Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért nem közismert és elfogad...

Miért nem közismert és elfogadott, hogy az állattenyésztés (hús-tej-tojás) kb. 10x annyi takarmányt használ fel, mint ha csak vagy nagyrészt növényeket ennénk és így valójában hosszútávon hatalmas erőforrás-pazarláshoz vezet?

Figyelt kérdés

szept. 7. 22:24
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:

Két fontos paraméter van az állattenyésztésnél: a felhasznált víz és felhasznált takarmány mennyisége.

A víz annyira nem is lényeges, a takarmány és a mögötte igényelt termőföld annál inkább.

Az emberiség korábbi korszakaiban is tartottak állatokat, de soha nem használtak fel ennyi termőföldet takarmánytermesztésre. Hosszútávon ez hatalmas pazarlás, hiszen adott földterületen 8-10x több embert lehetne eltartani, ha kizárólag vagy nagyrészt az ott megtermelt növényeket fogyasztják.

Tehát ez egy sima gazdaságossági kérdés: nem is kéne annyira vegánnak/kizárülagosságra törekvőnek lenni, de a növényi étrend irányába érdemes volna eltolni az arányokat. Ehelyett az amerikaiak is annyira bele vannak felejtkezve a McDonalds-ba még napjainkban is, hogy nevetséges.

szept. 7. 22:30
 2/19 A kérdező kommentje:
(ez a topik igazából nem is feltétlenül ide tartozik, de más kategóriába sem annyira jól illik. Végül is gazdaság-közgazdaság-mezőgazdaság-élelmiszeripar)
szept. 7. 22:32
 3/19 anonim ***** válasza:
89%
Az, hogy neked csak most esett le a tantusz, korántsem jelenti azt, hogy nem volna közismert tény.
szept. 7. 22:39
 4/19 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy közismert-e vagy sem, de ezt én is tudtam, pedig nem különösebben érdekel ez a téma. Tény hogy túl sok húst eszünk mi magyarok is, ebből a szempontból is illetve egészségügyi szempontból is jobb lenne kevesebbet enni húst.
szept. 7. 23:22
 5/19 retektorta ***** válasza:
78%
Senkit nem érdekelnek ezek a növényevő propaganda kérdések. Szeretem a húst. Az állatok királya a disznó.
szept. 7. 23:58
 6/19 anonim ***** válasza:
78%

Miért nem közismert és elfogadott, hogy a világ nagyobb részén nem termeszthető élelmiszernövény rentábilis módon? A hideg vagy szárazság vagy egyebek miatt semmi olyan növény nem él meg az adott vidékeken, ami emberek táplálkozására megfelelő és elegendő lenne. De a fű megél. Viszont ez emberek táplálkozására nem alkalmas. Azonban a növényevő állatok meg tudják enni, így emberi fogyasztásra alkalmassá teszik a füvet. Húsevés nélkül sok északi, hegyi és sivatagi országban a globális szállítások előtt éhen halt volna a lakosság húsevés nélkül, mert elegendő mennyiségű és minőségű növényi táplálék nem állt rendelkezésre.

Manapság meg azért eszünk húst, mert emberek vagyunk, és évmilliók alatt úgy alakult ki a szervezetünk, hogy húsra szükségünk van. Egy ismerősöm - aki amúgy ránézésre nem tűnik értelmi fogyatékosnak - kitalálta, hogy nem fogyaszt semmilyen állati eredetű táplálékot. Egy darabig ment is a dolog, de aztán olyan állapotba került, hogy kórházba kellett vinni, és 3 hétig volt az intenzíven.

Nézd meg, aki nem eszik húst, az - hacsak nincs nagy szerencséje a vitaminokkal - elbutul a tápanyaghiány miatt, és agresszív lesz, pl. mindenkibe beleköt, aki húst eszik.

szept. 8. 05:48
 7/19 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem kb mindneki tisztában van vele, mert a csapból is ez folyik. Es? Ha valaki húst akar enni, az húst fog enni.
szept. 8. 07:48
 8/19 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem ez abszolút közismert tény, csakhogy az emberek szeretik a húst. Viszont ahhoz képest, hogy a növényi étrend fenntarthatóbb az alapanyagok és a gyártástechnológia mind azt indokolná, hogy töredékébe kerüljenek a húsból, állati összetevőkből készült termékeknél, mégis többszörös áron adják. Egy vegán virsli, a vegán tejital többszöröse a normálnak, amíg ez így lesz nem lehet csodálkozni azon, hogy egy húsevő még néha egy-egy húsmentes napot sem hajlandó beiktatni. A növényi termékeket gyártók és a forgalmazók kapzsisága az ami legelső sorban gátját állja ennek!
szept. 8. 08:22
 9/19 anonim ***** válasza:
73%
A hosszú távú erőforrás spórolásod az egészségügyben csapódna le. Az emberi szervezet nem tudja magát hús nélkül fent tartani. Vegetáriánusoknak kiegészítő tablettákat kell szednie.
szept. 8. 09:07
 10/19 A kérdező kommentje:

Nekem nem úgy tűnik, hogy közismert tény volna, a "klímaváltozás"-sal és veganizmussal foglalkozó cikkek megemlítik, de valahogy még sincsen annyira a fókuszban.

Reflektálva #6-ra: egyértelműen a mérsékelt égövre utaltam, a trópusokon és a hideg égövön egész nagy terület van, ahol nem lehet semmiféle vagy csak nagyon igénytelen növényeket termelni. A mérsékelt égövre azonban tökéletesen fennáll, amit állítottam.

szept. 8. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!