A petrezselyem az a zöld levél, A fehér répa gyökerének levele?
És akkor még lehet bonyolítani, hogy ahol nem fehérrépának hívják a gyökeret, ott zöldségnek (párom szabolcsi, náluk pl így van).
Így a petrezselyem a zöldségzöldje. :-)
#11 Nálunk is zöldség (család egyik fele Fehérvár, másik fele Pécs). De másoktól sem hallottam soha fehérrépának az internetes receptek előtt, de még szakácskönyvben sem olvastam, nekem ez teljesen új volt.
A petrezselyem viszont petrezselyem, nem szoktuk zöldségzöldjének hívni.
Gyökérzöldnek is hallottam már.
Anyósom is összevissza mondja, szerintem ő valami egész mást hív petrezselyemnek. Én kivagyok ettől amúgy, hogy a fehérrépa a ZŐCCSÉG. A retek meg az uborka talán nem zöldség??? :)
13, Az elején nálunk ebből volt kínos beszélgetés is, mire leesett nekem, hogy mi van. :D
Merthogy kérem-e a levesbe a zöldséget. Mondom milyen zöldséget? Hát zöldséget. Jó de milyet? Zöldséget! Stb... :D
Én vártam volna válaszul a felsorolást, hogy répát kérek, krumplit, karalábét... nem, zöldséget. Csak így. Wtf. :D
10-es válaszolónak: miért ne lenne ehető a paszternák levele? Sőt, jobban hasonlít a hagyományos petrezselyemre, mint a paszternák a hagyományos fehérrépára/petrezselyemgyökérre.
A sárgarépa zöldjéről szokták sokszor gondolni, hogy nem ehető (már azt is hallottam, hogy mérgező), pedig a közhiedelemmel ellentétben az is ehető! Salátába, vagy akár turmixba is jó.
Hangyasav van a paszternák levelében, méghozzá rengeteg.
"Fontos leszögezni, hogy a paszternáknak csak a gyökere ehető, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi fogyasztásra alkalmatlan, de még takarmánynak se való. Érzékenyebb bőrűeknek már a szedésnél sem árt óvatosnak lenni. Célszerű lehet kesztyűt viselni, mert a paszternák levele bőrgyulladást okozhat."
Tisztázzuk a dolgokat, mert van itt rengeteg sületlenség!
A növénynek a neve az, hogy petrezselyem.
Ennek szokás felhasználni a gyökerét, ezt hívják petrezselyemgyökérnek, simán csak gyökérnek, zöldségnek vagy fehérrépának.
A növény levelét is szokás felhasználni, ezt hívják petrezselyemzöldnek, simán csak petrezselyemnek vagy zöldségzöldjének.
Továbbá fehérrépának hívják a paszternákot is, ami egy teljesen másik növény, ennek viszont csak a gyökerét szokás felhasználni.
Magának a növénynek a neve hivatalosan petrezselyem, de a köznyelv fehérrépának is hívja.
De a gyökerét is fehérrépának hívja, így "fehérrépa" alatt a fogyasztandó gyökeret, és magát a növényt is érthetjük.
A levele pedig a petrezselyemzöld vagy petrezselyemzöldje, de nevezik még zöldségzöldjének is, illetve néhol petrezselyemként is hivatkoznak rá. Ami így jelentheti csak a zöldet, illetve magát a növényt is.
Igazából tájegységtől, és kultúrkörtől függ, hogy pontosan hogy hívják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!