Vegák, vegánok! Milyen ételeket esztek/ennétek szívesen egy étteremben?
Alapfeltétel, hogy megfeleljen a vega/vegán kitételeknek.
Másodszor meg ne íztelen legyen, illetve ne 2-3 étel legyen az étlapon.
De eleve egy meggyözödéses vegánnak a vega ételek sem jöhetnek szóba, szóval már ez is problémás lehet.
Vegán étteremben ehetnek vegák, fordítva problémás - ezért el kellene dönteni, melyiket akarod.
Normál étteremben egy vega még tud valamit enni, habár sokszor az is problémás, egy vegánnak sokkal kisebb esélye van erre, márcsak azért is, mert a konyhán is biztosítani kellene, hogy ne kerüljön semmiféle állati élelmiszerrel a legkisebb kontaktusba sem, ez pedig elég nehezen lenne megvalósítható.
Vegánként amit semmi esetre sem szeretnék, azok a hús- és egyéb állati termékeket helyettesítö utánzatok. Ezek szerintem annyira rosszak, hogy nem éri meg erölködni velük.
Sokkal szivesebben eszem olyan ételt, ami nem tartalmaz húst utánzat formájában sem, mint a különbözö adalékokkal agyontömött "olyan, mint az igazi"nak nevezett mü-steakokat meg hasonlókat, amik egyszerüen borzalmasak.
A különbözö ázsiai konyhák, illetve több mediterrán recept nagyon jól megfelel a vegán feltételeknek, és ellentétben az elterjedt elöítéletekkel, nem íztelenek, hanem kimondottan finomak még nem vegánoknak is.
Tartalmas ételeket ennék szívesen, ami nemcsak köretből áll, és nem éhezem meg egy óra múlva. Az éttermek sokkal bátrabban használhatnák a hüvelyeseket és olajos magvakat, hiszen ezekből rengeteg féle ételt lehet készíteni, és sokkal jobban eltelítenek, mint a zöldségek vagy saláták. Nekem a tápanyag tartalom is fontos: szívesebben választok egy tál finom, fehérjével, teljes értékű zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal teli ételt, mint egy tál sült krumplit olajban sült zöldségekkel.
Legyen eléggé fűszeres. Sok szakács sajnos nem veszi figyelembe, hogy a vegán ételeket erősebben kell fűszerezni.
Legyen az ételnek textúrája. Sok helyen minden zöldséget szinte szétfőznek, így az egész egy egyforma ízű és állagú massza, pedig egy egyszerű zöldség köret is sokkal izgalmasabb lehet ennél.
Nem kell nagy választék, de az ételek legyenek különbözőek. Ha 3 féle vega/vegán étel van az étlapon, ne három rántott zöldség közül kelljen választani. Az ételek legyenek különböző állagúak és ízvilágúak. Ehhez nem muszáj indiai ételeket főzni, mert a magyarok között is számtalan elkészíthető vegán verzióban. Gombapörkölt, töltött zöldségek, tészta ételek, stb.
Nagy előny, ha nem csak főétel van, hanem leves és desszert is.
Én azt szeretem, ha nem egy lehetőségre vagyok kényszerítve, hanem van 2-3 opció (vegán vagyok, szóval ez kb. esélytelen egy átlagos étteremben, mert vega opció mondjuk sok helyen van 3-4, de ezek mind sajtosak/tejszínesek).
Utálom, ha a vegán kaja gyakorlatilag egy köretből, vagy csak salátából áll, vagy csak valami tésztás opció van.
Egyáltalán nem bonyolult vegán kaját készíteni, mint amennyire nehéznek gondolják azok, akik nem vegánok. Sok mindenféle zöldség mellett mehetnek a hüvelyesek, a quinoa, olajos magvak.
Másik amit észre szoktam venni és ez a kifejezetten vegán konyhákra is igaz (ráadásul mifelénk) az az, hogy alig van ízük. Nem fűszerezik az ételt megfelelően. Hülyét tudok tőle kapni.
Másik gondom az, ha túlárazott.
Én átlagos ételeket ennék amilyeneket otthon is. De elég kevés a választék a legtöbb étteremben. Igazából bármit szeretek amiben nincs állati eredetű dolog. De a tehéntejterméket és a halat szeretem.
Átlagos étel mondjuk, amit szívesen ennék: paprikás krumpli, káposztás tészta, zöldborsó főzelék, répa főzelék, tökfőzelék, krumpli főzelék, zöldbab főzelék, finomfőzelék, lencsefőzelék, sárgaborsó főzelék, barátfüle, szilvás gombóc, császár morzsa, dödölle, spenót, sóska, csalánfőzelék, vajas mézes kenyér, müzli tejbeáztatva, padicsomleves, paradicsomos káposzta, sütőben sült krumpli, sültkrumpli, halrúd, rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol, rízs, pizza, gofri, bableves, tartármártás, lecsó, grizes tészta, diós tészta, mákos tészta, lekváros kenyér, nutellás kenyér, túró rudi, gyümölcskenyér, arany galuska, gyümölcsleves, tejbegríz, kapormártás, gesztenyepüré, somlói galuska, kőrözöttes kenyér, lilakáposzta amilyet szoktak főzni, főtt kukorica, brokkolikrémleves, krumplis tészta, halak, tonhal, ponty, hekk stb., párolt brokkoli, párolt karfiol, mákos guba, halászlé, zöldség fasírt, krumplipüré, tarhonya, melegszendvics, piritós kenyér, gyümölcskocsonya, puding, nudli
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!