Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Állati és növénye fehérje...

Állati és növénye fehérje között ugye van különbség? A növényekből tehát nem lehet fedezni azt a táplálkozásunkban meghatározó fehérjeszükségletet, amit csak az állati fehérjéből kapunk meg?

Figyelt kérdés
Remélem érthető a kérdés.
2011. okt. 22. 10:26
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
70%

1. Nem fehérjéket veszünk fel SEMMILYEN jellegű ételből sem, hanem aminósavakat. Ezek között vannak esszenciális és non-esszenciális aminósavak is. A non-esszenciálisakat nem kell felvennünk szükségszerűen, mert a szervezetünk képes előállítani magának is. Az esszenciálisakat csak külső forrásból tudjuk beszerezni.

2. Az esszenciális aminosavak: izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, hisztidin, treonin, triptofán, valin.

3. Ezeknek a leggyakoribb előfordulása ételekben, legjobb forrásoktól lefelé haladva:

izoleucin: tojás, szója (az ezután következőek feleakkora értékben), hal, disznó, marha, sajt, magvak, tej

leucin: szója (háromszorosa a többinek, az ezutániak nagyjából egyforma értékűek, ezrelékes különbségek vannak), marha, mogyoró, szalámi, hal, búzacsíra, mandula, csirke, tojás, zab

lizin: csirke, marha, szója (1%-al kevesebb, mint a többiben, innentől az összes ezen az értéken mozog kb.), bab, lencse, sajt, tej, tojás, borsó

metionin: tojás (háromszorosa a többinek), szezámmag, dió, szója, csirke

fenil-alanin: tojás, szója (a többi feleakkora értékben), mogyoró, szezámmag, hal, sajt, magvak

hisztidin: szója, tojás, sajt, magvak, tej, disznó

treonin: tojás, szója (a többi 1%-al kevesebb csak), hal, szezámmag, mogyoró, tej

triptofán: tojás, alga, hal, szója, tökmag, sajt, szezámmag

valin: tojás, sója, hal, disznó, tej

PErsze ez nem azt jelenti, hogy a többi húsfélében, növényben ne lennének meg ezek, csupán azt, hogy elenyésző mennyiségben vannak jelen. A fent említettek a legjobb források.

4. Mivel a vegetáriánusok fogyasztanak tejtermékeket, tojást, ezért egyedül a vegánoknak okozhat problémák az esszenciális aminosavak egy helyről való beszerzése.

5. Ha nem értesz a témához, kedves kérdező, minek állsz le vitatkozni róla? Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában.

2011. okt. 22. 16:53
 12/24 anonim ***** válasza:
59%

"5. Ha nem értesz a témához, kedves kérdező, minek állsz le vitatkozni róla? Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában."

hm.. a stílusutokkal épp azt mutattátok be, amire a kérdező panaszkodott.

A kérdező nem vitatkozott, feltett egy teljesen normális kérdést, teljesen normális módon. Ti viszont arrogánsan lejárattátok magatokat.

2011. okt. 22. 18:33
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Kedves előző:

Ne haragudj, én nem a kérdésre érettem, hogy leállt vitatkozni, hanem a válaszában leírt szituációra.

Arról beszélek, hogyha én pl. nem értek a politikához, akkor nem állok le vitatkozni róla egy olyan ismerősömmel, aki pedig ért hozzá, és nem jelentem ki róla, hogy azért, mert én nem értettem meg, amit mondott HÜLYESÉGET beszél, és nekem van igazam.

A kérdése abszolút nem hangzik provokatívnak, tényleg nem arra gondoltam, hogy most idejött kötekedni, vagy ilyesmi.

2011. okt. 22. 20:24
 14/24 A kérdező kommentje:

Írni is akartam, hogy ő épp a szójára esküdik. Egy szóval sem mondtam neki, hogy „akkor edd a szójád b+, ő kötött belém azzal, hogy a húsevő életmódommal csak gyilkosokat segítek hozzá, hogy lemészároljanak és borzalmas körülmények között tartsák szerencsétlen állatokat, akik egész életükben szenvednek a tartási körülményeik lehetetlensége miatt satöbbi satöbbi.

Oké ha változatos növényi étkezéssel kiváltható a hús. Ezt akkor már tudom és elfogadom ha igaz, utána is nézek még ennek, de azt nehezen fogadom el, hogy én megbízom a húsokban és szeretem is őket (a zöldségeket nem szeretem) és emiatt leugatnak.

Az egész beszélgetés azért terelődött erre, mert közös kajálást akartunk csinálni mi 3an. A barátnőm mégcsak nemrég mutatta be ezt az „új lányt” és semmit nem tudtam még az étkezési szokásairól. Azt mondtam, hogy én nem szeretem a különféle étkezdék választékát, inkább jöjjenek át hozzám én pedig vágok egyet a tyúkjainkból, és megcsinálom levesnek vagy pörköltnek, hozzá véve még valamennyit a hentestől, hogy mindenkinek bőven jusson, vagy sütök valamilyen húsosabb részt sertésből, csirkéből, mert ebből vagyok jó.

Teljesen ledöbbent, hogy vagyok képes szerencsétlen állatot levágni, amire azt mondtam, hogy ez természetes, de már a reakcióját is furcsálltam, hogy ennyire lesokkolta. Azt is mondtam, hogy nem minden hétvégén vágok, nem kell így szétcsúszni ettől, többségében boltból veszem a húst mert nem olyat készítek amihez minden alkotót fel tudnék használni és így könnyebb beszerezni az egyfélét. Megkérdezte, hogy mennyi húst szoktam enni, mire megmondtam, hogy elég sokat fogyasztok. Kérdezte, hogy zöldséget eszem-e rendesen, de azt mondtam, hogy nem, nem szeretem, és már többször próbáltam enni, de egyszerűen rossznak találom az ízét és inkább kifelé jön mint befelé megy. Ebből bontakozott ki az, hogy leugatott, és elkezdte mondani, hogy a húsban nincs is sok fehérje, mert tévhit és mindenféle betegséget okozhat, hogy húst eszem, de erre csak idősebben fogok rájönni mikor már késő, és hogy a halálos ítéletüket írom alá az állatoknak azzal, hogy minden nap fogyasztok egy kicsi húst, mert ha áttérnék az ő életmódjára már kevesebb állat pusztulna el még otthon is, mert öregségben halnának meg, nem félelemben, amikor elkapom őket a vágáshoz.

Hosszú volt a beszélgetés, de ő azt is mondta, hogy ugyanolyan hülyeség az, hogy fehérje és fehérje között különbség van, minthogy szénhidrát és szénhidrát között is. Azzal szemléltette a példát, hogy nehogy azt higgyem, hogy egy szelet kenyérben lévő szénhidrát másabb, mintha benyelek 3-4 db almát egyszerre, ugyanolyan, és csak ámítom magam, ha azt gondolom, hogy nem.

2011. okt. 22. 22:31
 15/24 anonim ***** válasza:

Akkor a vitapartnered meg kifejezetten hülye is volt. Na de erről nem volt szó:).

ZÖldségeket-gyümölcsöket a vitaminok és ásványi anyagok miatt kellene fogyasztani, mert azok tényleg nem nagyon vannak a húsban.

A húsevés pedig csak mértéktelenül egészségtelen. Szóval pl. napi háromszor tényleg nem tesz jót.

De ha te így érzed jól magad, sokmindent nem lehet vele csinálni. Én sem fogok karalábét enni, ha azt mondják, hogy egészséges, mert attól még hányok az ízétől...

2011. okt. 22. 22:46
 16/24 anonim ***** válasza:

(megjegyzés a karalábéról):

el sem hinnéd, hogy az ízlés mennyire képlékeny...

Én kb 6 évesen a szinte csak húst evő életmódomról önszántamból szoktam át a vegetarianizmusra. Azelőtt semmilyen zöldséget és gyümölcsöt nem szeretettem nagyjából, most meg gyakorlatilag bármilyet megeszek. Spenótot nem szerettem aztán hirtelen megszerettem. Ilyenek. Néha magától bekövetkezik ilyesmi, de irányítani is tudod. Például az utóbbi időben rájöttem, ha csípőset eszem jobban érzem magam, és azóta naponta kétszer eszem csípős paprikát vagy csípős ételt.ü

2011. okt. 22. 23:40
 17/24 anonim ***** válasza:
Én imádom a zöldségeket, de a karalábét és a káposztát gyűlölöm :D
2011. okt. 23. 00:09
 18/24 anonim ***** válasza:

"Azt a fehérjét hívja a természettudomány teljes értékűnek, amely az összes, az adott élőlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik. A növények közül ilyen a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a karfiol, az uborka, a tök, a krumpli, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi."

A dió részletesen:

[link]

2011. okt. 23. 10:13
 19/24 anonim ***** válasza:

"ő kötött belém azzal, hogy a húsevő életmódommal csak gyilkosokat segítek hozzá, hogy lemészároljanak és borzalmas körülmények között tartsák szerencsétlen állatokat, akik egész életükben szenvednek a tartási körülményeik lehetetlensége miatt satöbbi satöbbi. "

Egyszer az eletem soran elofordul egy ilyen eset. Ekkor igazat adtam neki, es a beszelgetest igy folytattam: az semmi! Mi falun lakunk, es minden evben vagunk disznot, ne tudd meg ocsem! ... es innen egy 15 perces, rendkivul kepies leiras a disznooles minden reszleterol. Tobbet nem jott teriteni.

Szerintem az ember, akar vega akar nem, tisztaban kell lenni azzal, hogy az eletet annek koszonheti, hogy masok meghalnak erte. Akar allat, akar noveny... (egyszer talalkoztam egy olyan indiai csajjal, akinek a mamaja valamilyen vallas miatt csak olyan novenyi reszeket evett meg, amibe az adott noveny nem hal bele! :-D)

2011. nov. 9. 20:24
 20/24 A kérdező kommentje:

Kevés zöldséget azért megeszem, de azt is ritkán. Tényleg minimális. Zöldborsó, kukorica, sárgarépa, krumpli - bár utóbbi nem tudom mennyire nevezhető zöldségnek. Csonthéjasok közül szeretem a diót és a mogyorót, de nem igazán szoktam enni, mert egyrészt nincs, másrészt most nagyon almás-korszakomban voltam, és vagy 1 kilót megettem minden nap, amíg nem kezdett el összefonnyadni, vagy mit csinálni.

ma 20:24-es. Én is előadtam már csak csirkevágást, de akkor is csak hitetlenkedtek, pedig falun lakom, természetes, hogy aki tart, az meg is eszi. Igazából szerencsétlen az egész helyzet, nem is beszéltünk azóta, mivel már ezzel az egy véleménykülönbséggel elástam magam előtte, és nem akar még ismerni sem. Nagyon szélsőséges a reakciója szerintem.

2011. nov. 9. 21:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!