Vegák mit esztek ha a hús ízére vágytok?
"1. Nem a kérdésre válaszoltál
2. Logikátlant állítottál - a kérdező vegetáriánus, nem vegán, így egyértelmű, hogy fogyaszt tejtermékeket, tojást is."
Kérdező nem vegetáriánus, ha elolvastad tisztességesen a kérdését, akkor tudod, hogy kb. egy hónapja kezd (fokozatosan) átállni a vega étrendre, a tojás evésében pedig még bizonytalan. Az, hogy fogyaszt tejterméket, koránt sem jelenti azt, hogy a szükséges fehérjéket beviszi a szervezetébe. De mégegyszer elnézést, hogy próbáltam segíteni. Nyilván a tieddel jobban boldogul.
Az enyémmel nyilván jobban boldogul, hiszen a kérdésre adtam elég terjedelmes választ - és később ő is kifejtette kommentben, hogy nem a kötekedésre kíváncsi.
Az, hogy most vegetáriánus-e vagy sem, mindegy, technikailag úgy étkezik, mint egy vegetáriánus: húst, halat nem fogyaszt, de egyelőre tejtermékeket és tojást is. Ha gondolkodik azon, hogy elhagyja a tojást, az egy dolog, egyelőre nincs erről szó. Egyelőre nem hiszem, hogy fenyegetné az egészségét a fehérjehiány, a hús ízét pedig megszokásból hiányolja.
(egyébként ha lehet egy javaslatom kérdező: ne hagyd el a tojást. remek vasforrás pl., ami valóban nem jellemző a legtöbb növényi élelmiszerre. vásárolj farmról származó, jól tartott csirkéktől eredő tojást. a tojás nem gyilkosság, hiszen a tojás megtermékületlen petesejt. Ha fias lenne, a tyúk elrejti és kotlik rajta, az ilyet pedig nem adják el a farmokon, ráadásul el vannak különítve a tyúkok a kakasoktól).
Nem kötekedtem. Kérdeztem valamit normálisan, amire választ is kaptam kérdezőtől normálisan. " És igen, pótlom a fehérjéket, sok borsót, lencsét, brokkolit, spenótot satöbbi eszem."
Egyedül te reagáltad túl.
Velem gyermekkoromban fordult elő, hogy sajnáltam az állatokat és nem ettem a húsukból.
Felnőtt fejjel már nem vagyok vega, de mégis előfodul, hogy akár egy évig sem eszem húst.
Alapnak én lereszelek egy fej káposztát, abba sárgarépát, karalábét, egyéb zöldségeket. Bőven teszek bele hagymát. fokhagymát. Mielőtt üvegekbe kiporcióznám, teszek egyikbe almát, másikba uborkát, vagy nyers céklát, mindezt olajjal meglocsolom.
Fogyasztani is ebben a sorrendben lehet, akár magában, akár barna rizzzsel, főtt tojással, omlettel.
A különböző népek eledelei változatosságot hozhatnak, görög, ukrán, lengyel receptek.
Sajtokat is ehetsz és figyelmedbe ajánlom a különféle liszteket. (rizs, kukorica, durum, stb...)
Rántani lehet gombát, pattiszont, padlizsánt (!), vagy akár krumplit is.
A köles, vagy a hajdina kiváló köret és a főzelékeket imádom.
A vörös színű élelmiszerek természetes szinezőanyaga antioxidáns, fogyassz bőven.
A pörkölt receptje szerint sok mindent készíthetsz növényből, persze rövidebb főzési periódussal. (gomba, szója, stb...)
Paradicsomos, paprikás, tejfölös, fokhagymás mártást sok mindenre tehetsz, borssal, egyebekkel ízesítve.
Szeretem a sajtokat, vörös bort, keveset, esetleg néha fehérbort, vagy egy kis flaska sört.
Távolkeleti, indiai, brazil, mexikói, stb. konyha kitűnő recepteket kinál növényből is, mire végigeszed a menüket, hosszú idő eltelhet, akár egy év is.
Mindezek mellé javasolt az időnkénti vitaminfogyasztás, ne felejtsd el.
A receptkönyvek is tartalmaznak jó vega változatokat, van ami nekem nem ízlik, de Neked bejöhet.
Változatosság - és nem lehet problémád...
Ja, igen a kérdésre természetesen az a válasz, amit már írtak, hogy az ízesítés, a fokhagyma, a füstölt só, a bors, a pirított hagyma ize kívántatja a húst.
Amennyiben mégis hiányérzeted van, akkor nem tudod még, mi hiányzik, de később már nem húsra vágysz, hanem avokádó pörköltre, vagy gránátalmára, illetve, arra, amiben majd megtalálod a hiányzó komponenst.
Ha elég változatosan táplálkozol, hiányérzeted is ritkán lesz majd.
"Húst, halat nem eszem, "
Miért szerinted a hal micsoda, ha nem hús? :O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!