Hogyan tértetek át a növényi alapú diétára, vega életmódra?
Most miket eszel? Ha mindent, akkor talán ne ugorj ekkorát... A tej elhagyása nekem elég aprónak tűnik, azt megteheted bármikor. Viszont ahogy egyre több dolgot kizársz, olvass utána, hogy mik a szükséges tápanyagok, amiket meg kell kapnia a testednek... Én sokat kutakodtam már, de nem merném meglépni ezt a lépést, nem mintha esélyem lenne rá, túl korlátozott étrendem lenne úgy, mivel ketogénezek és eszemben sincs abbahagyni (lehet vegán módon csinálni, de esélyes, hogy az már nem teljesen egészséges). Plusz nem szedek kiegészítőket és nem tudok megfelelő növényi B12 forrásról, egy vegán oldalon olvastam, hogy az alga nem jó, hiába van ilyen híre. De itt nem rólam van szó...
Szóval szerintem olvass utána és fokozatosan változtass. A hús és a tejtermékek valóban nem kellenek, de az összes állati fehérje elhagyása már nagy lépés. Sőt, már sok tojás és növények mellett is gond lehet akár a kalciummal is, ha nem vigyázol, mit eszel.
Az úgy kezdődött, hogy rájöttem: valakik szándékosan mérgezik az emberiséget. Kicsit nyomoztam még, aztán 2009 januárjában egyik napról a másikra leszoktam a tejről, a felvágottakról és a fluoridos fogkrémről. Átkutattam a spájzunkat, és kidobtam az összes leveskockát és minden egyebet, amiben nátrium-glutamát (E621) volt. 2010-ben áttértem a cukorról a stevia porra, azóta a lekvárokat is azzal teszem el. 2012 tavaszán leszoktam a húsról, de már előtte is egyre ritkábban ettem.
Minden hétvégén főzök valamit, hol levest, hol másodikat, hol pedig kenyérre kenhető zöldségkrémet. Szinte mindig mást, hogy változatos legyen. Ha tej kell valamibe, mindig növényit használok. A húsról és az állati zsírokról való leszokás egyébként már önmagában is jó fogyókúra, én is ledobtam pár kilót, pedig elég vézna voltam már előtte is...
A múlt hétvégén pedig megsütöttem az első sütit foszfátmentes sütőporral. :)
megkérdezhetem, hogy melyik az a youtube-csatorna? megnézném, és köszi előre is a kérdezőnek érte :)
nálam egyébként az volt a paradigmapont, amikor láttam pár videót az állattartásról, no meg a vágóhidakról, stb., és belegondoltam, hogy mi stresszhormont viszek én be a szervezetembe, ha ezek húsát fogyasztom... mert arról már korábban olvastam, hogy a stressz- és egyéb hormonok az izomzatban elraktározódnak, és a feldolgozás során sem bomlanak le, de valahogy nem realizálódott bennem, hogy az állatok milyen és mennyi szenvedést kell megéljenek, mire a vágóhídig egyáltalán eljutnak, és azután meg főleg, míg a saját szememmel nem láttam, és akkor eldöntöttem, hogy én ennek semmilyen módon nem akarok részese lenni többé, és ezzel egyidejűleg meg is undorodtam a hústól... a tojástól pl egy darabig nem, de ez is csak addig tartott, míg nem tájékozódtam tovább a témában, és nem láttam, hogy a tojókat milyen körülmények közt tartják, és innen már nem sok választja el az embert attól, hogy a tejet adó tehenek "fair" módon tartásával se áltassa magát, és vegán alternatívák után kutasson, lehetőleg még aznap... nálam így történt az átállás, szóval kizárólag fejben ;) és azonnal találtam is szuper, többnyire amerikai oldalakat tele jobbnál-jobb ötletekkel, tippekkel, amiket csak azért nem sorolnék most itt fel, mert tényleg százával dobja az ajánlatokat ki rá a gugli, ha odaírod bármilyen kaja-ötletedhez (amit csak megkívánsz), hogy "vegan", gyakorlatilag mindenre ad találatot, nincs olyan, amit ne csináltak volna már meg vegán verzióban a tengerentúlon :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!