Bevált házi "majonéz" recept tej-tojás mentesen?
Jó vicc.
Tojás nélkül nincs majonéz.
bevált recept, 1-2 hetente csinálom: 5-600 wattos turmix kell hozzá, az üvegkelyhest könnyebb tisztítani:
6 evőkanál főtt rizs, 2 dl víz, fél dl olaj (olívából nekem nem ízlik, inkább rizsolaj vagy napraforgóolaj, kukoricaolaj); 4 kiskanál mustár, fél citrom (héj nélkül lével, rosttal 2-3 darabba vágva), 4 kiskanál méz (ebből kevesebbet szoktam), 1 kiskanál só, ilyen sorrendben egymás után bele a turmixba, amikor az egyes összetevőket összeturmixolta, tedd bele a következőt.
- szójatej
- olaj
- mustár
- citromlé
- só
- bors
A hozzávalókat hűtsük le a majonézkészítés előtt.
50ml szójatejet és egy kis citromlevet egy magas falú szűk tálba öntünk, majd botmixerrel kicsit keverjük.
Ezután lassan hozzáöntünk 150ml olajat, miközben a botmixerrel (minél nagyobb fordulatszámú annál jobb) összeturmixoljuk. A botmixert lassan fel-le mozgassuk a tálban, hogy levegőt keverjen a masszába. Ha túl kemény lenne, kevés szójatejet még hozzákeverhetünk, ha túl lágy, akkor több olajat adunk hozzá.
Mustárral, sóval, borssal, vagy tetszés szerint akár fokhagymával fűszerezzük.
Ha a botmixer elég nagy teljesítményű, akkor ugyanolyan állaga lesz, mint a normál majonéznek, egyébként lehet, hogy valamennyire folyékonyabb. A szójatej a tojásban lévő lecitint helyettesíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!