Kell a szervezetnek a hal és tojás vagy nem?
A szervezetnek bizonyos tápanyagokra van szüksége, amik többféle forrásból is beszerezhetők. Van jópár, amiket a legkönnyebb, legkényelmesebb állati termékekből beszerezni, de másból sem lehetetlen. Végszükség esetén még mindig szedhetsz vitamintablettákat. A tojásra ez teljesen igaz, az tökéletesen nélkülözhető.
Ami viszont a hal kapcsán kritikus, az a tengeri élőlényekből származó omega3 zsír. Omega 3 zsír van bizonyos növényekben is (pl. dió, repceolaj), de az nem pont ugyanaz a vegyület, mint amit a halak tartalmaznak (a növényi verzió neve ALA, a tengeri lényekből származóé DHA, ha jól tudom).
A szervezet kis mértékben képes átalakítani az ALA-t DHA-vá, de ez valószínűleg nem elég, tehát ha vegán vagy, akkor vagy szedsz halolajkapszulát (ami szigorúan véve nem vegán), vagy valamekkora kárt szenved a szervezeted a DHA hiánya miatt. Ez nem halálos, sok vegán él halolaj nélkül. De ha neked erkölcsileg elfogadható, akkor érdemes heti egy-két adag halat enni. Én heti egy tőkehalmáj konzervet eszem, abben elvileg elegendő DHA van (de én nem vagyok vegán).
Amire vigyázni kell a halak esetében, hogy bizonyos fajoknak magas a higanytartalma. Nem kell beparázni, a magas még mindig nagyon kevés, de ha pont ezek a fajok a kedvenceid és halat eszel hallal, akkor bajod lehet. Nézz utána, ha gondolod, amúgy Magyarországon ezek a fajok nem túl elterjedtek, nem valószínű, hogy belefutnál a közértben. Egy kevés higanytól pedig még nem lesz bajod. Minden anyag esetén igaz, hogy a dózis teszi a mérget, és csak akkor árt, ha túl sokat eszel belőle. Kellően nagy dózisban bármiből lehet méreg, még a víztől is meghalhatsz, ha annyira sokat iszol egy szuszra.
Mi tart vissza, hogy egyél egy tojást, vagy halat?
Jó, hús nem kell, mert nem fekszik neked. De mi tiltaná meg, hogy olyasmit egyél, amit kívánsz?
A Tojás az anyatej után következő legmagasabb biológiai értékkel bíró étel.
superfood, mindenképpen iktasd be az étrendedbe napi/heti rendszerességgel.
Az árából kiindulva ez egyik legköltséghatékonyabb étel.
A hal szintén nagyon jó fehérje forrás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!