Kezdő vegánokat milyen (alap) tippekkel látnátok el?
Eddig inkább vegetáriánus táplálkozáson voltam, így nem annyira foglalkoztam a tápanyagokkal, de kikopott a tojás, tejtermék, stb. is...
B12-t szedek, az alap. Omega-3 miatt tervezek minden napot pár szem dióval indítani.
Ezen kívül még mire kellene figyelnem?
Engem annyira nem érdekel ez a része, szeretek vegyesen enni, de nem az egészségem miatt csinálom, hanem inkább az állatvédelem miatt... és hát azért nem akarom, hogy bármiből hiányt szenvedjek.
Légyszi ne azt írjátok, hogy "egyek sok xy-t", mert nem azt akarom hogy a héten minden napra előre meg kelljen terveznem az ebédem, hanem hogy legyen egy fix pakkom minden napra, amit beveszek (és nem annyira gyógyszer (vitamin) formájában, hanem természetes zöldség/gyümölcs/mag).
Fehérje miatt nem nagyon aggódom, elég sok babot/lencsét/tofut eszem (illetve már a queen of peas borsó alapú párizsit is tolom, az kegyetlenül jó :D ).
Előre is köszönöm a tanácsokat :)
Chronometer, Daily Dozen (dr. Greger appja) tényleg nagyon jó, amiket fentebb írtak!
B12 a legfontosabb vegánként, ezt muszáj tablettaként beszedni, ezen kívül amikre figyelni kell az a kálcium, vas, és táplálkozástól függetlenül téli időszakban a D vitamin.
Ha vas tartalmú kaják mellé C vitamin tartalmú kajákat eszel, sokkal jobban fog felszívódni a vas.
Kalcium pótlására ajánlom a szója féleségeket, mint a tofu, tempeh, de a hántolatlan szezámmagban is rengeteg van, illetve a mákban.
Nem ártana saját magad miatt is pontosabban utánanézni a helyesen összeállított növényi étrendnek, és hogy milyen vitaminokat/ásványi anyagokat mikből tudsz beszerezni, már csak azért is, hogy legyen egy kerek képed az egészről, ha valaki betalál és elkezd cikizni, vagy csak segítséget szeretne kérni táplálkozásal kapcsolatban, ne állj ott kukán.
Pl. ilyenekre gondolok:
"Az állati eredetű fehérjét azért nevezik teljes értékűnek, mert megvan benne az összes esszenciális aminosav egyszerre. (Fenilanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán és valin.) Ugyanakkor semmi olyan nincs bennük, ami a növényekből nem beszerezhető. Csak kevés növényben találjuk meg az összes aminosavat egyszerre (pl. szója, amaránt, quinoa), de mindegyikről lehet tudni, hogy melyikben melyik aminosav található meg. A gabonafélékből a lizin és az izoleucin nevű aminosav hiányzik, a hüvelyesekből a triptofán és a metionin. Így pl. a gabonafélék és a hüvelyesek tökéletesen kiegészítik egymást. Ha például eszünk egy falafelt pitában, akkor máris biztosak lehetünk benne, hogy ételünk tartalmazta az összes esszenciális aminosavat. De ezeket az aminosavakat még csak nem is kell egy napon fogyasztanunk, mert elraktározódnak bizonyos ideig. "
Persze nem kell minden aminosav nevét megjegyezni. De hasonló kis finomságokkal találkozhatsz, ha bőbebben utánanézel, és akkor teljesen magabiztosan kajálhatsz, élhetsz, védekezhetsz, és tanácsolhatsz ha úgy adódik. Én kerültem már olyan helyzetbe, hogy orvostanhallgató belém kötött, és vele szemben is meg tudtam védeni magam fehérjekérdédben, és omega 3-mal kapcsolatban.
Eredeti kérdéshez annyit tennék még hozzá, lehetnek egyéni szükségletek, nekem pl jobban oda kell figyelnem a magnéziumra, mint másoknak.
Egyél jókat, és eleget, ennyi a nagy tanácsom, ja és próbálj meg nem csak gyümölcsöket enni, mert én nagyon rá tudok fűzni és olyankor képes vagyok hízni rendesen.
Meg mellőzd a zabkását megbilyeneket, ha csak édesítve, mégrosszabb esetben cukrozva csúszik, esetleg ilyenkor kipróbálható a sós irányba menés, nekem az jött be igazán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!