Kezdő vegánokat milyen (alap) tippekkel látnátok el?
Eddig inkább vegetáriánus táplálkozáson voltam, így nem annyira foglalkoztam a tápanyagokkal, de kikopott a tojás, tejtermék, stb. is...
B12-t szedek, az alap. Omega-3 miatt tervezek minden napot pár szem dióval indítani.
Ezen kívül még mire kellene figyelnem?
Engem annyira nem érdekel ez a része, szeretek vegyesen enni, de nem az egészségem miatt csinálom, hanem inkább az állatvédelem miatt... és hát azért nem akarom, hogy bármiből hiányt szenvedjek.
Légyszi ne azt írjátok, hogy "egyek sok xy-t", mert nem azt akarom hogy a héten minden napra előre meg kelljen terveznem az ebédem, hanem hogy legyen egy fix pakkom minden napra, amit beveszek (és nem annyira gyógyszer (vitamin) formájában, hanem természetes zöldség/gyümölcs/mag).
Fehérje miatt nem nagyon aggódom, elég sok babot/lencsét/tofut eszem (illetve már a queen of peas borsó alapú párizsit is tolom, az kegyetlenül jó :D ).
Előre is köszönöm a tanácsokat :)
"miért vonná meg magától valaki a húst, ami helyett nem kéne b12 tabletta meg ilyen-olyan kiegészítő"
A húsok legtöbb típusa nulla mikrotápanyagot tartalmaz, a B12-vitamin pótlására pedig ma már a mindenevőknek is abszolút szüksége lenne, ugyanis az állati eredetű ipari élelmiszerek B-vitamin tartalma kimutatottan csökkent (szignifikánsan) az elmúlt évtizedekben.
"Legyünk fényevők?"
Legyél, ha akarsz.
Én azt tudom ajánlani, hogy pár napig-hétig írj be mindent a cronometerbe, az meg fogja mutatni, hogy mire kell jobban odafigyelned. Nekem pl ilyen a kálcium. Már évek óta eszem nyövényi alapúan, de még mindig időről időre ellenőrzöm magam, hogy lássam kiegyensúlyozott maradt-e az étkezésem.
Onnantól, hogy látod miből viszel be keveset, könnyebb plusz forrásokat keresned. Minden ásványi anyagra, vitaminra van sok-sok lehetőség, neked csak ki kell választanod a legszimpatikusabbakat.
Sajnálom, hogy egy témához egyáltalán nem értő trollkodó idióta felülete lett a kérdésem...
Továbbra is várom a választ a fő kérdésemre.
Kérdezö: én (sok, különbözö) egészségi okokból nem eszem állati termékeket sok éve.
Megfelelöen, változatosan összeállított étrend mellett a B12 az egyedüli, amit úgy kell bevinni tablettaként. (Mellesleg ez a mindenevökre is igaz)
Ha nyers növényi alapanyagokból indulsz ki és készítesz magadnak ennivalókat, akkor azonban minden megvan, amire szükséged van.
A különbözö húspótló és egyéb állati termékeket utánzó kész cuccokat viszont célszerü elkerülni (esetleg ritkán a hangulata miatt fogyasztani), mert ezek sok különbözö adalékot tartalmaznak, amik nem igazán tesznek jót senkinek. (Meg emellett igencsak sokba kerülnek)
Ami nekem sokat segített, hogy nem a hagyományos életeket probálom meg utánozni, hanem kerestem új, teljesen más jellegü recepteket, és rengeteg érdekes, kifejezetten jó dolgokat fedeztem fel, egyáltalán nem hißanyolom a régi, állati termékekkel készült ételeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!