Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogy fogyjak az újévben...

Hogy fogyjak az újévben vegánként?

Figyelt kérdés
Miket egyek, milyen tippek vannak?

2022. jan. 9. 21:58
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Én majdnem fél éve vagyok vegán. Én akkor már majdnem egy éve rendszeresen sportoltam és teljes értékűen táplálkoztam kalóriaszámolás mellett, igen sok húst ettem. Amikor - egyik napról a másikra - váltottam vegán étrendre, és kitaláltam, hogy ugyanígy hozni fogom a napi 1,8-2g /ttkg peoteint, akkor kicsit meghaltam. Ez elég sokáig tartott, tulajdonképpen amíg a bélflórám átàllt, az ilyen 3-4 hónap volt. Ezalatt sokszor nem úgy ettem, ahogy optimális lenne, abbahagytam a kalóriaszámolást, elkezdtem több CH-t meg magvakat is enni, a sport is csökkent heti 5-6-ról 3-4-re. Elkezdtem picit hízni. Ezt csak azért írom le, hogy alátámasszam, hogy vegánként tényleg nagyobb odafigyelésre van szükség, ha fogyni akarsz. Én ekkor nem ettem össze-vissza mindent, csak ugyanúgy megmaradt az életemben a napi 1-2 proteinszelet, egy kis mogyivaj stb, és mivel a vegàn étrend több CH-t tartalmaz alapból, ez elég is volt, hogy gyarapodjak.

Nemrég sikerült visszaállnom a heti 5-6 nap edzésre, újév óta néha kimegyek (heti 2-3x) reggel futni egy fél órát pluszban, vagy nyomok egy gyors HIIT edzést. Az étrendem most patika. Semmi plusz nassolás, általában a reggelim édes (tabkása vagy frenchtoast, csicseriborsólisztes placsinta fehérjével meg gyümikkel), így nem annyira kívànom később az édeset.

A fő fehérjeforrásaim a tofu, tempeh, hüvelyesek, néha szejtàn, magas fehérjetartalmú zöldségek pl kelkáposzta. Nagyon ráálltam az egészséges smiothie-kra, táplálóak, órákra eltelítenek.

A kaloriaszámolásra visszaálltam, 3-500 kcal deficitet tartok. Jelenleg nincs semmi plusz csoki, mogyoróvaj, keksz stb.

Igyekszem minél változatosabban összerakni a az ételeimet, sok rosttal és különböző zölikkel/gyümölcsökkel.

A vegán proteinporok nem elhagyhatók nekem, mivel az edzéseim döntő többsége súlyzós, nekem fontos, hogy minimalisan gyarapodjon legalàbb az izomzatom deficit mellett ia , de legalább me fogyjon. Szóval naponta 40-60g vegán peoteinpor tuti elfogy.

Edzések mellé, vagy csak úgy szeretek ízesített BCAA-t inni, mert finom, illetve az éhségemet is elveszi, ha van.

Most éppen nem tudok kg-ot mondani, hogy mennyit fogytam, mert az kevésbé érdekel, mint a forma, de látom, hogy most vékonyodom megint.

Én azt javaslom, hogy még ha lassabb is a változás, ne elsősorban fogyni akarj, hanem a testösszetételed arányain akarj változtatni, ergo szerintem làtványosabb, ha az izomépítést helyezed előtérbe, mellette kezdetben lassan, később gyorsabban - mivel a több izom magasabb alapbyagcserével jàr- fogyni fogaz így is.

2022. jan. 12. 09:57
 12/14 A kérdező kommentje:

Értem. Amikor vegánként híztál, az végülis nem azért volt, mert vegán: más makro arányok, több CH kevesebb protein, hanem mert mindig becsúszott egy kis mogyoróvaj, fehérjeszelet, fehérjés keksz... Én alapvetően teljes értékűen eszem, igazából mióta ìgy eszem, nem igazán hìztam, de nem is fogytam. Viszont mostanában elkezdtem tudatosabban összeállítani az értendem, figyelek az összes makró tápanyagra. Eddig a fehérjével kapcsolatban nem voltam ilyen tudatos és hajlamos voltam javarészt CH-t enni, pl. rizs zöldségekkel salátával, volt higy egy hétig zöldségkrémleveseket ettem pirìtott csicserivel ecc. Főleg anyagi és kényelmi megfontolásból, kvázi a proteinen akartam spórolni, ami általában a legdrágább makrotápanyag. Viszont rájöttem, hogy nem lehet mindig ilyen megúszós kajákat tolni, mégha teljesértékű is, szóval jobban kell összeállítanom az értendet.

Valószínűleg itt lesz a gond, mostmár tudatosan figyelek arra, hogy az alap valami gabona/burgonya legyen, utána erre fehérje, ami nálam szejtán/tofu esetleg hüvelyes, aztán ehhez zöldségek jönnek és végül egy kis oliva vagy lenmagolaj és fűszerek. Tudom, hogy az olaj nem TÉNÉ,de csak hidegen sajtolt, feldolgozatlan olajat használok, és úgy érzem, hogy ennyi kell pluszban a DEKA felszìvódásához. Kenyeret és társait(mivel nem találtam jó TÉNÉ kenyeret) nem fogyasztok és igyekszem liszt mentesen táplálkozni, a gabonafélék csak teljes valójukban kerülnek a tányéromra, nem többször mint 2x egy héten, általában a burgonyát preferálom, és néha megengedek egy kis vöröslencse vagy borsótésztát. Általában napi 2x eszem, nem nassolok, és este 19.00 után már semmit.

Otthon mozgok, ez általában saját testsúlyos edzés/szalagos és yoga, valamint aktív vagyok mindenhova gyalog/biciklivel járok... Valószínűleg rákéne feküdnöm jobban az izomépìtésre.

2022. jan. 12. 10:22
 13/14 anonim ***** válasza:

Igen, nekem alapvetően kezdetektől az izomépítésen volt a hangsúly, ami nagyon bejött, hiszen a több izom = magasabb alapanyagcsere. Lassabb a változás, de stabilabb és látványosabb.

Ila fentire még annyit reagálnék, hogy de, közvetetten bár, de a vegánság miatt híztam. Hiszen a húsban több a fehérje kevesebb kalória mellett, és nagyon laktató is. Tehát ha csak szimplán egy 150g csirkemellet megettem salival, akkor aacsony kcal mellett jutottam sok fehérjéhez, és még maradt hely egy kis családnak, pl csoki (én amúgy rettenetesen édesszájú vagyok). A növényi eredetű, amúgy magas fehérjetartalmú dolgonak a kaloriatartalma is magasabb, tehát emellett nem tudok büntetlenül csalni. Ergo nagyobb önfegyelmet és tudatosságot igényel.

Nincs ezzel baj, sikerükt, motivàlt voltam, nem is bánom, mert most azt mondom, jobban érzem magam így.

De azért elég advanced level vegánként figyelni arra is, hogy lehetőleg elég teljes értèkűen egyél, a sok edzés mellett elég proteint vigyél be, plusz ellenállj egy a csalásnak is, mert akkor meg kiesel a kalóriadeficitből (ami esetemben, hisz még van rajtam túlsúly, nem ok). Húsevőként sokkal egyszerűbb volt ez. Nagyon nagy tudatosságot igényelt, hogy át tudjak állni, és kb. negyed év volt, mire sikerült belőlni egy optimális életmódot.

2022. jan. 12. 10:50
 14/14 anonim ***** válasza:
A DEKA amúgy teljesen jól felszívódik a hidegen sajtolt olajok nélkül is. Inkább a sima lenmag fogyasztását ajánlom. Persze ha csak ennyiben térsz el a TÉNÉ-től, akkor is elég jól csinálod. :)
2022. jan. 12. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!