Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Azokat a vegánokat kérdezem,...

Azokat a vegánokat kérdezem, akik az állatok jogai miatt lettek azok. Hogy álltok pl. a disznósajthoz?

Figyelt kérdés
Azt hiszem, a boltiban benne van az állatnak sok olyan része, amit alapból lehet meg se ennénk sehogy. Meg ilyen különlegesebb részek. Nyelv, stb. Ezt felháborítónak tartod, hogy mindenét megesszük az állatnak, vagy inkább úgy állsz hozzá, hogy ha már megölték kínkeserves élete után szerencsétlent, legalább felhasználjuk mindenét?

2023. febr. 7. 17:44
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

10-es

Köszi, kár, hogy így lepontoztak, a te válaszod volt a legelgondolkodtatóbb eddig. Ez esetben, nem tudok válaszolni a kérdésedre. "Ezzel csak arra akartam utalni, hogy attól, hogy egy élölény nem él, még jogos "felhasználni" azon a címen, hogy neki már mindegy.„ Ez itt a lényeg, pontosan. Én is túlbonyolítottam, csak disznósajt evés közben jutott eszembe, gondoltam kiírom ami eszembe jutott. Elnézést. De akkor a pontosított kérdés legyen ez: A vegánok hogyan állnak ahhoz, hogy az állatoknak fölöslegesnek tűnő részeit is megesszük? Egyáltalán nem érdekel, mert csak a fő probléma böki a csőrötöket, mint az első válaszolónak? Vagy van valami halál utáni dolog is itt? Csak arra voltam kíváncsi, hogy a vegánok hogyan állnak ehhez a kérdéshez. Van az emberi faj, ami rabszolgaságban tartja néhány másik fajnak a nagy részét, saját kényelmes túlélése érdekében. Én sehol nem írtam, hogy vegán vagyok. (nem is vagyok(nem is írta senki, csak gondoltam elmondom)) Csak feltettem egy kérdést, hogy akik annyira motiváltak az ilyen sorsra jutott élőlények sorsának a megmentésében, hogyan állnak egy ilyen kérdéshez.

2023. febr. 7. 20:54
 12/17 anonim ***** válasza:
92%

Ennek a kérdésnek semmi köze a vegánsághoz, és legkevésbé van köze az ipari méretű feldolgozáshoz, "kajagyárakhoz"

A vegánok, vegetáriánusok ma már megtehetik, hogy kedvük szerint összeválogatnak olyan élelmiszereket, alapanyagokat, amiben megvan a szervezetük számára minden fontos elem, nem kell tartaniuk hiánybetegségektől.

Ez nem volt mindig így, az ember mindenevő, erre utal a fogazatunk az emésztőrendszerünk is.

Viszont itt gyorsan szögezzük le, hogy nem a vegánság vs húsevők vitáját szeretném megnyitni, kizárólag a kérdés kapcsán, azt a téves gondolatot korrigálnám, hogy a disznósajt, és az annak tartalma valami nagyüzemi találmány lenne.

Éppen ellenkezőleg, évezredekre visszamenőleg az volt a gyakorlat, hogy mindent felhasználtak, ami hasznosítható.

Csak a sertésre, a disznóvágásokra, az állat feldolgozására koncentrálva: semmit nem dobtak ki, ami ehető volt.

Miért gondolják mostanság, hogy az állat nyelvét "amúgy meg sem ennénk"?

Még 100 évvel ezelőtt is örültek az emberek, ha évente egy hízott sertést le tudtak vágni, annak minden porcikáját feldolgozták, egy egész évre beosztották.

A hurka, disznósajt készítés valahonnan onnan indulhatott ki, hogyan lehet az egyébként nehezen eltárolható részeket is hosszabb ideig eltartani .

Ezek főleg a vér, a belsőségek voltak, a nyelv színhús, az nem dobták el, ha nem a sajtba került, akkor felfüstölték, vagy levest főztek belőle.

A 21. századra, lényegében már a 20. század végére kialakult élelem pazarlás a múltban nem volt jellemző még Európára sem.

Megvolt mindennek a helye, funkciója... ha kiszáradt a kenyér, csináltak belőle pirítóst, az állatoknak minden ehető része az ételbe került.

Nagymamám még a baromfi fejét, lábát is bele főzte az ételbe, és voltak, akiknek az ok voltak a kedvenc falatok (az esze, és a kaparója)

Visszatérve a nagyüzemi feldolgozásokra, a lényegi változás pontosan az, hogy olyan anyagokat használnak a húsok dúsításához, amit a hagyományos feldolgozások során nem. Szója, ízfokozók, zselatin, stb.

Ahol még mostanság is vágnak le sertést a háznál, nem dobják ki a nyelvet most sem... legfeljebb a bél, gyomor, megtisztításával már nem vesződnek, megveszik azt a hentestől előtisztítva, amit persze még tisztítani kell, de azt már az előző napon megtehetik.

2023. febr. 8. 03:52
 13/17 anonim ***** válasza:
87%
Mit nem lehet érteni azon, hogy vegán? Teljesen mindegy, hogy az állat adott része mennyire népszerű, vagy finom. Szóba sem jöhet, ami állati eredetű.
2023. febr. 8. 07:01
 14/17 anonim ***** válasza:
39%
Attól tartok, te nem tudod, mi az, hogy vegán.
2023. febr. 8. 18:14
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

"A vegánok hogyan állnak ahhoz, hogy az állatoknak fölöslegesnek tűnő részeit is megesszük?"

A veganizmus egy mozgalom az állatok jogaiért, nem áll meg a "kajálás" résznél! A vegánok teljesen fel akarják szabadítani az állatokat, nem szőröznek ilyen kérdésekkel. A sima állatvédők, akik max nagyobb ketrecekért küzdenek, azok filózhatnak ilyeneken, de vegánok nem. A vegánok nem nagyobb ketreceket akarnak, hanem nem akarnak ketrecet egyáltalán. Ez a különbség az állatvédő, és vegán közt.

2023. febr. 10. 09:43
 16/17 anonim ***** válasza:
48%
Én például utálom, nem tudnám megenni.
2023. febr. 10. 10:36
 17/17 anonim ***** válasza:
82%

"Hogy álltok pl a disznósajthoz?"

Hát vegánként hót ugyanúgy, mint a csirkemellhez, marhához vagy a mekis hamburgerhez.

Ha nem támogatom az állatok megölését, kvára mindegy hogy a nyelve, a bőre vagy a mellehúsa miatt ölik meg. Természetesen elítélem.

2023. febr. 24. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!