Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szeretnék vegetáriánus lenni,...

Szeretnék vegetáriánus lenni, de a családom ijeszget, hogy majd bajom lesz! Most mi baja lehetne egy fiatalnak, mert nem eszik húst?

Figyelt kérdés

19 éves vagyok, erős zservezet! Most mi bajom lenne, mert nem eszek húst?

Azzal ijeszgetnek, hogy majd rosszul leszek, rossz lesz a vérképem, és majd Ők nem fognak nekem külön kaját csinálni, akkor felőlük éhezhetek, ha nem eszem meg a pörköltet!

De egyszer nem ettem húst 1 hónapig, és jobban éreztem magam!

Úgy érzem csak jó húsd nélkül élni!

Mi baja lehet már egy fiatal erős szervezetnek, ha nem kap húst! Valahogy nem hiszem, hogy elájulok majd a metrón!

2014. márc. 1. 07:53
1 2 3
 21/28 Sowilo ***** válasza:
34%
Üzenem annak aki lepontozott, hogy akkor cáfolja is meg észérvekkel amit írtam.
2014. márc. 8. 14:59
 22/28 anonim ***** válasza:
21%

Hús nélkül bajos táplálkozni, habár nem lehetetlen.

Nekem pl. nehéz lenne, mert tojás és laktózérzékeny is vagyok egyben, így ezek nálam kilőve.

Komplex proteint találsz a húsnál jobb formában, a sajtokban. Itt viszonylag széles a paletta, tehát a sajtokat javaslom, ám csak ki mennyiségben. Egyrészt, mert elég nagy a nátrium tartalmuk, másrészt a rengeteg kálcium miatt magnéziumkiürülést idéz elő a szervezetben.

Ha a húsokat kerülöd, kérdés, hogy a halat is kerülöd-e? A hal valószínűleg a top3 emberi táplálék között van, mivel a komplex proteineken túl az olajos halak egyedülálló módon tartalmaznak EPA é DHA zsírsavakat, amiket növényekből csak rendkívül rossz használhatósági formában tudsz befedezni, sőt ezekben a formákban nem is, hanem konvertálja a szervezet az Omega3 esszencuális zsírsavakat. A halak, pl. szardínia, makréla a legjobb létező D-vitamin és B12 források, melyek növényekben egyáltalán nem találhatóak meg, semmilyen szinten. Ezenkívül nagy mennyiségű szeléntartalmuk van, és kiváló kálium, magnézium, kálcium források is. A halnál táplálóbb étel nem létezik az ember számára, ha szigorúan a tápanyagtartalmat nézzük, akkor az olajos hal húsa adja a legtöbb értékes tápanyagot a szervezetnek.

Ha halat sem eszel, akkor tudom javasolni a túrót, feta sajtokat, vagy az ún. szemcsés sajtokat, a sovány tejtermékeket.

Azért a fehérjékkel kezdtem, mert növényekben a szóját leszámítva nincsen meg mind a 9 esszenciális aminosav, ráadásul alacsony mennyiségben tartalmaznak proteint.

Ezt megoldhatod egyébként extra aminosav-bevitellel is, elsősorban a leucint, lizint javaslom kiegészítő jelleggel.

A bab, lencse, sárgaborsó pl. egész nagy mennyiségben tartalmaznak proteint, de a rengeteg rost miatt kevésbé hatékony a felszívódásuk, és gyengék a kéntartalmú aminosavakban. Valamilyen rizzsel kombinálva azonban komplex proteint képeznek. Ezt hívják protein komplettálásnak. A vegák ezzel tarthatják szinten az esszenciális aminosavbevitelt, de ez igényli az egyes tápanyagok aminosvaprofiljának ismeretét (ezt érdemes kijegyzetelned), illetve ezek tudatos összemixelését. A gond itt az lesz, hogy a csak é kizárólag növényi tápanyag az egyébként egészséges rostokból túlzott mennyiséget tartalmaz, ami orvostudományi tény, hogy gátolja nemcsak a proteinek, de a vitaminok, makro-és mikroelemek felszívódását is. Pl. oxalát tartalmú spenót és zöld levelesek mellett a vas nem szívódik fel semmilyen szinten, vagy a magnézium rosttartalmú gabonák és növények mellett. A húsfogyasztás egyik nagy előnye éppen az, hogy rostokat nem tartalmazva engedik a nyomelemek felszívódását, sőt, vannak mikroelemek, pl. a cink, amik húsok, fehérjék mellett szívódnak fel elsősorban. De nem tejtermékek mellett, mert a kálcium kiüti a cinket, vasat és rezet.

A növényi forrásokból alapvetően rosszabbul szívódnak fel a tápanyagok, pl. a vas 5%-ban szemben az állati 15%-al, de igaz ez a legtöbb mikroelemre is.

A növényi forrásokban viszont van C-vitamin, K-vitamin és béta-karotin, ami állati forrásokban nincsen, illetve rost és számos olyan anyag, amelyek jelentős egészségügyi előnyökkel járnak.

Azt tudom mondani, hogy az ember mindenevő, azaz se a csak hús evés, se a csak növényevés nem egészséges, hanem a kettő variálása, mondjuk 70% növény (főleg zöldség és kevés keményítő), 30% állati fehérje elosztásban a legmegfelelőbb az emberi szervezetnek.

Nemcsak a vegák élnek egyébként sokáig, de a sok halat fogyasztó mediterrán népek is, akik esznek húst, csak a fentebb vázolt halat és persze rengeteg zöldséget. Ez az ideális.

2014. márc. 8. 15:25
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

"A tej fehérjetartalma 3% körül mozog, viszont sok cukrot tartalmaz"

A cukortartalma pedig 4% körül mozog. Na most ha fehérjetartalomnak alacsony a 3, akkor cukornak hogy magas a 4%? MAgadat cáfolod, te észlény :)

"Esetleg a túróban lehet lényegi fehérje, de még mindig nem jó az állati hormonok miatt, amiknek nincs keresnivalójuk egy emberben."

Igen, mert az állati hormonokat ugye egyenesen a késztermék túróba oltják be, nem a táplálékkal veszi fel az állat, így a húsában-tejében ugye nincs jelen? Köszi, hogy még egy érvet felhoztál a hús ellen: a hormonok, amik jelentős mennyiséget tesznek ki belőle, és valóban semmi keresnivalójuk az emberi ételben.

"A tofu ha jól tudom, szójából készül."

Nem jól tudod. Szójababból készül, ami egy különösen fehérjedús babfajta - bár mint tudjuk, a hüvelyesek egyébként is nagyon jó fehérjeforrások.

A génmódosított szójatermékek elég régóta be vannak tiltva. Minden tofutermék oldalán fél méteres betűkkel van feltüntetve, hogy génmódosításmentes (a húsokkal ellentétben).

"Ráadásul az aminosavprofilja sem kedvező."

megindokolnád miért, amikor minden esszenciális aminosav megtalálható benne, azaz teljes értékű fehérje? Mi nem kedvező benne szerinted? :)

2014. márc. 8. 15:53
 24/28 anonim ***** válasza:

Jó a szója mint komplex fehérje, kicsit lassan hasznosul, de semmi gond nincs vele. Minden esszenciális aminosav megvan benne.

A szóját én spec. azért nem ajánlanám, mert apám a laborban a patkányokat szójával eteti, és mindegyik idő előtt hal meg hasnyálmirigy és pajzsmirigy megnagyobbodással. Nyilván ez a patkányoknál van így, nem emberen tapasztalta ezeket, mindenesetre megdöbbent orvosként, hogy a szója hogy kinyírja az egészséges patkányokat.

2014. márc. 8. 17:06
 25/28 anonim ***** válasza:
Ezért kell ázsiai boltban, import szóját venni, semmiképp sem nyugati gyártásút. Ők teljesen más eljárással készítik, és évezredek óta az egyik legegészségesebbnek számító alapélelmiszer náluk.
2014. márc. 8. 19:21
 26/28 sveronikaeva válasza:
én 12 éves vagyok nem eszek húst kifejezetten utálom és vérszegény vagyok de akkor sem eszek húst. ha te vegetáriánus akarsz lenni szerintem akkor legyél az
2014. márc. 21. 15:37
 27/28 Sowilo ***** válasza:
26%

23.:

Az első kérdésedet megválaszoltad. Fehérjéből a 3% igen kevés, szinte elhanyagolható. Tejcukorból viszont még arra a 4%-ra sincs szükséged, ami a tejben van, tehát soknak számít. Haszontalan szénhidrát. Nem bonyolult.

A második kérdésedben is van egy válasz. Igen, a húsban nincs jelen a hormon. A húsban a különböző antibiotikumok és egyéb cukiságok vannak jelen amit beadnak az állatoknak, már ha valaki ipari húst eszik. De ha pl. marinénitől veszed a húst, vagy megtermeled magadnak, ez kiküszöbölhető. De egyébként még az ipari hús is jobb a tejtermékeknél mivel ameddig a húsban van értékes tápanyag, a tejben nincs, csak a nagymama szerint. Az említett hormonok nyilván csak a tejtermékeket érintik. Nem bonyolult ez sem. A borjúnak van ezekre szüksége, ezért az anyja beleteszi a tejébe. Ebből kifolyólag a tej azért van, hogy a borjú igya meg, ne a felnőtt ember. Nem tudom szájbarágósabban leírni. De nem is értem miért fecsérelek időt egy olyan emberre, aki szerint a hús szar, a tej meg jó.

Cikkek a szójáról, nincs kedvem ennyit gépelni:

[link]

[link]

2014. márc. 21. 16:03
 28/28 Sowilo ***** válasza:
Én nagyon szeretnék nálam nyilvánvalóan fényévekkel okosabb emberektől nagy okosságokat tanulni, de így inkább hagyom a francba, ha már második alkalommal is konkrétan meg kell kérnem ezeket az illetőket, hogy ne csak lepontozzanak, hanem hozzanak fel érveket amikkel megcáfolják az enyémeket.
2014. márc. 23. 12:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!