Vegánok, nálatok ez milyen logika alapján is megy?
Értem én, sőt teljesen elfogadom hogy semmi olyan dolgot nem esztek meg, ami egy állat "kihasználásával" készült, vagy meg kellett hozzá ölni valamit.
De.
Sose értettem, mi ez a dolog azzal, hogy nem vesztek bőrcsizmát, vagy cipőt? Akkor inkább vesztek műanyagot? Ami utána, ha elszakad vagy megunjátok, 5000 évig szennyezi a környezetet, és könnyedén okozhatja állatok vesztét? Aminek az előállítása illetve megsemmisítése során több állat sérül meg, mintha egy már amúgy is felhasznált marha bőrét is felhasználják még, mert nem kell pazarolni? Ha ezt elfogadjátok, akkor ezzel a műanyagipart támogatjátok, ami sokkal súlyosabb gondokat jelent az élővilág számára, mint a könnyen lebomló, és mellesleg az egynyári műanyag cipőkkel szemben 40 évig is strapabíró csizma? A csizma helyett lehet bármit berakni, amelynek van műanyag változata is a bőr helyett :)
Nem kötekedés, tényleg érdekel. vagy titeket nem izgat a környezet, csak egy szűkebb réteg sorsa?
Köszi :)
1.: Nem feltétlenül, a műanyag cipő viszont MINDENKÉPPEN megmarad. És tutira nem fogod hordani 40 évig. Sokszorta szennyezőbb marad mindig is. Ha megveszed, akkor támogatod a környezetszennyezést. (Az nem érv, hogy azt nélkületek is előállítják. Mi is azzal jövünk, hogy azt az állatot úgyis megölik. A válasz erre az, hogy de ti nem vesztek benne részt. Én meg abban nem veszek részt, hogy műanyag cuccokkal veszem magam körbe.)
2.: A kérdést szándékosan intéztem a vegánokhoz :) Pont a logikájuk érdekelne ebben. Az nem válasz, hogy deee a másik is szennyez. Sokszorta kevésbé, és hosszú távon nincs annyi káros hatása. Én környezettudatosnak tartom magam, és igyekszem magam ehhez tartani. Csak érdekel, hogy a vegánok tényleg csak csőlátásúak, vagy abszolút nem érdekli őket a környezet?
Ezt csőlátásnak nevezni túlzás. Akkor más inkább az a csőlátás, amikor csak a műbőr cipőt fikázza valaki, miközben az élet más területén nem igyekszik csökkenteni a "műanyag" használatát. A folyókban, tengerekben úszó, vagy elásott polietilén egyéblóként nem ugyanaz, mint amiből a műbőr cipő készül. Egy műbőr cipőnek nem kell 400 vagy több év a lebomláshoz. Ha már ennyire izgat a környezet sorsa, akkor inkább a műanyag palackokkal, fóliákkal, poharakkal, szatyrokkal stb. kezdd. Mennyiségben többet meg tudsz spórolni, és azok tényleg lassan bomlanak.
És mint írtam, a bőrt nem csak műanyaggal lehet helyettesíteni, rengeteg más anyag van ma már. És pl. egy valódi vegán cipőn nem ugyanazt a fos tecsós kínai műanyag cipőt kell érteni.
Az tévedés, hogy a müanyag "megmarad". Könnyen megsemmisíthetö, ha elégetik, ugyanúgy víz és széndioxid lesz belöle, mint a legtöbb egyéb szerves anyagból (pl. bör).
MA a jó minöségü "müanyag" öltözék, stb semmivel sem tart rövidebb ideig (megfelelö ápolás mellett), mint a természetes anyagúak.
"Az nem válasz, hogy deee a másik is szennyez. Sokszorta kevésbé, és hosszú távon nincs annyi káros hatása."
Bizonyítani is tudod valami forrással az állításod, vagy csak a hasadra ütöttél?
Előző vagyok.
Nekem nagyon sok ismerősöm vega, vegán, kötélből, fából csinálnak cipőt. Szerintem aki saját döntéséből zárta ki a húst az életéből, annak van annyi esze, hogy nem vesz bőrcsizmát meg bőrcipőt... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!