Az olyanok miért lesznek vegetáriánusok, akik nem bírják ki hús nélkül?
Szójapörkölt, kirántott búzahús, vegetáriánus fasírt, stb...
Miért találnak ki ilyen "húspótló" vegetáriánus ételeket? Kismillió kiváló vegetáriánus étek létezik a világon, mint égen a csillag.
Ha egyszer valaki nem bírja ki hús nélkül, akkor miért lesz vegetáriánus? Valaki elmagyarázhatná nekem. Mint vegetáriánus a vegetáriánusnak.
"...A szója jelenleg elsőszámú termelője a világon Brazília.
A brazil szója GMO-s.
A brazil szója miatt (is) irtják sok-sok km^2 számra a brazil őserdőt.
A brazil őserdőben pedig akármilyen meglepő, de állatok, növények, és gombák is élnek. Elszomorító, hogy vegaként is hozzájárulhat az ember, állatok szenvedéséhez, még ha íly módon is - feltéve, hogy nem maga termeli meg azt, amit megeszik..."
A bio (tehát gmo-mentes is) szója nagy részét Európában termelik, ebből készítik a különböző bio-szójatermékeket. A dél-amerikai és brazil génmanipulált szója (valamint kukorica) nagy része pedig valójában állatok takarmányába kerül. Magyarországon is nagyrészt ezzel etetnek, mert csak a termesztése tiltott az országban, de az állatokat simán etethetik vele. Szóval el kell kesserítselek, mert az esőerdőket elsősorban a haszonállatok takarmánynövényei miatt irtják, nem a vegák miatt.
"Szóval el kell kesserítselek, mert az esőerdőket elsősorban a haszonállatok takarmánynövényei miatt irtják, nem a vegák miatt."
Ott a pont.
Sajnos így van, a szója ott figyel szinte minden ételben a mekis hamburger "hústól" kezdve (adalékként és az állat takarmányaként is) szószokig, édességekig.. Ha elolvasol pár cimkét a boltban, láthatod, hogy rengeteg élelmiszer tartalmaz szóját (főleg húsosak) mert növeli a térfogatot, kicsi a zsírtartalma és olcsóbb mint a hús.
Akinek van esze és odafigyel a táplálkozásra, eleve nem vesz GMO terméket (EU-ban nem is árulhatnak ilyet tudtommal, de jobb észnél lenni). Maga a (bio) szója nem káros, de a túlzott fogyasztása nem tesz jót, mert pl magas az ösztrogén tartalma ami kihat a hormonháztartásra.
Tudtukon kívül a húsevő polgártársak sokkal több szóját esznek, mint mondjuk egy tudatosan étkező vega.
Ha jól tudom mostanában szavaz az EU parlament a génmódosított termékek mindennemű betiltásáról az unióban. A GM termékek igenis veszélyesek, nem csak a jó terméshozamot kell figyelembe venni, hanem a hosszútávú környezeti- és élő szervezetekre gyakorolt hatásait, amiket csak mostanában tudnak megfigyelni.
Mint vegetáriánus a vegetáriánusnak: én két éve amikor vegetáriánus lettem, a sok utált húsos kaja mellett egy-két dologról le kellett mondanom amit szerettem, de különösebben nem érdekelt. Csak "rendes" vegetáriánus kajákat ettem, de amikor egyszer a nagyi puszta jóindulatból csinált nekem székelykáposztát szójával és gombával annak nagyon örültem :)
Egyébként szerintem ez mindenkinek a maga dolga, lehet hogy szereti a húsos ételeket, de más oka van arra, hogy így döntött, senkinek semmi köze hozzá. Az már egy más kérdés, hogy egészséges-e amit csinál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!