Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Ha egy megszületett baba...

Ha egy megszületett baba születésétől kezdve nem kap húst és semmilyen állati eredetű dolgot arra mi lesz jellemző felnőtt korában?

Figyelt kérdés
ismerek Angliában egy modell házaspárt, akiknek kislányuk idén lett 6 éves, mindkét szülő azóta lett teljes mértékben vegán mióta megfogant gyermekük, a ruhájuk, kabátjuk de szó szerint mindenük olyan, ami nem tartalmaz állati eredetű dolgot vagy állatokon tesztelt cuccokat és még mellette teljes mértékben gluténmentes a táplálkozásuk. ételük is 100% vegán és ezt a kislányra is ráerőltették, soha nem evett de még nem is látott húst, se tejet szószerint semmit ami állatokhoz köthető, még édesanyja pocakjában sem. ez nem okoz később neki valami szellemi vagy testi gondokat? egészséges gyermekként született, életvidám de ez a téma nagyon foglalkoztat hogy nem e lesz következménye ennek később. mert még ha valaki 15 vagy 20-30 évesen kezdi el a vegán életet, az oké mert addigra már kifejlődött, de egy gyermek onnantól hogy megfogant nem etették soha hússal, mézzel, tejjel, csak ezek vegán mefelelőivel, az nem káros?

2015. nov. 24. 22:49
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
55%

Én 20 éves vagyok, soha életemben nem ettem húst, bár tejterméket igen. Édesanyám és édesapám is vegetáriánus, engem is így neveltek, habár apu karácsonykor szokott enni egy kis halat, ha vendégségbe megyünk :)

A suliban sem erőltettek rám soha semmit, sőt, mindenki nézegette hogy milyen guszta kajákat csomagolt nekem anyu :) Sokat voltunk kint a természetben, nagyokat sétáltunk, a zöldségeket megtermesztettük a kertben... jobb gyerekkort nem is kívánhatnék. A véreredményeim a mai napig kiválóak, vastablettát a téli hónapokban szoktam szedni, de ezen kívül semmi mást. Annyi, hogy mindannyian nagyon vékonyak vagyunk, ez lehet genetika, lehet az étrend, vagy a kettő együttese, de az biztos, hogy elég nehéz súlyt felszednem - pedig én, no meg a párom is örülnénk picit több domborulatnak ;)

2015. nov. 25. 08:43
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire odafigyelnek mindenre, akkor nem hiszem, hogy bármi baja lehetne.

Nyilván nem olyan vegák, mint akiket én ismerek, hogy bár húst nem esznek, de helyette péksütivel, kenyérrel és édességgel tömik magukat :) Azzal meg nem foglalkoznak, hogy konkrétan milyen tápanyagokat kéne pótolniuk.

2015. nov. 25. 09:06
 13/26 anonim ***** válasza:
75%
Az emberi agyműködésnek része a fantázia és a valóságtól való elrugaszkodott gondolkodás, véleményrendszer kialakulása, ami inkább a filozófia kategóriájába tartozik, mindenesetre merően távol áll a biológiai valóságtól. Az ember egész emésztőrendszere, beleértve a fogazatot is, mint anatómiai elemet, egyértelműen a mindenenevésre alakult ki. Sokan elfelejtkeznek arról, hogy még a növényevő állatok sem kizárólagosan növényevők, hiszen az elfogyasztott növényi részeken számos mikroorganizmus, féreg, rovar stb. is van, amelyek még ha elenyészően kis mennyiségben is kerülnek be a szervezetbe, mégis "állati" táplálékot is szolgáltatnak. A természetfilmes TV csatornák műsoraiból a figyelmes szemlélő arra is rájön, hogy főemlős rokonaink sem vetik meg az állati táplálékot, sőt húst sem. Valószínűleg az állati táplálékra is szükség volt az emberré válás evolúciójához. A kizárólagosan növényi táplálékkal semmi gond nem lenne, ha azok természetes előfordulási formájukban kerülnének be az emberi szervezetbe, a rajtuk található mindenféle "szennyeződéssel" együtt, mert akkor mindenki megenné a megfelelő mennyiségű lisztkukacot, lépesmézet a méhlárvákkal, babot a zsizsikkel stb. A gond inkább az élelmiszeripar által feldolgozott termékekkel van, amelyek "tisztított" formában csak a fő összetevőkre korlátozódnak és mellette a rendkívül fontos ballasztanyagokat már alig tartalmazzák, így nem a természetes formában és összetételben szolgáltatják az élelmiszert. Tény, hogy a növényi táplálék bizonyos összetevőkből kevesebbet (pl. B12 vitamin), míg másokból (pl. oxálsav) többet tartalmaz, mint az állati táplálék. Az is igaz viszont, hogy a biológiai variabilitás miatt egyik egyén szervezete jobban hasznosít minimális menyiségben jelenlevő anyagokat, míg másoké kevésbé és így vannak, akiknél hiánytünetek léphetnek fel. Személy szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok, azaz csak a szélsőséget kell elkerülni, aztán a mindennapokban a hangsúly erre vagy arra tolódása már csak választás kérdése.
2015. nov. 25. 10:05
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Mint tudjuk, a növényi és állati fehérjéket is ugyan azok az aminosavak építik fel. A különbség annyi, hogy az állati eredetű fehérjék mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazzák, a növényi fehérjékben ezzel szemben általába 6-7 található meg. Ha a növényi táplálékok aminosav profilját Figyelembe vesszük, és úgy párosítjuk őket, hogy mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, akkor máris teljes értékű fehérjét kapunk. Ezeknek a Biológiai értéke viszonylag alacsony (tehát a bevitt fehérje mennyiség kevesebb mértékben hasznosul, mint a húsokban lévő), ezért mindenképpen figyelni kell arra, hogy a gyerek eleget megegyen ahhoz, hogy a napi szükséges fehérjebevitelt fedezze.

Ami probléma lehet, az a vas illetve B12 vitamin hiány, ezt táplálékkiegészítővel érdemes pótolni. Ha mindezeket szemelőtt tartjuk, a táplálkozása pont olyan teljes értékű lesz, mint egy húst is fogyasztóé.

Tehát az ésszel megtervezett vegán étrend semmilyen káros hatással nincs a gyerkőc fejlődésére.

2015. nov. 25. 11:17
 15/26 Szaniszlo Ferenc ***** válasza:
66%
India lakosságának harmada gondolom halálos beteg, mivel ennyien vegetáriánusok. Nem is bírna el ennyi embert az a földterület, ha több lenne az idióta állatkínzó húsevő.
2015. nov. 25. 23:02
 16/26 anonim ***** válasza:
62%
"#5: Tajgetosz, most mit mondjak erre? Nekem eszembe se lenne éhen halni növényi étrenden. Annyi mindent lehet enni." talán át kellene gondoljad, nem azt írtam, hogy a növényi étrend miatt halnánk éhen...de abba belegondoltál, hogy mekkora terület kellene annyi növény termesztéséhez, amivel lassan 8 milliárd embert kellene etetni? ugye-ugye....
2015. nov. 25. 23:06
 17/26 anonim ***** válasza:
75%

#16: Sokkal kevesebb, mint amennyi ahhoz a sokkal több növényhez kell, amivel az állatokat etetik.

Mégis mit gondolsz, hány kiló növény s mennyi energia kell ahhoz, hogy te ehess egy kiló húst...? Rengeteg.

Sokkal kisebb földterület kell egy vegán táplálásához.

Röhejes, de most komolyan, azt gondoltad, a disznó vagy a csirke foto- vagy kemoszintetizál? :D

Ha a növényt megeszem, az mind az én táplálékom (max. nem emésztem meg 100%-osan). Ha ugyanezt az állatnak adom, abból elég lassan lesz hús, a sok bevitt energiából csak részben lesz emberi étel, a többivel mozog, renegerál, dobog a szíve... Még ha meg is tud emészteni olyan növényi részeket, amit mi nem, igen rossz üzlet energia, víz és földterület szempontjából... De mivel az ember húst akar enni s el tudják adni megfelelő áron, mégsem az.

2015. nov. 25. 23:28
 18/26 anonim ***** válasza:
44%

A kérdezőnek válaszolnék, mert elkanyarodott itt a beszélgetés más irányba.

Nincsenek nagyon közlések a vegán gyerekekről, nagyon új keletű dolog ez... Majd 40-50 év múlva meglátjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok, lesznek-e fejlődési rendellenességek, esetleg gyenge immunrendszer, mindenevő társuktól elmaradottabb intelligencia, fizikum.

2015. nov. 28. 12:35
 19/26 anonim ***** válasza:
79%

16-os, szerinted az az állat, aminek a húsát megeszed hogy nőtt fel? Fényevéssel?

Az ő kajájának a megtermelése rengeteg földet elfoglal.

Mellesleg, nem lesz annak a babának semmi baja, én is utáltam a húst, nem ettem meg.

2015. dec. 1. 23:14
 20/26 Csencsili válasza:
Nem lesz olyan magas :D Én sem ettem húst kiskoromban :P vitaminhiányom van de nem tudom, hogy ettől-e
2015. dec. 20. 12:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!