Miért lett ennyire mumus egészség szempontjából minden állati élelmiszer?
Bármi ami állati egészségtelen.. pl koleszterint szeretik hangoztatni... de ez is már kérdéses [link]
Aztán rengeteg betegséget mondanak hús miatt... cukorról már nem is beszélnek.. pedig régen is sok húst ettünk, főleg zsírt és rossz minőségű húsokat (köröm, farhát) és nem volt ennyi krónikus beteg.
Összes családtagom (nagyszülők, dédszülők stb) nagyon hosszú életet éltek egészségben pedig minden rossz ételt megettek, rossz minőségű állati eredetű termékeket.
Szerintem inkább az elhizás a fő gond nem azt hogy mit eszünk mert valóban mostanában mikor nőttek a betegségek soha ennyire nem volt elhízva a társadalom
Na-na-na wait a minute.
Növény- és állattenyésztésben - ha nagyüzemileg, tehát nem a kiskertben csinálják - igenis indokolt a vegyszerek, gyógyszerek használata.
Egyszerűen mert így hoz profitot (nonprofitként meg a hülye sem dolgozik mezőgazdaságban), másfelől meg muszáj. Mert nincs idő a föld pihentetésére, vetésforgóval is hamar kimerülnek a földek, a szerves és szervetlen trágya között meg sok különbség van, mindkettő másra való és másként is kell alkalmazni.
A betegségeket és kártevőket meg a természet törvényei miatt vonzzák a kultúrnövények.
Állattenyésztésben meg szintén az a szitu, hogy termelni kell, méghozzá gazdaságosan. Csak nézzetek utána, hogy milyen igényekre vannak beállva csak a húsüzemek. Iszonyat mennyiség, és ezt nem lehet alternatív, meg bio farmokkal fenntartni - illetve lehetne, ha nem lenne az az emberekben, hogy mindig és mindenkor húst kell enni. Erre visszatérek később.
És mindkét esetben jöttök azzal, hogy miket nem tömnek az állatokban és szórnak ki a földekre.
Nos, ez kib....tul ellenőrizve van - tudom, hiszen belelátok -minden vegyszernek, gyógyszernek felhasználási feltételei vannak. Mennyit kell várni, hogy ehetőek legyenek a szövetek, szüret előtt maximum mennyivel permetezhető stb.
Igen ettem már vegyszeres salátát és uborkát, igen látom hogy néz ki a teszkós csirke - nem vagyok vak. Ez az emberi galádság, hogy még is vannak, akik játszadoznak a rendszerrel. Megjegyzés, nem is volt magyar sem a sali, sem az ubi.
De aztán gondoljon bele abba is az ember, hogy mennyi gyógyszert, kozmetikumot vesz be és ken magára, milyen hullámoknak (Wifi, rádió, gps) van kitéve a teste, mégis milyen levegőt szív be stb. Egyszerűen olyan, mint az ősember idejében nincs és még csak nem is rekonstruálható.
Még azt se mondom, hogy az emulgeáló és tartósítószereket kell okolni, mert a legtöbb mende-monda csak egy jó kis laposföld szintű konteó ezekről a szerekről. Utána kell nézni még is mik ezek és mire képesek - kémia tudás viszont kellene hozzá.
Alapvetően az élelmezési eredetű betegségek kiváltó okai nem maguk az élelmiszer és/vagy az abban található szermaradványok (DDT-től és glifozáttól most tekintsünk el), hanem azoknak a fogyasztási szokásai és a hozzá kötődő életmód.
A zsír, a hús, az maga az arany, amit egy állat megehet - igen, növényevők is olykor fogyasztanak húst, pl széncinkék rendesen levadásznak kisebb madarakat az agyvelőért, ha nagyon kemény a tél, és az ellő állatok is nem csak nyomeltüntetésből eszik meg a méhlepényt, hanem mert szükségünk van rá - de nyilván jóból is megárt a sok. Hátha még sokat is eszel belőle és még nem fogyasztod el a raktáraidat. Úgy jársz mint a szarka, letörik a farkad. Hamár arany volt a metafora, a sok zsé a zsebedben lehúzza a nadrágodat...
Az állatok (köztük emberek) szervezete egyáltalán nem erre a habzsidőzsire lett kitalálva, így persze, hogy gondot okoz, ha nem olyan körülményekkel kell dolgoznia, mint amire teremtve lett.
Összegezve, és mint írtam visszatérek rá - nem a szélsőségekben kellene keresni a választ, mint a veganizmus, vagy a húsimádás. Szerényebb, de kiegyensúlyozottabb étrendet kellene követni, amiben kevés a szénhidrát (kenyérfélék, cukor), kerülni a feldolgozott ételeket (felvágottak pl.) és mondjuk csak heti 2-3 alkalommal fogyasztani húst.
Igazából ha hirtelen mindenki rátérne erre, az meglátszódna a termelésen is, és akkor már lehetne gondolkozni lazább termelésen. De ez utópia.
Egyébként meg a drága koleszterint nem kell szidni, egy csomó létfontosságú vegyület kiinduló molekulája, szóval nem kell elítélni, csak mert rossz ha sok van belőle. Fontos, de semmiből sem jó a túl sok.
#12: Így igaz!
Akik mindenféle UL-ek alapján dobálóznak ezekkel a huhogásokkal, azoknak fogalmuk sincs, hogy se a növénytermesztésben, se az állattenyésztésben nem "tömik" a "vegyszereket"! Hiszen azok méregdrágák, milligrammra csak a minimumot adják - hiszen a profitot az is csökkentené, ha fölöslegesen túl sokat használnának...
14-es!
A 12-esnek igaza van, de azért pont ez a vegyszerezés téma kérdéses.
A vegyszer, táp, meg mindenféle adalék mentes élelmiszer azért biztos, hogy egészségesebb. Amúgy is túlfogyasztás van, ha kevesebb élelmiszert termelnének egészséges körülmények között, magasabb egységáron, akkor ha kevesebbet vásárolnánk belőle, ugyanannyit költenénk, megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!