Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Van értelme vegánnak lenni?

Van értelme vegánnak lenni?

Figyelt kérdés

Gondolkozom a vegán életmódon, de nem tudom, hogy elkezdjem-e. Sok finom ételről le kell mondani, macerás, és nem érzem úgy, hogy ezzel segítenék az állatoknak. Attól, hogy én nem veszem meg azt a húst, attól még ugyanúgy megölik az állatokat.

Ennek ellenére valamiért mégis vonz ez az életmód, és kegyetlenségnek érzem, amit az állatokkal tesznek azért, hogy én húst tudjak enni.

Szerintetek van értelme? Jobb vegánnak lenni?

(Tini vagyok egyébként.)

2015. jan. 4. 20:22
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
92%

"..Nemhogy akkor is megölik, miután ezek az állatok direkt kajának lettek tenyésztve, konkrétan meg se születtek volna..."

És szerinted nem jobb nekik úgy, ha meg sem születnek, mint hogy több ezrével vegetálnak bezárva az állattartó telepre zárva? Állnak a szarban, félhomályban, soha nem látnak füvet és napot. Tényleg rohadt jó nekik ez az élet. Ha te rabszolgának születnél, akkor te sem szeretnél gyereket csinálni, hogy az is rabszolga legyen, kizsákmányolják, és fiatalon meghaljon.

Kérdező, minden ember döntése számít. És mivel több száz millió vegetáriánus él a Földön, ezért igenis meghatározó szerepet játszanak az állattenyésztés és vágás nagyságában.

Egyébként meg ha bizonytalan vagy, nézd meg YouTube-n a Földlakók (Earthlings) című filmet.

2015. jan. 4. 23:14
 12/34 lencsefőzelék ***** válasza:
92%

Először legyél vega, én is az lettem pár éve, a vegánná válás elég nehéz, nagyon ritkán még eszem tejterméket, tojást, de ha főzök, akkor növényi tejet és tejszínt használok.

Olvasd el a Kína-tanulmányt, ez a valaha készült legnagyobb táplálkozástudományi vizsgálat:

[link]

Nekem több lett az energiám, miután leszoktam a húsról, pl. abban az évben úsztam egyéni csúcsot a Balaton-átúszáson. A hús negatív energia, ráadásul nemcsak a döglött állatot esszük meg, hanem a betegségeit és a halálakor keletkezett stresszhormonokat is.

"Valóban azt kérdezed, mi oka volt Pithagorasznak arra, hogy nem fogyasztott húst? Én részemről azon csodálkozom, hogy milyen véletlen folytán, és milyen elmeállapotban érinthette szájához az első ember az alvadt vért, és vehette ajkaihoz egy halott teremtmény húsát, és hogyan rakhatott az asztalra halott, áporodott testeket, és hogy merészelte élelemnek és táplálónak nevezni azt, ami kis idővel azelőtt még bőgött, kiáltozott, mozgott és élt. Hogyan képes egy személy kibírni azt a látványt, mikor torkokat metszenek el, bőrt nyúznak le és végtagokat tépnek ki a testből? Hogyan képes orra a bűzt elviselni? Hogyan nem undorodott meg attól a szennyeződéstől, ami salakkal való érintkezés, és az ezekből a sebekből származó nedvek és váladékok magába szívása eredményezett? Minden bizonnyal nem oroszlánokat és farkasokat eszünk meg önvédelem céljából, hanem éppen ellenkezőleg, ezekkel nem törődünk, viszont az ártalmatlan és szelíd állatokat lemészároljuk, akiknek nincs fullánkjuk vagy veszedelmes fogsoruk, amivel bánthatnának minket. Egy kevés hús kedvéért megfosztjuk őket a Naptól, a fénytől és életüktől, melyhez joguk van, születésüknél és létüknél fogva." Plutarkhosz

2015. jan. 5. 02:35
 13/34 anonim ***** válasza:
78%
Nagyon jó az idézet!
2015. jan. 5. 21:51
 14/34 anonim ***** válasza:
14%

" de ennek reszleteibe nem mennek most bele, egyreszt mert nem akarok regenyt irni,"

Jesszusom, mi lett volna ha regényt írsz, mert ugye most nem akartál... :-D

Amúgy én egyetértek azzal, hogy túl sok húst eszünk manapság. De a teljes elhagyását nem értem mi indokolja? Az oroszlán és a többi ragadozó miért ehet húst? Vagy őket is szoktátok hasonlóan téríteni? :-D

Én megértem ha valaki csinálja mert mondjuk úgy érzi, hogy neki így több energiája lesz vagy nem akar sok hormont enni stb, de ez az állatok védelme duma annyira hülyeség. Ilyen alapon a növényt miért eszed meg? Az is él. Ja hogy az nem visít mint egy malac?

2015. jan. 7. 07:32
 15/34 anonim ***** válasza:
62%
Utolsó, az oroszlán ragadozó, ő nem tud hús nélkül létezni. Az ember igen.
2015. jan. 7. 08:29
 16/34 anonim ***** válasza:
90%

Hali! Ha megengeded, én nem kezdenék bele egy hosszadalmas gazdasági és etikai okfejtésbe, sem pedig az élettörténetem részletes ecsetelésébe. 6 éves korom óta vegetariánus vagyok, élek, jól érzem magam és remélem egy nap majd mindenki számára elérhetővé válik ez az állapot. Ami persze kizárólag a saját elhatározásodtól függ.

Ellenben hadd kérdezzek vissza: Van értelme húsevőnek lenni?

Van értelme annak, hogy egy rothadó állati tetemet juttatsz be a szervezetedbe minden nap minden egyes étkezésekor? Van értelme, hogy sütöd, párolod, grillezed, füstölöd, pácolod, megtöltöd, zsírozod és fűszerekkel itatod át, csak azért hogy elnyomd a nyers hús undorító ízét és szagát? Van értelme olyan "ételt" enni, amiben hormonok, antibiotikumok, tartósítószerek, színezékek és ízfokozók teljes palettája található meg? Van értelme olyan ételeket enni, amelyek tudományosan bizonyítottan növelik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát? Van értelme akkor, ha MINDEN húsban található tápanyagnak van jobban hasznosuló és mérgező anyagot nem tartalmazó növényi forrása is? Amiért nem kell ölni, amiért az állatokat nem kell bezárni, elektrosokkolni, kínozni, megverni, kiherélni, megcsonkítani, lemészárolni és kivéreztetni? Vagy mégis hogy gondoltad, hogyan lesz az ártalmatlan kisbociból a marhacsülök? Van értelme, hogy a mezőgazdasági gabonatermelés 80%-a az így tartott állatok etetésére megy el? Miközben a világ más országaiban éhen halnak?

És ha szerinted igen, akkor még valami: Van értelme válogatni? Ha szerinted a húsevés normális, esetleg szükségszerű, akkor kérdem én: Miért nem eszel kutyát? Miért nem eszel csigát? Miért nem eszel majombébit vagy hernyólárvát? Elhiheted, van olyan hely a világon, ahol ezek is egy teljesen normális napi menü részét képezik. És van, ahol a tehén vagy a disznó húsa számít ugyanolyan tabunak, mint itt például a macskáé. Van, ahol az emberi hús megevése is normális. És vajon megéri?

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_25482..

Nyugi, ez a videó nem az én okfejtésemet követi. De hasznos, érdemes megnézni, ha gondolkodsz a vegánságon. Sok kérdésre választ adhat.

2015. jan. 7. 15:19
 17/34 anonim ***** válasza:
59%
14es, van egy kis különbség egy növény, meg egy állat idegrendszere közt.
2015. jan. 7. 22:02
 18/34 anonim ***** válasza:
68%

Atya isten ennyi ökörséget ,azt nem értem ti húszabálók minek jöttök ide téríteni.

"Az oroszlán és a többi ragadozó miért ehet húst? Vagy őket is szoktátok hasonlóan téríteni? "

Azért te ostoba mert ahogy írod is ő ragadozó ,ragadozó nyers hús emésztésére van kifejlődve a gyomra meg a bélrendszere!

Az ember nem ilyen ,a nyers húst el se tudod rágni és normálisan meg se emészted ,a hosszú bélrendszerünk mint egy növényevőé és csak rohad benne a hús napokig aztán meg csodálkozol hogy 50 évesen halsz .

Egy felnőtt amerikaiban 2kg szar lappang . Egy vegában nem nagyon lappang semmi ,nem jellemző a túlsúly és állóképessége jobb egy teszkós húsevő mindenevő ,bár én csak ipari szemétevőnek hívom ezeket az embereket és akkor nem hazudtam . Az egész bolti húsipart és a többi ömleszett szrat ami ráépül sajtok tejek csak a pénz motíválja .

Ha egy tini divatból akar vegánosat játszani akkor azt mondom neee, te inkább egyed azt a szemetet amit sajtburgernek hívnak úgyse fogod betartani a vega szabályokat ,ehez mélyebbről jövő elhatározás kell ,olyan tudatosság amikor már elve ki sem írod ide megkérdezni vad idegenektől (90% húszabáló)hogy te hogyan folytasd az életed.

Én tini koromban csak arra emlékszem hogy ülök a wc n és a bélgörcsöktől fejem már majdnem a földet nyalja igaz már kifostam a belemet de a fájdalmak nem múlnak csak erősödnek. Felkellet nőnöm mire ráeszméltem hogy az évekig tartó panasz felírható annak a sok ipari szemétnek és anyuci fincsi sült húsainak amit evéskor én is élveztem ,nem értettem mi lehet a probléma .

2015. jan. 7. 22:53
 19/34 anonim ***** válasza:
83%

"Az emberi tápcsatorna emésztési rendszere alapvetően nem az állati eredetű fehérjék feldolgozására van kifejlődve, ezért a szükségesnél több állati fehérje felvétele során a fehérje-dús táplálék többet időz a vékonybélben és vastagbélben, mint az optimális lenne, és ezzel már az emésztési-felszívódási folyamathoz rothadásos folyamat is társul (→ savasító-lúgosító ételek). Mindezek a folyamatok felborítják a bélflóra egyensúlyi állapotát, és nagyban elősegítik pl. a candida albicans gomba elszaporodását a bélrendszerben, majd az egész szervezetben.

Ha valaki túlnyomórészt „húsevő”, akkor mindenképpen biztosítania kell a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék (víz) felvételét is, ezzel is segítve a szervezet méregtelenítési folyamatát "

Nem véletlenül olyan büdösek akik proteinoznak ,bűzlenek az ammóniától , a wc be bemegyek utánuk és elhányom magamat ,mert nem iszik csak fehérjézik.

2015. jan. 7. 23:28
 20/34 anonim ***** válasza:
35%

A húsipart én is gyűlölöm, holott egy jó steakért eladnám a lelkem.

Nem szívesen eszem olyasmit, amiről nem tudom hogy honnan jött, mi táplálta.

Legyél inkább bio!

2015. jan. 7. 23:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!