Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegánok miért nem esznek,...

A vegánok miért nem esznek, (esznek?) maguk által tartott csirketojást? Ugyebár összeszedik a tojást ha kell át is világíthatják, hogy nincs e benne kiscsibe, de ha nincs akkor megehető nem?

Figyelt kérdés
Persze kakas nélkül tartott csirkéknél még ez sem áll fenn. A tyúknak nincs szüksége tojásra, nem okoz kárt ha elveszik tőle. (csakis a sajátmagunk által tartott tyúkokra gondolok , nem a nagyüzem állattartásra, boltban vett tojásra). Nem okoz szenvedést az állatnak ha jól tartod és elveszed a tojását.

2020. szept. 11. 10:53
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Haszonállatként nem tartanak csirkét , de háziállatként tarthatnak , nem?

ÉS tudom mit jelent a vegán, de azért nem sznek állati dolgokat mert az szenvedést okoz az állatoknak. Kicsit utánaolvastam és értem miért baj elvenni a tojást , de érrdemben szinte senki nem válaszolt.( a kilences kivételével)

2020. szept. 11. 18:30
 12/22 A kérdező kommentje:
érdemben*
2020. szept. 11. 18:31
 13/22 Sunshinedoll ***** válasza:
69%

Én nem azért nem eszek tojást, mert érdekel a csirke érzelmi világa, hanem azért, mert állati eredetű és nem eszek állati eredetű cuccokat.

Másrészt meg nem akarok tyúkot tartani meg azzal vesződni. El se férne az 50nm-es lakásomban.

2020. szept. 11. 18:50
 14/22 A kérdező kommentje:
A gyömölcs is állati eredetű, akkor nem? végülis a méhek porozzák be meg a rovarok.
2020. szept. 11. 18:58
 15/22 Sunshinedoll ***** válasza:
100%
Nyilván :D
2020. szept. 11. 18:59
 16/22 anonim ***** válasza:
87%
Én tartok tyúkokat meg kacsákat, de igazából csak kedvtelésből,nem vágom le őket, ezek ilyen dísztyúkok egyébként is. Én már többször felejtettem bent tojást, itt mindig azt olvasom , hogy megeszik ha bent hagyod, hát a múltkor 2 hétig ott volt a nyamvadt tojás, nem ették meg :D biztos baromira érdekli akkor őket ha elveszem .Persze ezek nem fiad tojások
2020. szept. 11. 22:44
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés azért ellentmondásos, mert a vegánság egyik alapvető jellemzője, hogy semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak. Vannak olyan állatvédők, akik a vegánokhoz hasonlóan kerülik a húst, a tejet és az ipari állattartás termékeit, de otthon nyugodt szívvel tartanak tyúkokat és megeszik a tojást. De ők nem vegánok, pont azért, mert elfogyasztják a tojást, még ha ezzel nem is okoznak kárt az állatnak.

Vannak vegánok, akik egyet értenek azzal, hogy a kedvtelésből tartott tyúk tojását megenni nem etikátlan, de mivel nekik erre nincs lehetőségük, inkább kerülik a tojást. Akik nem értenek egyet, azok általában azzal indokolják, hogy a csirke megvásárlása már nem etikus, hiszen ahhoz, hogy tyúkot lehessen vásárolni kakasok is kelnek ki, ezek viszont "feleslegesek", így a tyúkok szaporítása a kakasok levágását vonja maga után. Ráadásul a mai tyúkokat kifejezetten tojás rakásra vagy húsnak tenyésztik, emiatt a testük aránytalan, és gyakori, hogy betegesek vagy fájdalmaik vannak. De ez inkább az ipari állattartásra jellemző.

Szerintem ha valakinek belefér az értékrendjébe, hogy állatvédőként házi tojást fogyaszt, akkor nem kell foglalkozni mások véleményével. De sajnos ritka, hogy valaki tud és akar is így tyúkokat tartani. A mai igények mellett nem tud mindenki háztájit venni, ezért érthető az is, hogy sokan inkább elhagyják az étrendjükből azokat az ételeket, amit nem tudnak jó lelkiismerettel megenni.

2020. szept. 12. 11:52
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Pont a minap láttam egy videót ami erről szól, elég jól végigmegy az érveken:

https://www.youtube.com/watch?v=7YFz99OT18k

+ egy könyvben olvastam, hogy a szerző egy darabig hitt benne hogy az ipari állattartásból származó termékeket elutasítja, a háztájit megeszi, de egy idő után rájött hogy ez kvázi jobban bonyolítja az életét, mintha szimplán vegán/vega lenne, egyszerűbb lemondani ezekről a dolgokról mint minden egyes alkalommal aprólékosan mérlegelni és válogatni.

2020. szept. 14. 15:23
 19/22 A kérdező kommentje:
JÓ a vegánok elvből nem esznek ilyet. Akkor a kérdés azokhoz a vegetáriánusokhoz szólt akik elutasítják ezt is.
2020. szept. 14. 19:15
 20/22 anonim ***** válasza:
84%

A kérdés úgy kezdődik, hogy "A vegánok miért nem...?"

Akkor most melyik? :D

2020. szept. 14. 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!