Vegák ti mit gondoltok a vegetáriánus étkezésről?
Egészség meg úgy minden szempontjából,
tőlem lehet állatbarát szempontjából
hatásaiban a húsfogyasztáshoz képest
stb. ami eszetekbe jut
Hát nyilván egyetértünk vele, mert azok vagyunk. :)
Egyébként én azt gondolom, hogy egy tiszta, húsmentes étrenddel, ha tudatosan állítjuk össze, tökéletesen egészségesen lehet élni. Nem ugyanez a helyzet szerintem a vegán étrenddel, tehát a tej-tojás - nekem legalábbis - kell hozzá, hogy teljes értékű legyen az étrendem.
Ugyanakkor nem hiszem azt, hogy minden embernek ez az ideális, attól, hogy nekem bevált.
Az azonban határozott véleményem, hogy a mai ember irreális mennyiségű húst eszik. 100 éve egy nagyparaszti család napszámosokkal együtt evett meg egy év alatt egy. max. két disznót. Tették ezt kemény fizikai munka mellett. Ma ennek a sokszorosát eszi egy átlag ülőmunkát végző városi család.
Az ember mindenevő, ez tény. Azt azonban elfelejtik, hogy a mindenevőség nem jelenti azt, hogy mindent kell is enni. Azt jelenti, hogy evolúciósan alkalmassá váltunk arra, hogy állati eredetű és növényi étrenden is sikeresen üzemeljünk. A fogazattal szokás érvelni, hát aki látott már gorillafogazatot, aki pedig életében egy bogarat sem eszik meg, az ezzel szerintem sürgősen felhagy.
Ami saját tapasztalatom a húsos étrendhez képest:
- tisztább bőr, problémamentesebb haj
- stabil, egészséges testsúly
- legalább akkora teherbírás (elég aktív vagyok, barlangászok, túrázok, jógázok, biciklizek és úszok)
- változatosabb táplálkozás (igen, nem tévedés. Sokkal többféle zöldfélét és receptet kipróbáltam azóta.)
- csökken, majd megszűnik az édesség utáni vágy. Húsételekre sokkal inkább kívántam a desszertet.
- jobb emésztés (nincs hasmenés és székrekedés, a rostban gazdag növényi koszt kiegyensúlyoz)
Amire viszont figyelni kell: a túlzott szénhidrátbevitel egy lehetséges veszélyforrás, ez főleg a nem igazán tudatosan étkezőknél áll fenn, vagy akiknek a családja nem támogatja az ő étkezési szokásait, így nincs vega fogás, hanem a köret evésére kényszerül az illető - általában krumpli és rizs.
Mindezekkel együtt ismét hangsúlyozom: nem feltétlen mindenkinek alkalmas ez az étrend. Azonban egy-egy húsmentes nap beiktatása, a zöldfélék mennyiségének növelése, vagy a húsfogyasztás eltolása a hal és szárnyas irányába csak jót tehet.
Én azt gondolom, hogy helyesen döntöttem 10 éve, amikor vegetáriánus lettem :)
"Az azonban határozott véleményem, hogy a mai ember irreális mennyiségű húst eszik. 100 éve egy nagyparaszti család napszámosokkal együtt evett meg egy év alatt egy. max. két disznót. Tették ezt kemény fizikai munka mellett. Ma ennek a sokszorosát eszi egy átlag ülőmunkát végző városi család."
Ezzel 100%-ban egyetértek. A szüleim gyerekkorában (50-60 közöttiek) és a nagyszüleim életében a saját bevallásuk szerint hétvégén volt 2 napon át hús - kacsa vagy tyúk, télen pedig disznó - a többi nap pedig így tevődött ki: tésztaételek, főzelékek, zöldségek. Akkoriban még a főzelékbe sem jutott fasírozott.
Ez lenne az egészséges mennyiségű húsfogyasztás. Ehhez képes manapság felkel az ember, reggelire egy kis felvágott, ebédre rántott hús, vacsorára meg megint felvágott. A szervezet által igényelt húsmennyiség több tízszeresét viszik be.
Magamon a következőket tapasztaltam a vegetáriánus étrend alkalmazásával:
- elmúlt a vashiányom teljes mértékben
- a hajam jóval szebb, egészségesebb (előtte töredezett, fakó volt)
- az étvágyam sokkal jobb - bár ez valószínűleg csak annak köszönhető, hogy a húst sosem kívántam igazán, mégis csak az volt ebédre :)
- fittebb, energetikusabb vagyok - régen még tesiórán sem voltam hajlandó megmozdulni, ma önként járok sportolni
- egy-egy étkezés után nem nehezedek el, ellentétben a húsevő családtagjaimmal, és az emésztésem is jobban működik
1. nagyon szimpatikusan írt (én eszem húst).
Azt tartom (minden tanulmányom alapján) hogy valamennyi hús kell az egészséghez. Nem kell túlzásba esni, én is egyre több zöldségre térek át.
Csak ne feledje el a vega sem, hogy az állati táplálékok mellőzése (leginkább elvi okokból, mert biztosan állíthatom hogy az olyan egészségügyi okok mint a fehérje-zsír vese, szív, keringési rendszer terhelése eléggé kacsa) attól még nem térhetnek át kenyér, krumpli stb. evésre, mert a testünk zöldségfélékhez, gyökerekhez, magvakhoz szokott (az állati táplálék mellett).
Nagyon érdekes, hogy Kínában a valóban egészségesen táplálkozó Taoisták hetente egyszer ettek húst. Ennyivel egészségesen lehet élni, ha mellette odafigyelünk, megválogatjuk a növényi táplálékokat is.
A paleolit táplálkozást például nagyon szépen lehet folytatni sok zöldség evéssel, és viszonylag kevés hússal. Ezt azért írtam le, mert ez a táplálkozási mód ma számos betegség egyetlen gyógymódja nyugaton (keleten speciálisabb táplálkozás, akupunktúra, köpöly terápia stb. működik, de ezek itthon alig ismertek). :)
Illetve általánosságban elég zsír, ami energiát szolgáltat. Hiszen mégsem keményítőt kéne enni egész nap.
Zselatin fehérje, ami szintén állati táplálékokban van?
Ideig-óráig megvan a testünk.. de hosszútávú döntést hozni arról, hogy valószínűleg betegek leszünk, ez hogyan érik meg az emberben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!