Miért nem eszik egy vega húst?
1. etikai okokból
2. valódi undorból
3. az első kettő együtt
Az, hogy valaki vega, az meggyőződés kérdése, neki ez a hite.
Nekem nem kell megérteni (mint ahogy Te nem akarod elfogadni, mert más a gondolkozásod), de elfogadom, hogy ő így gondolja.
Engem nem zavar, semmilyen módon nem ér hátrány miatta, tegye ha Ő így látja jónak.
Az a baj, hogy nem akarsz kilépni a saját értékrendedből a másik megértése érdekében.
Az ember nem húsevő, hanem hús- és növényevő. Ezt azért fontos hozzátenni, mert a hús letétele esetén van alternatíva.
Az pedig, hogy a hús lehet undorító is, könnyű belátni, mert a húsnak SZAGA van, akkor is, ha el van készítve. Csak már hozzászoktunk, és nem zavar minket. De van akit igenis zavar.
Szóval tudni kellene kilépni a saját gondolkodásod keretei közül, ha meg akarsz érteni másokat.
Az elsőt kiegészítve:
4. egészségügyi meggyőződésből
5. orvosi tanácsra (vannak olyan betegségek, melyeknél javasolják a vegetáriánus diétára való áttérést)
6. allergia miatt
7. vallási okokból (hinduizmus pl., de sok buddhista sem fogyaszt húst, és a krishna hívők sem)
Kérdező:
1. Aki halat is fogyaszt, az nem vegetáriánus, hanem ún. "pescetáriánus", de mindegy is. A lényeg, hogy a vegetáriánusok NEM fogyasztanak húst, vagy olyan termékeket, melyekhez állat levágása szükséges (zselatin, stb.). Ebbe a hal is beletartozik. Aki vegetáriánusnak vallja magát, és fogyaszt halat, az egyszerűen hülye.
2. "A szervezetnek szüksége van fehérjére"
Ezt a hülyeséget hagyjuk már. Felettébb zavaró, amikor dilettánsok okoskodnak a fehérjék fontosságáról, és még azzal sincsenek tisztában miben miből mennyi található meg! A tejtermékekben és tojásban megtalálható minden esszenciális aminósav, gyakorlatilag nagyobb mennyiségekben, mint a húsban. A vegánok pedig különösen odafigyelnek arra, hogy teljes értékű fehérjékkel gazdag diétát állítsanak össze (csupán növényekből is megoldható, de kombinálni kell hozzá).
3. "Az ember húsevő az idők kezdete óta"
Tessék? Az ember mindenevő, nem húsevő. A hús elfogyasztására nyersen képtelen, a húsevőkkel ellentétben. Csak húson életben maradni sem igazán képes. Az ember alapvetően mindenevő, ami azt jelenti, hogy (feldolgozva) a hús ÉS a növények elfogyasztására is képes. Nem kötelező, de képes rá.
4. " Ezek az emberek viszont össze-vissza szaladgálnak mindenféle húspótlókat vásárolnak speciális helyen, baromi drágán, és úgy fűszerezik, és sütik, hogy az húsnak tűnjön."
Húspótló termékeket általában azok a vegetáriánusok fogyasztanak, akik nem meggyőződésből vagy undorból lesznek azok, hanem egyéb okokból. Ebben nem látok kivetnivalót - ha szereti az ízét, de mégsem fogyaszthatja, mert pl. hasgörcsei lesznek tőle, miért ne ehetne pótló termékeket?
Remélem így kicsit érthetőbb a téma.
A vegetáriánizmus egy sokszínű és sokrétű dolog, sok-sok motivációval, indokkal és fajtával, nem lehet egyértelmű, mindenkire érvényes szabályokat felállítani rá, így a kérdéseid sem válaszolhatóak meg egyöntetűen minden vegetáriánus szempontjából.
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=tzrRmB..
Ezért nálam.
Nem ott kezdődik a probléma, hogy valaki felneveli a saját kis állatait, normális életet biztosítva számukra, majd pedig levágják...
1. aki halat eszik, az nem vegetáriánus. az is egy döglött állat,ugyanis. az max. kevés húst eszik, vagy divatból akar vegetáriánus lenni, és azt hiszi, a hal belefér. nem fér bele, döglött állat.
2. a tejtermékekhez, mézhez nem kell megölni az állatot, azért fér bele. de egy vegán ezt sem fogyaszt.
3. fehérjét egy csomó máshonnan be lehet szerezni, nem pont a húsra van szüksége az embernek. a világ elég nagy részén (pl Ázsiában) már elég régóta tök jól megélnek elég sokan úgy, hogy nem esznek, ettek húst.
4. egy csomóan nem foglalkozunk helyettesítéssel, én pl. soha nem szerettem a húst, ezért nem izgat a helyettesítés se. baromi drágán, meg speciális helyeken? a hús nem drága? most mondta a barátnőm, hogy egy csomó hústerméket szójával helyettesítenek, mert az sokkal olcsóbb. akkor mi a drága? fűszerezik, és sütik, hogy húsnak tűnjön? miért, a húst nyersen eszed, ízesítés nélkül? de egyébként is, a rizst, zöldséget, akármit,nem ízesíted? és mindent nyersen eszel?
a fentiek ellenére igen, van, aki helyettesíti, ezek azok, akik nem azért nem esznek, mint mondjuk én, aki mindig is utálta, hanem ideológiai, egészségügyi okokból leginkább.
"És ha már nyers ételekről beszélünk, mióta emésszük meg a nyers zöldségeket? Hmmmm..... a vitamin felszívódik belőlük, de egy konzervkukorica felzabálása után nem épp normális a végtermék, mivel tele van emésztetlen kukoricahéjjal, darabokkal. Vajon miért? Vagy paradicsom, meg sorolhatnám"
A konzerv kukorica nem nyers. A nyers kukorica fogyasztásra alkalmatlan, kemény...
Egyébként elég régóta fogyasztunk nyers zöldségeket: különböző uborkák, tökfélék (pl. a cukkíni is), paprika, répa, fokmhagyma, hagyma, paradicsom, saláta, spárga, borsó, avokádó (igen, zöldség) és még sorolhatnám.
Tényszerű, hogy a paradicsom és a főtt kukorica héja végtermékként távozik, de ez egy természetes folyamat. Ehhez hasonlóan a húsnak az emésztése a legenergiaigényesebb folyamat az emésztési folyamatok között, és nem azért, mert annyira egészséges. A húsnak a nagyrésze hasztalan, salakanyagként távozik. Ráadásul tele van telített zsírsavakkal, amik kifejezetten egészségtelennek minősülnek.
U.i.: kérlek ne rágalmazz másokat felelőtlen, meggondolatlan táplálkozással, amikor alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. A vegetáriánusok 90%-a megfontolt, céltudatos és egészséges táplálkozásrendet követ, nem hiszem, hogy ezzel neked ártana.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!