Vegánok, milyen "hagyományos" ételeket tud nektek készíteni a családotok?
Úgy értem, anélkül, hogy be kellene vásárolniuk növényi vajakból/tejekből/tejszínekből.
Olyan ételekre gondolok, mint a krumplis tészta például, vagy a tejszínmentes gombapörkölt. Tudnátok még ilyeneket mondani?
10-es: legalább egy vegán zöldségfasírt receptet el tudnál küldeni?
Eddig akárhányat próbáltam, mind szétesik sütés közben, szeretnék egyszer normálisat készíteni! Köszi elöre is.
Ha még aktuális a kérdés:
1. Mindenféle gyümölcs. Én például nagyon nagy gyümölcskedvelő vagyok.
A gyümölcsökből is nagyon sok mindent lehet készíteni. Gyümölcslevek frissen facsartak, pl: narancs, grapefruit, mandarin, citrom és akár ezek keveréke. Nagyszerű!
Őszibarack, sárgabarack, nektarin, szóló, ananász. Legyen érett, de nem rohadt és nem értetlen.
Ha van fagyasztott gyümölcsöd (pl eper, áfonya - Aldiban vedd), akkor abból lehet készíteni jégkását (ha van erős blendered).
Banánból sült banán, egyszerűen olívaolajban megsütve, rendkívül finom! (Az olívaolajat is lehet hevíteni egy bizonyos fokig.)
Gyümölcssaláta. Almacsatni.
2. Mindenféle zöldség. Krumpli, petrezselyemgyökér, sárgarépa, cékla, zeller, kukorica, mindenféle zöld saláta, kelkáposzta, fejes káposzta, lila káposzta.
Pl:
Céklakrémleves
Uborka + paradicsom + olajbogyó saláta (mind feldarabolva)
Zellerkrémleves
Zöldségleves
Spenót
Sóska
Lecsó (egyszerűen étolaj, vöröshagyma, paradicsom, paprika)
Kelkáposzta leves vagy főzelék
Párolt lila káposzta főtt krumplival.
Paprikás krumpli leves. (Ehhez ajánlom füstölt őrölt paprika beszerzését, feldobja, de nem muszáj.)
3. Köretnek:
Héjában sült krumpli (pl: extra szűz olívaolajjal)
Héjában főtt krumpli
Petrezselymes krumpli
Kásák:
hajdina (van pörkölt és pörköletlen), barnarizs, jázminrizs, köles, fehér rizs, zab, árpa, quinoa.
Tészták:
Üvegtészta
Rizstészta
Tojas nélküli száraztészta megpirítva, majd megfőzve.
4. Hüvelyesek:
Zöldbab
Zöldborsó
Sárga hüvelyű bab (van másik neve is, csak nem jut eszembe) - talán vajbab?
Sárgaborsó
Mindenféle szárazbab (sokféle van, nem csak tarkabab).
Ezekből pl: leves vagy főzelék.
Tofu - akár úgy, ahogy kapható, de ki is lehet sütni.
Tofukörözött.
Esetleg szójakocka vagy szójagranulátum, de ezek nagyon puffasztanak általában, ezért személy szerint nem ajánlom, pedig nagyon finoman el lehet készíteni.
5. Olajos magvak: dióbél, tökmag, mandula, napraforgómag, kesudió, pisztácia. (Ezeket akár nassolni.)
6. Szószok (pl: tésztára):
Paradicsomszósz, sült hagymás alappal, bele pl kukorica
Zöld vegán pesto
Piros vegán pesto
Répás szósz (megfőzöd a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, sózod, fűszerezed, turmixolod, nagyon finom.)
7. Italok:
Víz
Gyógynövényteák - ebből rengetegféle van, nem sorolom.
Limonádé, akár mentalevéllel és citromkarikával díszítve.
Gyümölcslevek
Smoothie-k
Akár kakaó, kávé, ha iszik ilyet.
Kókuszital (kókuszreszelékből könnyen elkészíthető).
Nagyon sok sütemény is elkészíthető tojás, méz és tejtermékek nélkül.
Krumplis pogácsa, kókusztekercs (csak nem vajjal, hanem margarinnal).
És egy fánk recept:
(Napraforgóolajjal is lehet készíteni, csak én azt nem bírom, azért van lenmagolajjal a recept, de nyugodtan lehet akár napraforgóolajjal vagy kókuszolajjal vagy ki mivel szokta. Keleszteni kell 1-2 óráig.)
Kimaradtak:
Kapros tökfőzelék, sült hasábkrumpli :) (air fryerben sütve), sült sütőtök, zöldborsó krém (kenyérre is kenhető), falafel (csicseriborsó "fasírt"). De még rengeteg eszembe jutott.
Összességében a fentiekből nagyon jó menüt össze tudsz rakni, akár ünnepit is. (Az előző néhány hozzászólást is én írtam.)
Desszertnek még: sörbet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!