Van vmi jó kis vega karácsonyi receptetek?
Gombafejek juhtúróval töltve recept
Hozzávalók:
500 g közepes nagyságú gombafej
300 g juhtúró
20 g vaj
40 g trappista sajt
5 cl citromlé
só
õrölt fehér bors
Elkészítés:
A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk.
Sós, citromos vízben pár percig fõzzük, majd leszûrjük és hagyjuk kihûlni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tûzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütõben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kellõen megolvad.
Gombával töltött burgonya recept
Hozzávalók:
8 db nagyobb burgonya
20 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl
2 dkg vaj
olaj
só
bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfõzzük, meghámozzuk és kivájjuk.
A gombát apróra vágjuk, petrezselymes olajon megpároljuk.
A burgonya kivájt részét villával összetörjük, belekeverjük a gombát, sóval, borssal ízesítjük. Megtöltjük a kivájt burgonyákat, kivajazott tálban egymás mellé fektetjük.
Tejföllel meglocsolva sütjük meg.
Rizs saláta
Hozzávalók:
1 csésze főtt rizs
1 piros kaliforniai paprika
1 fehér paprika
2 paradicsom
2-3 újhagyma
2 cikk fokhagyma
3 ek citromlé
6 ek olaj
só
bors
zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A főtt rizst elkeverjük a piros kaliforniai paprikával és fehér paprikával, a felkockázott paradicsommal, a karikára vágott újhagymával vagy póréval, a zúzott fokhagymával.
Leöntjük a citromlé, az olaj, só és bors felhasználásával készült salátaöntettel. Fogyasztás előtt legalább 2 órára tegyük hűtőszekrénybe. A salátát díszítsük finomra vágott zöldpetrezselyemmel és a hagymák zöld szárával.
Vegetáriánus székelykáposzta
Hozzávalók:
fél csomag szójakocka
1 kg savanyú káposzta
2 fej hagyma
5 ek. olaj
2 ek. pirospaprika
késhegynyi őrölt köménymag
4 ek. árpagyöngy
bors
1 ek.ételizesitő
2 dl tejszin vagy tejföl
Elkészítés:
A szójakockát az utasitás szerint időre ételizesitős langyos vizbe áztatjuk, majd leszűrjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a szójakockákat, és puhára pároljuk. Köménymaggal,borssal izesitjük.Ezután rátesszük az apróra vágott, vizben lemosott savanyú káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megszórjuk árpagyönggyel, és lassú tűzön az egészet puhára pároljuk. Végül tejföllel izesitjük.
Vegetáriánus töltött paprika
Hozzávalók
14-18 paprika
30 dkg barna rizs
25 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek majoránna
bazsalikom, só
5 evőkanál olaj,
8 deci paradicsomlé
3 ek durumliszt (vagy fehér liszt)
2 ek növényi tejföl
Elkészítés:
A paprikák végét levágva, magjától és ereitől megtisztítom. Forró vízbe téve 2-3 percig főzőm, hogy kissé megpuhuljon, könnyebb lesz a töltése. A rizst én előre be szoktam áztatni a vegetámmal. A hagymát, fokhagymát apróra vágva kissé párolom vízben és kevés olajon, majd beledarabolom a gombát is, hozzáadom a rizst, a fűszereket és félkészre megfőzőm. Eddig a paprikám meghűlt, a töltelékkel megtöltöm úgy, hogy paprikám ne legyen teljesen tele, mivel még a rizs dagadni fog. A kiolajozott tepsi aljába szépen egymásmellé lerakom. A paradicsomlevet kevés sóval és a durum, vagy grahamliszttel, növényi tejföllel kiturmixolom és a paprikákra rálocsolom. Forró sütőbe téve „megsütöm”, míg a rizs megpuhul, kb. 15 -25 perc. (Megint a sütőtől függ.) Növényi tejfölt tálalunk mellé.
gyerekek,csorog a nyálam,nyami.
A székelykápit akartam én is javasolni de én szejtánnal szoktam csinálni sztem az izletesebb mint a szója!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!