Vegetáriánusok alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatban kérdezhetnék párat? (bővebben. )
Milyenek az alkoholfogyasztási szokásaitok?
Fogyasztotok alkoholt?
Ha nem, miért nem?
Ha igen, milyen típusú italokat és milyen rendszerességgel?
Egészségesnek vagy egészségtelennek tartjátok (normális mennyiségben fogyasztva, természetesen!)?
Tapasztaltatok változást az alkohol Rátok gyakorolt hatásában azóta, amióta vegetáriánusok lettetek?
Esetleg változtak az alkoholfogyasztási szokásaitok azóta, amióta elhagytátok az állati eredetű ételek fogyasztását?
Előre is köszönöm a válaszotokat!
Szép napot! :)
Nos, én hat éve vagyok vegetáriánus, azelőtt nem ittam (12 évesen lettem vegetáriánus), így nem tudom, hogy különböző lenne-e az alkohol hatása, ha fogyasztanék húst. Én ritkán iszom(1-2 havonta kb egyszer), akkoris csak keveset, 2-3 pohár bornál több alkoholt szinte soha nem ittam egyszerre. Szeretem a fehérbort, bizonyos cidereket, a whisky-colát, mojitot, és a curacaot. Egészségesnek természetesen nem tartom, de úgy gondolom, ilyen mennyiségben különösebb ártó hatása sem különösebben lehet rám nézve.
18/L
Nekem nem változott semmi a két étrend között.Ugyanazt iszom amit eddig, és ugyanúgy bírom mint eddig.3éve vagyok "fél vega"(néha néha megeszek 1-2 szelet rántotthúst mert nem bírom ki de annyi).
Alkoholt csak különlegesebb alkalmakon iszom (családi összejövetel, barátokkal elmenni néha valahova, ünnepek stb.).Ez általában sör, pálinka(minden ízben), néha whiskey vagy Jägermeister.
Normális mennyiségben szerintem nem olyan káros mint amilyennek mondják.Persze attól is függ milyen rendszerességgel.
Nő vagyok, 13 éve vegetáriánus (lakto-ovo).
Fogyasztotok alkoholt? - Igen
Hát ha belegondolok, szinte napi rendszerességgel, mert a férjemmel gyakran lecsúszik egy pohár jófajta száraz vörös-vagy fehérbor illetve pezsgő vacsora mellé vagy a kádban pihenve.
A kedvenc italom a vodka tisztán, jéggel, esetleg citrommal, lime-al, mentával.
De ha benézek a szekrénybe, van itthon 5 féle pálinkán át a különféle likőrökig minden, tömény és kevésbé tömény is. Szeretünk koktélokat készíteni.
Egészségesnek vagy egészségtelennek tartjátok (normális mennyiségben fogyasztva, természetesen!)?
Normális mennyiségben vfogyasztva nem tartom egészségtelennek.
Tapasztaltatok változást az alkohol Rátok gyakorolt hatásában azóta, amióta vegetáriánusok lettetek?
Nem.
Esetleg változtak az alkoholfogyasztási szokásaitok azóta, amióta elhagytátok az állati eredetű ételek fogyasztását?
Hát fogalmazhatunk úgy is, 13 évesen még nem ittam :D
Milyenek az alkoholfogyasztási szokásaitok?
Szinte minden nap fogyasztok alkoholt, de egészem minimális mennyiségben.
Bort. Sok vizet iszok minden nap és kevéske borral ízesítem. Fél liter vizet szoktam egyszerre meginni, öntök rá kb 30 ml-t.
Ezen kívül ritkán, tisztán is megiszom, de egyszerre kb 50-70 ml-nél többet nem iszok, mert különösebben nem rajongok az ízéért.
Semmiféle változást nem tapasztaltam.
Nem változtak.
Én sem vagyok teljesen vega, havi egyszer eszem húst, úgyhogy hátha számít valamit az én válaszom is :D De ha nem, akkor át lehet ugrani.
Voltam totál vega is egypár évig. Aztán megismerkedtem a lazaccal... Az túl jó s a halak érzelmileg semmit nem mozdítanak meg bennem, bár hosszasan szenvedtetni őket sem akarom, természetesen. Az ipari állattartással és az állatok iránti tisztelet nagyfokú hiányával azóta is nagy problémáim vannak.
Iszom alkoholt, ma pl. egy pohár sört, pár napja 2 feles vodkát és egy feles 70%-os abszintot (nem volt hatása, van ilyen. amúgy nem szoktam ilyen sokat inni). Kedvelem még a jóféle whiskyt, de az most nincs. Tömény évi párszor fordul elő, 1-3 feles erejéig, sör és bor úgy havi egyszer, illetve sör picit gyakrabban is, ha meleg van vagy fesztivál, party. De ritkán iszom meg egy egész üveggel.
Olyan durván egészségtelennek nem tartom, a stresszes élet vagy városi levegő szerintem rosszabb, főleg, hogy inni elég kevés napon iszom egy évben... Kellhetnek olyan dolgok is, amik nem feltétlenül teljesen egészségesek...
Mivel 17 évesen lettem vega s akkor még nem ittam (ilyen szilveszteri kortyokat kivéve), s bár közben elkezdtem inni, az nagyon ritkán és nagyon minimális volt (sajnáltam a nemlétező pénzemet igényes italokra, no), mit sem tudok változásokról.
19 éves vagyok, 4 éve vega. Napi egy doboz sört általában megiszok így nyáron, de a jófajta borra sem mondok nemet. Azt hiszem, ehhez az is hozzásegít, hogy édesapám foglalkozása szerint sommelier (~borszakértő), ezért mindig van itthon valami különleges bor, bár az ízlésünk eltér, a nagyon testes, száraz vörösek nem nekem valók, ellenben egy finom rozé vagy félédes jöhet egy pohárral.
A likőröket is szeretem, alkalmakkor egy-egy pohárkával (vagy kettővel :D), és ebben a melegben, ha bulizunk, pár koktél is lecsúszik.
Szerintem pont annyit iszok, mint egy átlagos korombeli, szociális életet élő fiatal lány. Nem hiszem, hogy komolyabb egészségkárosító hatással kéne számolnom. Egy fél pohár bor naponta pedig köztudottan egészséges, telis-teli antioxidánsokkal :)
Én pont akkor lettem vega, amikor az ember próbálgatja a határait, meddig mehet el, de ugye nincs tapasztalata... szóval én tulajdonképpen kevesebbet, mértékletesebben iszok azóta, de ez nem a táplálkozásom számlájára írható, egyszerűen csak benőtt a fejem lágya.
Nem is akarok emlékezni, milyen volt felkelni majd' üvegnyi olcsó vodkák meg rumok után, mikor kb. nem látszik a szőnyeg színe a hányástól. Szóval ja, mindenképpen kevesebb alkoholt fogyasztok :)
Én voltam vegetáriánus is és vegán is, most jelenleg egy hosszabb ,,mindenevő" periódus után ismét vegetáriánus próbálok lenni, most vagyok átszokóba. Igazából nálam ez nem befolyásolja az alkohol fogyasztási szokásaimat.
Ugyanúgy bírom, ugyanannyit iszom és semmivel sem rosszabb így az alkoholtűrési képességem sem. Persze nem egészséges, ezt tudom, bár bevallom az őszintét. Nálam nem is az egészség volt (persze az is, csak másodlagosan) a fő szempont, amiért emellett az életforma mellett döntöttem.
Úgy vagyok vele, hogy most nyáron szívesen legurítok néhány sört, cidert egy-egy meleg nap alkalmával, vagy nyaralás, buli alkalmával.
Egyébként a kedvenceim ezeken kívül: vörösboros kóla, Angelli likőrök, kókuszlikőr, Curacao, vodka különféle gyümölcslevekkel.
Mindössze annyiban volt eltérés, hogy amíg vegán voltam a tejszínes likőrökre, tej tartalmú koktélokra, azért odafigyeltem, azokat iktattam ki teljesen, de ez nem volt nagy megerőltetés.:)
Akik eddig valaszoltak rohadtul nem vegetarianusok, foleg akik jaj havonta egyszer lecsuszik egy kis husika. Azz ugy mondjak, hogy ritkan eszem hust :DDDDDDDD és az alkohol egyaltalan nem vegan!
Ezt egy boraszattal foglalkozó oldalon olvastam:
Kikkel derítünk és miért nem örülnek a vegetáriánusok?
Azt elöljáróban el kell mondani, hogy a derítő segédelemek eltávoznak a borból, hiszen kolloidokkal lépnek reakcióban. Azonban, hogy az elmélet minden esetben tükrözi-e a valóságot az más kérdés... És csakis komoly analízisekkel lehet teljes mértékben meggyőződni, hogy a bor mit tartalmaz.
Volt egy időszak amikor az állatok vérével is derítettek (marhavérrel elsősorban), de ezt a kergemarhakór miatt teljes mértékben betiltotta az EU. A fehérje, tojásfehérje azonban nagyon is elterjedt. És mi van a szalmonellával - kérdezhetik? Semmi, kutatások bizonyítják, hogy nem kedveli az alkoholt. Tojásfehérjét (ma már porban is kapható, a szalmonellától való félelem mégiscsak nagy) elsősorban a vörösboroknál alkalmaznak, például a tannin csillapítása miatt. A zselatint szintén alkalmazhatják derítésre. Legtöbbször állatok csontjának kifőzésével nyerik (ma már növényi kivonat is létezik), majd kezelik és fehér- vörösboroknál egyaránt alkalmazhatják.
Derítő anyagok között találunk még tej alapú terméket, de akár isinglass-t is, amit a tok(hal) belső szervéből nyerték és elsősorban a fehérboroknak adhat kristálytisztaságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!