Milyen egészséges, olcsó és vegatáriánus ételek vannak?
Zöldséges rizottó, töltött gomba/cukkini/padlizsán zöldségkrémek, krémlevesek...
Millió recept van a neten. Pl street kitchen.
Amiket az 1-es írt nagyon jók.
Használj minél több idényzöldséget.
Ha "laktatóbb" ételeket kívánsz, akkor inkább a bab, lencse, csicseriborsó irányba indulj el ("curry" típusú raguk pl. ha szereted), és minél kevesebb tésztát, rizst és olajban sült krumplit egyél. Köretnek barna rizs vagy árpagyöngy vagy teljes kiőrlésű tészta legyen inkább.
"Téli" salátákat csinálj hetente legalább 1x, pl. káposztafélék, hagymafélék, alma vagy körte vagy szőlő, dió (vagy magvak), akár joghurtos öntettel vagy vinaigrette öntettel vagy lencsesaláta/babsaláta irány is jó ha szereted. Ha szereted lehet krumplisajátát csinálni főtt tojással, hagymafélékkel, joghurtos öntettel (pici majonéz is mehet bele az íze miatt, plusz mustár, só, fehérbors, fokhagyma).
Főzelékek, de ne rántsd/tejföllel habard hanem kevés joghurttal habard vagy önmagával sűrítsd vissza (kevés vízzel főzd, felét szedd ki és turmixold le, öntsd vissza, forrald újra össze, kis joghurttal is ízesíthető).
Sűrű, olaszos vagy franciás zöldséglevesek (minestrone és a franciáé most nem jut eszembe).
Sárgaborsó a létező legolcsóbb hüvelyes, ami egy nagyon mellőzött kaja, pedig baromi tápláló, és igazából egy az egyben helyettesítheted vele a sokkal drágább vöröslencsét. Én sokszor ebből csinálom a török vöröslencse levest, amit imádok, az egyik kedvencem. A leveseket azért is ajánlom, mert a legtöbbet egyszerű elkészíteni, táplálóak, olcsóak, és ha levessel kezded az étkezést, a második fogásból már tuti nem fog annyi belédférni, én most ezzel fogytam épp pár kilót.
Bableves, lencsefőzelék, lencseleves, borsófőzelék, borsóleves, Bud Spencer-féle hagymás bab, paradicsomos sült bab, lencse bolognai, csicseriborsó pörkölt, paradicsomszósz főtt krumplival és lencsefasírttal, de az összes indiai vegetáriánus recept nagyon tápláló és olcsó. Legolcsóbb zöldségek a leveszöldségek, káposztafélék, ezekből is sok recept van. Én nagyon szeretem a zellert megsütni úgy mintha sültkrumpli lenne, sütőben, kevés olajjal megforgatva. De a sült répa, sült cékla is tök egyszerű, és finom.
Aztán ott vannak a vegán buddha bowl-ok, különböző vegán, vegetáriánus tálak, sokféle ötlet van ezekhez a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!