Vegánok, a fehérjebevitelt mivel oldjátok meg?
Amiről eddig tudok, hogy tartalmaz elég sok fehérjét, az a brokkoli és az olajos magvak.
Szeretnék átállni lakto-vegetáriánus étrendről vegánra, ezért született meg a kérdés. :)
Nem google linkeket kérek, hanem elsősorban embertársaim szokásait szeretném megismerni. :)
(És nem, nem kérek a-hús-márpedig-kell kommenteket sem.)
Nem vagyok vegán, de a fehérjebevitelem 2/3-a olajos magvakból és zöldségből származik (a többi házi tojásból), hüvelyesek nélkül. Hüvelyesekkel és ha minden kötél szakad, maglisztekkel tojás nélkül is könnyen össze tudnám hozni a rám jellemző napi 70g fehérjét, ami számomra határozottan elégségesnek tűnik. De ha több kellene, az is menne úgy.
Az aminosav-összetétel más kérdés, azzal mint nem vegán, nem nagyon foglalkozom, én eszem komplett fehérjét, de a növényi táplálékom is igen változatos.
Kilónként 0.8 g elég, sárgaborsóliszt vagy csicseriborsóliszt, vöröslencseliszt, plusz gabona pld kölesliszt, amarántliszt, hajdinaliszt, vagy gluténes egyéb, plusz magliszt, pld mák, lenmag, szezám, napraforgómag, tökmag ebből vízzel lepényke, sütőben vagy serpenyőben, recept nincs, kisérletezni kell.
A csírákban és zöldlevelekben is rengeteg van, pld zöldturmix. Csiráztatni befőttesüvegben legkönnyebb, pld még kapható piacon madár-napraforgómag 180/ kg, egy évig elég, ha mndennap eszel.
A hüvelyesekről és a csírákról nem tudtam, köszönöm :) Nagyon ritkán szóját is szoktam enni, szeretem, de úgy tudom, hogy nagyobb mennyiségben káros lehet, ezért maradok a havi 1-nél.
Tojást már régóta nem eszem. Most a sajtoktól is meg szeretnék válni.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, mentek a zöld kezek :)
Nálam elsősorban hüvelyesek és mogyorófajták: mandula, kesudió, mogyoró, dió, pekándió, a földimogyoró és mogyoróvaj (finomak rizzsel,fűszeresen, gyümölccsel és zöldséggel egyaránt).
Quinoa - teljes protein
Élesztőpehely - teljes protein és B12
Zabpehely illetve zabliszt - proteintartalma kábé a tejtermékek proteintartalmának felel meg
Aztán zöld levelek, amaranth és amit már említettek előttem
#6: Talán mert roppant drága ahhoz, hogy gyakran egye az ember (egy kiló gombából rém pici, kalóriaszegény étel lesz). Aminek még határozottan jó íze is van (erdei gomba), az különösen drága (bár így is jobban megéri, mint pl. a termesztett csiperke). Persze ha valaki tud szedni kilószámra, az más. Én még őzlábból sem eszem jelentékeny mennyiséget sosem, pedig az elég sok van a mellettem levő vadasparkban. Persze vannak jobb gombászó helyek, mint a környék és ügyesebb szedők is.
Nagymennyiségben a gomba nehezebben emészthetősége is bejöhet, a kitin nem kispályás...
Sokkal egyszerűbb, olcsóbb, praktikusabb pl. hüvelyest enni.
Szerintem piacon baromira nem drága, 498 ft per kiló.:) (a csiperke) A héten csináltam gombapörköltet, 1.2 kilóból, ami kb 650 forint volt, kijött 4 napi kaja.
Teszkóban persze hogy csődbe mész..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!