Van olyan aki utálta a zöldségeket aztán meg megszerette? Hogyan történt? Mit csináljak, miket egyek, vagy ezt lehetetlen befolyásolni?
Fura helyzet, sokan hülyének is néznek miatta, de szeretnék vegán lenni, viszont egyszerűen utálom a zöldségek, gyümölcsök 90%-át.
Az ilyen műhús szerű kajákat megeszem persze, de úgy érzem egy idő után borzasztóan rá fogok unni. Már így se túl változatosan táplálkozom és ha a húst is elhagyom akkor nem sok minden marad.
Én akkor szerettem meg, amikor kiléptem a magyar főzelékek és az egyhangú ecetes saláták világából. Nézegetni kell új recepteket, ismerkedni, próbálkozni. Nagyon sok minden múlik a fűszerezésen.
A vegán konyha nem csak zöldségekből áll. Nagyon nagy a hangsúly a gabonákon, a hüvelyeseken, és az olajos magvakon is, persze gyümölcsöt is kell enni.
Gyerekként nagyon utáltam a főzelékeket, az abban az időben szokásos sůrű izéket.
Amikor a férjemmel megismerkedtem, kiderült, ő egy főzelékfan. Mi lesz ebből? Hát annyit gyakoroltam, hogy megszerettem őket, rájöttem, hogy a fűszereken és a sūrítésen sok minden múlik.
A salátákat már korábban megszerettem, de az internet elterjedésével bővūlt a lista. Az ízesítésen múlik minden. Egy friss saláta hús mellé köretnek is kiváló.
A legtöbb átlagos táplálkozású ember a zöldségeket puhára főtt vagy sült állapotban ismeri, vagy salátaként, savanyúságként. Ezek köretnek és kiegészítésnek jók, de növényi étrenden ennél többre lesz szükséged, hogy ne und el hamar.
Próbálj ki többféle elkészítési módot, ami különböző ízeket és állagokat eredményez. Szinte bármelyik zöldséget el lehet készíteni párolva, sütve, grillezve, püré, szendvicskrém vagy krémleves formában. Egyszerű dolgok is számítanak, pl. hogy mekkorára vágod,mert a kisebb darabok gyorsabban sülnek és könnyebben pirulnak.
Próbálj ki többféle fűszerezést. Nézz recepteket, de ha bizonytalan vagy, indulhatsz különböző ízvilágú bolti keverékekkel is. Fontos, hogy fűszerezz bőven, mert a zöldségek általában több fűszert igényelnek.
Keverj többféle zöldséget, így sokkal érdekesebb ízeket és állagokat kapsz. Persze ne felejtsd el a többi ételt se. Ne csak zöldséget fogyassz, hanem gabonákat, hüvelyeseket és magvakat is. Ezeket bátran keverd egymással. Például a hummuszhoz adhatsz céklát, édesburgonyát vagy paprikát, a rizs egy részét lecserélheted karfiolra, stb. Így olyan zöldségeket is belecsempészhetsz az ételeidbe, amiket egyébként nem annyira kedvelsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!