Milyen rizses egytálétel vagy köret recepteket ismertek?
Az utóbbi időben nagyon rákaptunk a tésztafélékre, ezért igyekszerm kicsit egészségesebb irányba terelni a család étkezését.
Olysamikre gondoltok mint diós rizs, rizi-bizi stb. Ha lehet tej és tojásmenteset...
7,54-es vagyok! Bocs, tényleg nem néztem, hogy vegás vagy. Az én variációm szerint a szója-kocka is élvezhető, volt amikor (mert a rizst imádom, húsom meg nem volt itthon) azzal csináltam.
Máskor a köretként tálalt főtt rizst fokhagyma-mártással locsoltam meg, egy érdekes, kissé pikáns ízt adott neki.
Főzd meg a rizst, s keverd össze fokhagymás szójával [amit előtte elkészítettél egész egyszerűen: szójakockát beáztattad sós vízbe, aztán jó sok tört fokhagymában s annyi olajban, hogy épp ne égjen oda, süsd ropogósra - de ne égettre]. Aztán kész is. :)
Avagy... Megfőzöd a rizst. S amilyen zöldséget találsz, beleaprítod. :D Nekem van egy jól bevált receptem, nagyon jól harmonizálnak az ízek így: rizs, paradicsom, uborka, főtt kukorica [konzerv is jó, ha nem akarsz mégtöbbet pepecselni], kevés fokhagyma ízlés szerint, rukkola, lilahagyma, újhagyma, néhány kanál olívaolaj [attól függően mennyi az alap kaja], olívabogyó - a sajtkockák nagyon finomak bele, legyen az trappista, edámi, valamilyen nemes-penészes, pl camembert sajt, esetleg kecskesajt (akár különféle fűszerezéssekkel, így mindig más íz fogadhat).
Ezeket bármihez lehet enni, én többnyire rántott dolgokhoz [cukkini, őzlábgomba, pacsni] szoktam enni. Egyébként ugyanez eljátszható például árpával, kölessel, kuszkusszal, nagyon jók. :))
Apróra vágott vöröshagymával indítok, őrölt köménnyel és pici sóval folytatom, aztán egy kis fokhagyma, majd egy nagy adag vékonyra szeletelt gomba következik... Erdei vegyes gombából szeretem igazán, de csiperke vagy laska is jó hozzá... végül dobok bele egy marék zöldséget... többnyire zöldborsót, de csinátam már sárgarépával, karalábéval, brokkolival, sőt spenóttal is... a lényeg tulajdonképpen a gomba-kömény-fokhagyma-hagyma kevercs...
Ha elkészült, hozzákeverem a rizshez. Én a kicsit ragacsosabb rizst szeretem, ami nem szalad el a villámról, de ez egyéni agymenés... eszemben sincs leugatni a roppanós-pergős rizs kedvelőit...
Ha van bőven időm főzni, akkor kifejezetten ragacsos rizst főzök, és a gombás masszával összekeverem, kis gombócokat formázok belőle, és akkor ez már nem egytál, hanem egy köret... szeretek mellé grillezett répát/cukkinit/padlizyánt tálalni, vagy bundázott tököt/patiszont/brokkolit/karfiolt és hideg almás uborkaszószt vagy zellerszószt öntök rá... Mindkét szószt a turmixgéppel csinálom... két savanyú zöldalma mellé 3-4 csemegeuborka, pohár natúr joghurt, és hadd szóljon... zeller, pici bors, pici mustár, joghurt vagy kefir, és mehet... zöldeket picit sós, köményes sűrű palacsintatésztába (úri napokon sörtésztába) szoktam bundázni...
Kicsit kusza lett, de amikor csinálom, akkor tök egyszerű...
Most látom, hogy tej és tojás menteset keresel... hát, akkor kicsit mellényúltam, de a bundázáshoz biztosan van valami tojásmentes recepted... ha nincs, akkor kérdezz rá a krsnásoknál... szószokat meg szerintem mindenki ismer... zelleres pl tök jó joghurt nélkül is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!