Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegetáriánusok miért ítélik...

A vegetáriánusok miért ítélik el olyan durván azokat, akik fogyasztanak húst?

Figyelt kérdés

2015. dec. 19. 11:46
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:
53%

A legtöbb húsevő azért nem akarja ezt látni mert akkor meg kell változtatnia a szokásait, amúgy is fél az új dolgoktól"

"Engem speciel dühít és elszomorít, sőt elborzaszt a "húsevők" érzéketlensége, a cinizmusuk, szarkazmusuk, az érző élőlényekkel szembeni tiszteletlenségük és a morbid fekete humoruk a témában."

Tehát félünk az új dolgoktól, érzéketlenek vagyunk, cinikusak és szarkasztikusak és tiszteletlenek az élőlényekkel szemben. Aha, de te nem nézed le a hagyományos módon étkezőket. Ne röhögtess már, cserepes a szám. És most nagyon bele se mentem a keresgélésbe, az első kommented felét olvastam el és ez jött le. Most ha visszalapoznék párat, még legalább 2 tucat ilyen kijelentést tudnék összeszedni vega meg vegán emberektől. Aztán hozzávehetnénk még a többi hobbi táplálkozót, a paleósokat, az ilyen-olyan csak teljes meg csak gluténmentes meg csak kutyafülementes és kitudja milyen új divathullámot. 10 év múlva meg majd jön az az elmélet, ami szerint csak akkor leszel egészséges ha fekete bundájú medvék húsát eszed....

Amúgy ez most csak zárójelben, mert eszembe jutott és tudom, hogy a teljes kiőrlésű péktermékek egészségesebbek, de szerintem vicces sztori: nagymamámnak amikor anno elmeséltem, hogy mi is a teljes kiőrlésű meg a "sima" kenyér között a különbség (teljes kiőrlésű lisztbe megy a korpa is), akkor csak rám nézett értetlen bociszemekkel: "Fiam, azt eszed? Azt a disznóknak szoktuk adni."

2015. dec. 28. 01:47
 42/54 anonim ***** válasza:

Pedig ez így van, nem nézek le senkit ezért. Attól hogy engem elborzaszt vagy elszomorít, vagy nekem fáj amiért érzéketlen dolgokat mond valaki attól még nem nézem le az illetőt, vagy minimum magamat is le kell akkor néznem mert kb tíz éve én is ugyanezeket mondtam.

Elfogadom hogy az ember "lelki immunrendszere" így működik, ez egy nem tudatos önvédelmi mechanizmus és nem csak az étkezési szokásoknál kapcsol be, hanem bármilyen témánál amivel szembenézni baromi fájdalmas lenne az illetőnek. Ez a dolog a legtöbb embert a lelki összeroppanástól védi meg, csak sajnos mellette marha sok kárt okoz vele a környezetének.

Vélhetően én is hasonlóan érzéketlen és vak vagyok más témákban amikkel nekem lenne túl nehéz szembenéznem csak most ez a kérdés nem azokról a témákról szólt.

Ha az embereknek a húsevés nem okozna semmi gondot és teljesen természetes és elfogadott lenne a sok szenvedés aminek szegény állatokat kitesszük akkor nem kéne rejtegetni azt ami valójában történik mert senkinek a biztosítékát nem verné ki. Akkor a reklámokban ugyanúgy mutatnák a boci leölését mint a saláta szeletelését, és nem fitt és egészséges, vígan kapirgáló tyúkokat hanem a tényleges, túlhízlalt, beteg, saját lábán megállni nem tudó, levágott csőrű tyúkot látnád amilyenek manapság a tyúkok kb 95%a.

Paul McCartney mondta egyszer hogy "Ha a vágóhidaknak üveg falai lennének, már mindenki rég vega lenne".

Mint ezt egy korábbi kommentemben írtam, nekem ez nem az egészségről szól, bár saját bőrömön érzem a változást. A vegánság szerintem nem ugyanolyan divatdiéta mint pl a paleo, mert nem elsősorban az egészségről szól, bár tény hogy sokan azért kezdik el.

Az hogy a nagyszüleink meg a dédnagyszüleink miket tettek azt szerintem jobb ha inkább hagyjuk mert nem jönnének ki jól belőle...

Ha nem félsz az új dolgoktól akkor itt egy feladat neked: nézd meg legalább annyi állat leölését amennyi a saját eddigi hús- tej- és tojásevésednek "köszönheti" sorsát, és közben nézz a szemükbe is csak úgy a hecc kedvéért. Ha ez is jól megy akkor a leölést is csináld saját magad. Ha szemrebbenés nélkül megtetted akkor OK, nem félsz az új dolgoktól, de akkor el kell ismerned hogy érzéketlen vagy. Ez nem lenézés, hanem csak rávilágít valamire magaddal kapcsolatban amivel valószínűleg nem akarsz szembenézni. De ha szembenézel vele akkor is dönthetsz úgy hogy mindent folytatsz úgy ahogy eddig, de akkor legalább az egy igazi tudatos döntés lesz, nem egy szemellenzős.

2015. dec. 28. 03:30
 43/54 anonim ***** válasza:
0%

"nézd meg legalább annyi állat leölését amennyi a saját eddigi hús- tej- és tojásevésednek "köszönheti" sorsát, és közben nézz a szemükbe is csak úgy a hecc kedvéért. "

Ember b...szom a füled, még mindig azt írtad, hogy érzéketlen paraszt vagyok, meg földhözragadt, de ne feltételezzed már azt, hogy az egész ország kizárólag fővárosiakból áll. Kb mióta az eszemet tudom több száz tyúkot láttam leölni, több tucat disznót, isten tudja mennyi halat. Ne játsszuk már a túlérzékeny hülyét. Ha rálépsz véletlenül egy bogárra azt is órákig siratod, nem? Vagy ő nem eléggé állat neked?

"

A legtöbb húsevő azért nem akarja ezt látni mert akkor meg kell változtatnia a szokásait, amúgy is fél az új dolgoktól"

"Engem speciel dühít és elszomorít, sőt elborzaszt a "húsevők" érzéketlensége, a cinizmusuk, szarkazmusuk, az érző élőlényekkel szembeni tiszteletlenségük és a morbid fekete humoruk a témában."

Ez meg még mindig sértegetés, úgyhogy szűnj már meg.

2015. dec. 28. 12:48
 44/54 anonim ***** válasza:
46%

Pontosan ez az az önvédelmi mechanizmus amiről beszélek, aminek működését most a válaszaidon jól lehet látni. Kiragadsz dolgokat a mondandómból, félreértelmezel és felnagyítasz dolgokat, azért hogy a mondandóm lényegét ne értsd meg és ne kelljen foglalkoznod azzal ami benned lefolyik a húsevés által.

Nem veszem magamra, mert tudom hogy neked erre van szükséged ahhoz hogy folytathasd a húsevést ugyanúgy mint most nekem a saját álláspontom melletti érvelésre ahhoz hogy folytathassam a vegánságot.

Szép napot!

2015. dec. 28. 13:58
 45/54 anonim ***** válasza:
37%
Ember.... jó én ezt itt befejeztem, ilyen agymosott hülyével nem lehet vitatkozni, maximum veszekedni.
2015. dec. 28. 14:03
 46/54 anonim válasza:

Húsevőknek és vegetáriánusoknak egyaránt meg kellene értenie, hogy egy bazi nagy űrhajóban repülünk a világegyetemben és nincs más választásunk: egymást kell megennünk. Az egyéni szerencse kérdése, hogy a tápláléklánc csúcsán minket kevésbé fenyeget a veszély, hogy megesznek. Egyébként a tiszteletre méltó tudomány a mai napig nem tisztázta megnyugtatóan, hogy a növényekre nincs éppoly stressz-hatással, — mint a "fejlett" idegrendszerűekre —, az, ha elfogyasztjuk őket. Gondoljunk csak a különféle zenék, vagy a barátságos hanghordozásra, hangtónusra kifejezetten reagáló növényekre, pedig nincs is fülük. Egyébként már műszeresen, azaz tudományosan is kimutatták, a következő linken meg is tekinthető [link]

videókban, hogy a növények igenis többet éreznek, mint azt egyesek pl. a vegetáriánusok gondolták volna.

Tehát, felmentés a Vegák számára sincs! A lényeg az, hogy — ha már muszáj — a tőlünk telhető, legkevesebb szenvedést okozni más élőlényeknek.

2015. dec. 28. 14:06
 47/54 anonim ***** válasza:
50%

Kistvan: persze hogy a növények is szenvednek valamilyen szinten és minden élet fenntartásához szükség van valamennyi szenvedés okozására. Ezzel a vegák ugyanúgy tisztában szoktak lenni és pontosan ezért lehetőleg csak annyi szenvedést akarnak okozni ami az egészséges életbenmaradáshoz feltétlenül szükséges.

Én pl ellenzem a karácsonyfa kivágását meg a vágott virágot is mert semmi túlélési funkciót nem töltenek be, az tényleg az értelmetlen hóbort kategória a szememben. Akkor inkább műanyag mindkettőből ha nagyon kell. (de tényleg kell?)

A növények több szempontból is előnyösebbek fogyasztásra, ha már fényt nem tudunk enni ;) :

- sok növényt nem kell megölni a fogyasztáshoz, pl a gyümölcsök ill néha a levelek megevése nem okozza a növény pusztulását, sőt a gyümölcsöt pont hogy felajánlja a növény az állatoknak azért cserébe hogy a magjait elszórják. A gyümölcsevés ezáltal lenne a teljesen erőszakmentes étkezés csak sajnos abban tényleg nincs elég tápanyag az egészséges élethez, bármennyire is szeretnék egyes vegák.

- sok növény van amit úgy eszünk meg hogy belepusztul, de az életét ezzel nem nagyon rövidítjük meg mert egyéves növények és amúgy is csak a termésérésig élnek pl brokkoli, karfiol, dinnye, bab, kukorica stb.

A haszonállatok néha tízszer tovább élnének ha hagynánk.

- az érzelmeink is úgy vannak beállítva hogy a hozzánk felépítésben közel álló élőlények szenvedésére érzékenyebbek vagyunk, pl a vér és az emlősök szenvedésének látványa sokkal megrázóbb mint egy növény (vagy bogár, hal) szenvedésének vagy belső nedveinek látványa. Emlősök megöléséhez ezeket az érzéseket és az együttérzést ki kell kapcsolnunk magunkban különben nem tudnánk megtenni. Ha viszont elnyomjuk ezeket az érzéseket akkor embertársainkkal is könnyebb lesz ezeket elnyomni és hajlamosabbak leszünk velük is agresszívabbak lenni. Erre pl Indiában már több ezer éve rájöttek.

Ha meg kikapcsoljuk az együttérzést akkor a húsevésünk is pazarlóbbá válik. Pl ha bolti húst veszünk es megzöldül otthon, max a pénzünket siratjuk. Ha együttérzünk az állattal mert mi neveltük, megszerettük és fájó szívvel magunk öltük le akkor tuti minden kis porcikáját megbecsülnénk és nem pazarolnánk és csak akkor öljük meg ha nagyon muszáj.

2015. dec. 28. 15:11
 48/54 anonim ***** válasza:
46%

Abban eddig szinte mindenhol egyetértést láttam a húsevők körében hogy a nagyipari húst, tejet és tojást ellenzik, egészségtelennek és íztelennek tartják és a háztájit részesítik előnyben. Sokan hangoztatják is hogy ők csak házi húsokat esznek. Az viszont elég egyértelmű hogy háztájit nem ehet mindenki. Ha falun mindenki tartana egy-két állatot hogy háztáji maradjon és ne fajuljon el iparivá, és megosztanák azt a több millió városlakóval akik ezt nem tehetik meg, szerintem jó ha évi 1 kiló hús jutna mindenkire.

Hogyan lenne így fenntartható a jelenlegi átlag évi 100kg hús fogyasztását per fő? A tej/tojás talán még ennél is rosszabb helyzetben lenne.

2015. dec. 28. 15:33
 49/54 anonim ***** válasza:

Én már írtam ide régen. Látom jól meghízott a topik.

Sokan írják valóban a háztáji hús-t, tojást.

Én rengeteg ötletet merítek a kapa, kasza, fakanál műsorokból, amik nagyszerűen reprezentálják, milyen módon is lehet rendesen, természetközeli életet élni még ha az ember nem is vegetáriánus.

Személy szerint meg vagyok hús nélkül, nem lételemem, hogy naponta egyek húst, de mivel főzni nincs időm, mert egyetem, plusz egyéb teendők és máris ott vagyok, hogy az ebédemet rendelem. Ami általában egy leves és egy húsos étel, ha fordítva van, hogy keményebb húsos leves, akkor tészta, vagy édes második. De a reggelim mindig margarinos/vajas kenyér paradicsomkarikákkal a tetején, vagy almával. A vacsorám pedig ugyanez, csak retekcsíra is hozzá, plusz egy kis banán/alma keveréket eszegetek mellé.

Az eredeti kérdéshez hozzászólva, divattá vált egymás ideáinak a leszólása, akár vulgárisan, de higgyétek el, hogy a kisebbség az, aki negatívan reagál, mert akik igazán komolyan veszik a dolgokat csöndben maradnak és nem ellenségeskednek.

A világnak nagyot kéne fordulnia, hogy kevesebb húst együnk, de nem szabad szerintem kivonni a táplálkozásunkból

2015. dec. 28. 23:11
 50/54 anonim ***** válasza:
Mert a hús egészségtelen, az egészségtelen embereket általában pedig kiveti magából a társadalom. Te is elítéled az alkoholistát, biztos Ő sem érti miért (?) :).
2016. febr. 1. 17:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!