A vegánok miért nem esznek, (esznek?) maguk által tartott csirketojást? Ugyebár összeszedik a tojást ha kell át is világíthatják, hogy nincs e benne kiscsibe, de ha nincs akkor megehető nem?
Vannak olyan vegánok, akik károsnak tartják az állati eredetű fehérje fogyasztását, pl mert savasít meg hasonlók.
Meg aztán nem sokan tartanak manapság otthon tyúkot.
OLVASD EL, hogy MIT jelent a VEGÁN!
SEMMIFÉLE állati terméket NEM HASZNÁLNAK!
A tojás állati termék, ezért számukra nem fogyasztható.
A kérdés NEM AZ, hogy az állatnak káros-e -a vegánság NEM erröl szól -, hanem hogy az állatot kihasználják. Normál esetben egy madár azért rak tojást, hogy fiókája legyen, nem azért, hogy más megegye. Emellett a tyúkok nem szabadon élnek a természetben, hanem bezárva, és ez sem elfogadható vegán oldalról.
(Azzal ne gyere, hogy a tyúkok jól érzik magukat - ha téged bezárnának egy kertbe, ahonnan nem mehetsz ki, te sem éreznéd magad jól!)
Mert a vegán az semmilyen állati eredetű dolgot nem eszik. Se tejtermékeket se tojásos dolgokat se semmit amiben nyomokban is állati eredetű dolgok vannak. Szóval az hogy tojást enni számukra nem opció, mivel állati eredetű.
A vegetáriánus és a vegán az kettő. Persze ki mit tart. De hagyományos szótári értelembe véve a vega nem eszik húst, a vegán meg semmilyen állati eredetű dolgot.
Persze ugye ez nem betegségből adódó, szóval nem hal meg ha eszik (most az extrém eseteket mellőzzük) szóval azt eszik meg úgy ahogy akar.
Van olyan vega aki néha eszik húst egészségügyi okokból vagy mert valamkt szeret de mérsékelten fogyasztja csak.
De a vegán tényleg sokkal drasztikusabb.
Én mondjuk pont így vagyok vele, hogy nem szeretnék hozzájárulni az állatok bántalmazásához, ezért csak házi tojást eszek, ismerőstől vesszük. De nem is mondom magam vegánnak.
A vegánok elutasítják nem csak a bántalmazást, hanem a kihasználást is. Az, hogy elszeded a tyúktól a tojást, kihasználásnak is felfogható.
(Az én szememben nem az, de szerintem tök érthető ez a logika is.)
Egyéb, gyakorlatiasabb okok:
- a tyúk megeszi a saját tojását ha az meddő, neki is kell a benne levő tápanyag, ásványi anyag
- a tyúk tartása, a tenyésztett tyúkok létezése önmagában nem feltétlenül állatbarát, a tojáshozamuk és a testalkatuk már messze van a normálistól
- lehet, hogy nem mindenki tud/akar tyúkot tartani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!