Milyen vegetáriánus menüt tudtok elképzelni karácsonyra?
Töltött karalábé:
A karalábét vízszintbe ketté vágod, kiskéssel a belsejét kivésed, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon, mint egy kis tálka. Lobogó sós vízben félig!! főzd meg, a kivájt aprólékkal együtt. Miután kiszedted, sózd át.
Töltelékhez főtt rizst (én bulgurt szoktam) vegyes párolt zöldségeket összekavarod egy kis hagymás olajon, ízlés szerint fűszerezve.
Karikára szelt krumplit sütsz.
Hőálló edény alját vastagon kitejfölözöd, rá a sült krumplit, (sózni!) majd a megfőzött karalábé reszeléket. Arra ülteted a megtöltött karalábé-tálkákat. A tetejére szintén vastagon tejföl + reszelt sajt, és csak annyi időre kell sütőbe dugni, míg összerotyog az egész.
Ha cukkiniből csinálod, akkor vízszintbe vágod el, a magházat kikaparod (azt el szoktam dobni), és elég csak a két végét a forrásban levő vízbe egy kicsit belemártani, mert a sózással, és a végén a sütéssel átpuhul.
Köles-stefánia:
A kölest másfélszeres mennyiségű vízben főzd puhára, kb. tejbegríz sűrűségre, egy kis sóval.
Amikor már eléggé meghűlt, ugyanúgy gyúrd be fasírozottnak, mintha a köles lenne a darálthús. Én a színe kedvéért szoktam egy kis őrölt paprikát is belegyúrni.
Őszintén eddig csak gombóc-formában sütöttem, de szerintem hosszúkás formában is tojással töltve mint a stefániát össze lehet állítani, a tetejét nyers tojással megkenni, hogy sülés közben ne repedjen ki. Nem kell sokáig sütni, hiszen a kölest már megfőzted. Krumpli körettel, salátával lehet tálalni.
Jó étvágyat kívánunk!
(Azért egy kis csirke sültet is készíts, hátha akkorra visszajön a jó étvágyad!) :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!