Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi a véleményetek a vegánságról?

Mi a véleményetek a vegánságról?

Figyelt kérdés

2019. dec. 22. 19:08
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
73%
Ha valakinek a saját anyagcseréje a leglényegesebb kérdés az életében,hát foglalkozzon ezzel.A bajok ott kezdődnek, amikor teóriát kovácsol étkezési szokásai köré és ezt terjeszteni kezdi úton-útszélen.
2019. dec. 27. 19:06
 12/21 anonim ***** válasza:
73%

Utolsó!

A veganizmus egy erkölcsi álláspont, nem anyagcsere folyamatok kérdésköre. Ezt nyilván Te is tudnád, ha szántál volna 5 percet arra, hogy utánaolvass a témának, amihez hozzászólsz. Az pedig, hogy a vegánok nézetei ütköznek a normál étkezési szokásokkal, teljesen evidens, figyelembe véve a veganizmus premisszáit. Ahogy egy emberjogi aktivista nézetei is ütköznek egy kannibál étkezési szokásaival. Ahogy egy kutyabarát ember nézetei is ütköznek a yulini kutyahús fesztiválon vásárló ázsiai étkezési szokásaival.

2019. dec. 27. 21:44
 13/21 DakotaDamon válasza:
70%

Az én véleményem a vegánságról:

Butaság. Legfőképpen ez. Túlmisztifikált, agyon érzelgősködött ideológia.

Szeretem az állatokat, és eszek húst. És baromira bosszant, hogy ilyenkor minden "szent" vegán azzal jön, hogy ez oximoron, és hipokrata az, aki azt hiszi, hogy a kettő összeegyeztethető. Pedig én szeretem az állatokat, és eszem húst. Sőt, kapaszkodjon meg mindenki, állattartó telepen dolgozom, sertésekkel foglalkozom. És szeretem őket. Minden egyes nap, mikor bejövök a munkahelyemre, az a fő célom, hogy az itt élő állatoknak a körülményeikhez képest a legjobb életük legyen. Amely körülmények, teszem hozzá, nem rosszabbak, mint pl. egy kutyamenheyen a kutyáknak. Nem bántjuk őket, nem kínozzuk, ha betegek, kezeljük őket, folyamatosan kapnak enni-inni, és így tovább. És nem, ez nem egy elszigetelt példa, egy alap telep így működik - mivel így gazdaságos. Egy állat akkor termel a legjobban (akár húst, tejet vagy tojást), ha egészséges, és az igényei ki vannak elégítve. Egy rosszul termelő állatot pedig nem éri meg tartani, tehát ez nettó hülyeség, hogy a telepeken szenved a összes állat és kínozva vannak. Tisztában vagyok vele, hogy azért nevelem, gondozom és etetem őket, hogy aztán a vágóhídon végezzék, élelmet szolgáltatva az embertársaimnak - de ezt leginkább azzal tudom meghálálni nekik, hogy azt az életet, amit adunk nekik, a lehető legjobbá teszem nekik. És nem, egy malacnak nem az a legjobb, hogy cuki videót csinálok arról, ahogy pelusban fetreng egy kanapén. És gyűlölöm, hogy ilyeneket próbálnak meg lenyomni a vegánok az emberek torkán, mondván, hogy ők is csak olyanok, mint mi.

Az itt felnevelt malacok csak azért élnek, mert szükségünk van rájuk - ezért az életért felelek én, és azért, hogy a halálukkor se szenvedjenek, hanem gyors, és kíméletes legyen. Igen, levágják őket, de jól éltek.

Emellett pedig a mezőgazdaság többi szegmense is épp annyira kegyetlen tud lenni, és rengeteg áldozatot követel. Ahogyan az ipar is. Vagy akár a közlekedés. Érdekes módon, azt mégse hallani a vegán fórumokon, hogy le az autókkal, a villanyvezetékekkel, a szántóföldi növénytermesztéssel, amik szintén rengeteg életet követelnek. Mert a kényelem az ugye kell, meg hogy az ecseri piacon megkapjam a mangót, banánt, meg az avokádót, és tudjam posztolni a fentebb említett malacos videót, azt harsogva, hogy érzéketlen vadbarom, aki ételként tekint rá. Mert a Földet majd az menti meg, ha tehenek nem fingják tele az atmoszférát, mert az itt a legnagyobb baj, ugye?

2019. dec. 28. 12:50
 14/21 A kérdező kommentje:
Enis ki vagyok a vegánoktol.. van egy munkatársam aki avval cseszet hogy legyek enis az! De én allergiás vagyok a zöldségekre(bedagadok tolle ) folleg nyersen és folleg a Zellertol! Azt mondja h nem baj majd hozza szokik a szervezetem..
2019. dec. 29. 12:37
 15/21 anonim ***** válasza:
73%

Divat, és fogalmuk sincs a környezetvédelemről.

Úgy tűnik, az is jobban ért hozzá, akinek húsfeldolgozó üzeme van:

[link]

Ettől függetlenül vannak egészséges ételeik a vegánoknak, amikkel én is előszeretettel színesítem az étrendemet, de nem szándékozom emellett bármiről is végleg lemondani.

2020. jan. 2. 14:48
 16/21 anonim ***** válasza:
69%

A #10-es vagyok, aki 36%-ot kapott a kommentjére.

Szomorú, hogy ilyen rossz tapasztalataitok vannak, tudom, hogy sokan h*lyék a vegánok közt, ahogy minden ember közt. De az még szomorúbb, hogy írok egy tök korrekt kommentet, de jönnek a negatív szavazatok ez az óvodás sértett önérzetetek miatt, de persze indoklás, vita sehol sincs, mert nem is tudtok, mivel semmi olyat nem írtam.

Válaszolnék kicsit az utóbbiakra mert voltak jó válaszok, bár én se vagyok szakértő.

#11-es. Lehet neked csak egy öncélú teória, de amíg állatok feleslegesen, mindenképp kihasználva élnek és kegyetlen körülmények közt halnak, azért, hogy te feleslegesen megedd a belőlük, általuk is készített ételeket, amiktől legfeljebb elvegetálsz valahogy, amíg beteg nem leszel, addig ez egy beszűkült, felszínes látásmód. Kb. úgy kezelsz egy témát, ahol pro és kontra oldalon életek múlnak, mint ha valami öltözködési hóbort lenne. Ez már kicsit pszichopátiás, de min. lélek nélküli.

# 13-as ez egy tök érdekes válasz volt.

Bíztam benne, hogy ilyen is van állattartó telepeken, én nem merem megnézni, videókat se nagyon nézek, mert ahhoz, hogy teljes információ birtokába legyek, sok időt kéne rászánnom és tönkremennék benne lelkileg. Viszont azért láttam egy-egy ilyen videót, ahol bemutatják nem egyszer a magyar telepeket, vagy európaiakat, ahol rossz körülményeik vannak az állatoknak, látványosan szenvednek, bántják őket, kegyetlenek velük. Most akkor csak igaz az is, nem? Valahol a kettő közt lehet az igazság. Oké, nem rosszabb, mint a kutyamenhely, de gondoljunk már bele, ilyen steril, ingerszegény, sötét, szűk élettérbe melyik állat tud boldog lenni? A szárnyasok egymás hegyén hátán, A4-es lapon vannak tartva, erre ne mondjuk már, h nem szenvedés és stresszt okozó nekik! A többi állat is ketrecben, szűk helyeken van. A haláluk meg jó esetben fájdalommentes, mert a gyorsaság miatt olyat is hallottam, h Európában is megtörténik, hogy nem úgy sikerül a kábítás, és úgy mennek végig már feldolgozási folyamatokon, h még életjeleket mutatnak. Nem vegán propaganda oldalon olvastam. És azt se, ami megint egyértelmű, hogy az ott dolgozó embereknek ez teljesen megnyomorítja a lelkét, hogy másodpercenként kell elvágniuk egy torkot mondjuk, és sokszor verekednek munka után, vagy az ilyen vágóhidakhoz közel lévő kisvárosokba, iparvárosokba sokkal magasabb a bűnözés aránya, az erőszakos bűncselekmények, ezért bántják olykor az állatokat is. Én nem vagyok képmutató, nekem is volt, h nehéz napom/időszakom volt és idegesített, rosszalkodott a kutyám és agresszív voltam vele, ami már nem egy tudatos, higgadt nevelési eljárás volt, de akkor gondolj bele mi van az ilyen embereknél, nem is hibáztatom őket. Nem gondolom, hogy ilyen helyzetbe kéne hoznunk embereket, mert persze van döntése, de ha igény van valamire, addig fogják legfeljebb emelni az ott dolgozók pénzét, míg valaki nem megy oda mindenképp és mivel sok a tudatlan, kiszolgáltatott ember, mindig valaki el fogja végezni ezt a munkát, úgyhogy ez a mi felelősségünk is.

Szép gondolat ez, hogy élelmiszert adunk az embereknek, de valójában nincs rá szüksége senkinek és egészségtelen. Viszont aki azt mondja hipokrita és oximoron, azzal ne foglalkozz, mert buták. Pár hónapja, éve ők is ettek húst és más állati termékeket, most meg osztják az észt az erkölcsi magaslóról. Primitív emberek. De aki úgy érzed csak fel akar emelni, egy jó dologhoz, azt kérlek ne taszítsátok el. Visszatérve, persze van benne ellentmondás, de könyörgöm, tele van az életünk ellentmondással. Mindenki szereti a családját, viszont van egy olyan ember, aki ne veszekedett volna vagy mondott volna csúnyákat a családtagjaira? Vagy akkor a barátaira? Érzelmi lények vagyunk, szokásaink vannak, nem vagyunk arra képesek, hogy az elveink ennyire irányítsanak, folyamatos a kognitív disszonancia az életünkbe, és ezzel nincs is semmi baj, fel kell ismerni és dolgozni azon, hogy józanabbak és következetesebbek leszünk. Viszont ezek a vegánok is csak előadják, hogy ők mennyire azok, szép dolog, hogy vegánok, de biztos, hogy ők se tökéletesek, vegánok is életük nagy részébe nem voltak, mégis úgy adják elő, ami a legnagyobb képmutatás.

Amit mondasz, hogy azért élnek a malacok mert szükségük van rájuk az igazi baj. Felelősek vagyunk egymásért, az állatokért, a bolygóért, a tágabb értelembe vett közösségért. H*lyeség is már rögtön emiatt a vegán videók véressége, mert nem az a lényeg feltétlen, hogy mutassunk egy véres, kegyetlen esetet, mellette meg vannak olyanok is amit te mondasz. Meg a vadon élő állatok nem fájdalmak közepette halnak meg, vagy sok ember nem úgy hal meg, hogy fájt neki? Meg az emberek élete is ilyen, ki tudja, lehet engem is egyszer megtámad valami sorozatgyilkos, aztán ő öl meg, ez sajnos ilyen. A baj az, hogy nekünk, akiknek jó szüleik vannak, és felelősségteljesen, szeretetben nevelnek, és akartak minket, jó életünk van, szabadságunk van, van értelme élnünk. Ha vannak is rossz dolgok, végül sokunknak megérte. Ezzel szemben borzasztó belegondolni, hogy ezek az állatok, akik túl vannak tenyésztve, több milliárd, az emberek számát meghaladó van belőlük a földön, gyakorlatilag alig éreznek örömöt, szabadságot az életükbe, majd jó esetbe kevés fájdalmat érezve lekaszabolják őket. A szemük mindent elárul. Szenvednek, sínylődnek. És rengeteg ilyen élet. Igen, a vegánok ezt nem látják át általában. A kultúránkkal van a baj. Mert elhittük, hogy növekedni kell, nem számít a mérték, csak több és nagyobb kiterjedésű, ezzel kéz a kézben megjelent az iparosodás, és most ott tartunk, hogy 7 milliárdan vagyunk, még annál is több haszonállat szolgálja a kényelmünk, még is frusztráltak, boldogtalanok vagyunk, időzavarban vagyunk, egészségtelenek, betegesek, gyengék vagyunk, itt nyugaton, és ahogy az állatok is törött szárnyakkal élnek le egy méltatlan életet ebbe a lélektelen iparosított környezetbe, úgy mi emberek is ugyanezt éljük le, még itt nyugaton is, mert ugyanúgy monoton, lélektelen, steril, élet vesztett a munkák vagy az életünk körülményeinek nagy része, sőt az oktatásunk is, pláne keleten, szegényebb országokba, dél amerikába, akiket rabszolgáknak tartunk kb. sok esetben.

Szép, hogy te megmaradtál embernek ilyen környezetbe, de ez nem oldja meg a problémát, a probléma ott van, amikor megszületik az állat. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy alkalmatlan, egoista szülőknek gyereke lesz, akik a gyereket csak a saját maguk igazolására, a megvalósulatlan vágyaik, álmaik beteljesítésére, reprezentálásra használnak.

Az utolsó gondolatod meg abba helytelen, azt felejted el, hogy azok, akik megértik a vegánság szellemiségét, ami azt gondolom egy fontos és jó dolog, és közel áll a kereszténység, buddhizmus szellemiségéhez, azok épp, hogy ezekről is sokkal jobban lemondanak, korlátozzak, vagy készek erre. Nem egy vegán él minimalista életet, minden tekintetben. Az, h nem mondanak le mindenről és ezt te felrovod nekik, ugyanaz a rosszindulatú hozzáállás, mint mikor ők nem látják, h ők se tökéletesek, de azért mert ebbe etikusabban működnek, akkor ezt felróják neked, és magukat föléd helyezik (na ez a legundorítóbb és teljesen szembe áll a szellemiséggel).

Az állatok tartása pedig tényleg nagy környezeti teherrel jár, ez elég demagóg így, h megmenti a földet, de igen, sokat segíthet a klímaváltozás, elsivatagosodás, a szemetelés, a műanyagkibocsátás mérséklésében ez a szellemiség.

Kérdező

Sz**rd le a munkatársad, mert felszínes, okoskodó ember. Azt tedd, amit érzel, de tudd, h minél több teljes értékű növényi ételt eszel, annál jobb lesz az életminőséged, ez igaz.

# 15-ös, akkor már téged se hagynálak ki. A kommentedből kisüt, h böki a csőrödet, hogy lehet így is táplálkozni és tényleg működőképes. Ezért próbálod bagatellizálni, komikussá tenni, összemosni olyan áltudományos zakkant dolgokkal, amik nyilvánvalóan működésképtelenek. Sokat bánthattak vegánok, ne foglalkozz velük. Ha nem, meg foglalkozz a problémával, és engedd el a sérelmeidet, senki se tökéletes.

Utolsó!

Az, hogy divat nem jelent semmit. Ez megint egy arra szolgáló vezényszó, hogy ne kelljen vele foglalkozni, hogy komolytalanná, nevetségessé lehessen tenni. Ennek tudományos alapjai vannak, mind egészségügyi, mind környezetvédelmi szempontból. Előbbit jobban ismerem, nézz utána Dr. Michael Gregernek, vagy Dr. Caldwell Esselstynnek. Nem, hogy egészséges ételeik vannak a vegánoknak, de csak a teljes értékű növényi ételek amikre igazából szükségünk lenne. Ez persze nem = "vegán kaják". Esselstynnek olyan tanulmányai vannak, amire csak a növényi étrend képes, hogy visszafordított súlyos érszűkületeket, szívbetegségeket, a 2es típusú cukorbetegség szinte 100%-osan gyógyítható a TNT étrenddel. Ezek a betegségek, és halálokok mint rák, cukorbetegség, szívinfarktus kb. ismeretlenek a kék zónákba, ahol nagy részt növényi alapon esznek. Ezek civilizációs betegségek, és magasan vezető halálokaink (nézzetek erről statisztikákat), innentől legyinteni a vegánságra, úgy, hogy emellett a klímaváltozás, a környezetszennyezés a korunk legnagyobb problémája kb. a népvándorlás és még pár mellett, egyenesen őrültség! Divatként beállítani és arról beszélni, hogy a vegánok mit tudnak a környezetvédelemről (kit érdekel mit tud? a lényeg a jó működés) felelőtlen dolog.

Ne az ostoba tömeg vegánokat kövessétek, sőt velük egyáltalán ne foglalkozzatok, ahogy azokkal se akik megjegyzést tesznek. Ez ugyanolyan, mint, h mindenki szidja Győzikééket, de ki kéri, hogy őt nézd a TV-ben? Van választásod. Valahogy mindenki ezeknek a kultúramérgező hatásairól beszél, és kommentelget, hogy ki ez, nem nézek tv-t, nem ismerem, az egy senki stb. Mégis valahogy mindig ők forognak, és ti is körülötte forogtok, és soha nem hallok senkit se Immanuel Kantról, Konrad Lorenzről, Noam Chomskyról vagy Martin Heideggerről beszélni, max. ha olyan közegbe járok. Mindig a felszín megy át és ez a baj. A felszínt sz*rjátok le.

A magyar vegánok közül Váli Tamást, Varga Balázst, Dr. Tőzsér Bertát, Dr. Tamási Józsefet kövessétek, ők az egészségügyi oldalról beszélnek leginkább, ha az etikai oldal érdekel vagy úgy általánosságban, receptek, életmód Stőhr Gréta, Rimóczi Zsófi és férje, Bonfiert Anna nagyon kedvesek és értelmesek, szeretettel telik.

Külföldiek közül meg az alábbi orvosok: Dr. John McDougall, Dr. Neal Barnard, Dr. Caldwell Esselstyn, Dr. T. Colin Campbell, Dr. Kim Williams, Dr. Michael Greger, Dr. Michael Klaper, Dr. Jeff Novick, Dr. Terry Mason

Ezek úttörő, előremutató, progresszív munkák, gondolatok, kutatások, szokások, ebből táplálkozzatok! Ne a megkeseredettség, a gyűlölet, az ellenségeskedés, a harc vezéreljen! Őket lássam cáfolni és róluk beszélgetni, amikor vegánokról beszélgetünk és ne a primitív tömegemberekről, akiket emlegetve elmondhatjátok, egyfajta önigazolásként, hogy h*lyék a vegánok!

2020. jan. 3. 19:18
 17/21 anonim ***** válasza:
55%
Tóth Gábor "BioGabi" munkássága ki ne maradjon senkinek! :)
2020. jan. 4. 21:08
 18/21 anonim ***** válasza:
69%
Hazudoznak az egészségről, környezetvédelemről, dietetikáról, gyerekek hozzátáplálásáról. Egészségtelen, allergénekkel teli szokatlan alapanyagokat felhasználó élelmiszeripari cégeknek csinának mindenféle ingyenreklámot. Életveszélyes szekta.
2020. jan. 9. 10:55
 19/21 anonim ***** válasza:
0%

Na ettől a mentalitástól húsevőként is felfordul a gyomrom.

Igen, meg lehet enni az állatokat. De akkor miért kell azt kamuzni, hogy szeretjük őket? :D

2020. jan. 16. 10:29
 20/21 anonim ***** válasza:

#18-as

Szomorú, hogy ez a vélemény kap viszonylagos egyetértést.

Ítélkezéssel tele van, de kifejtett, érvekkel alátámaszott tények sehol. Szekta? Istenem, ha lenne annyi 5 Ft-osom ahány csoportra azt mondták minden alap nélkül, hogy szekta, csak mert "jaj, nem tetszik", "jaj, megbántott onnan valaki", "jaj, bűntudatot ébresztenek bennem és, azt sugallják, hogy rossz ember vagyok, ha utálom őket, és lejáratom, akkor megnyugszik a lelkiismeretem, mert magam is elhiszem azt a hazugságot, hogy ez így van".

Hazudni ugye nagyon könnyű önmagunknak, nincs ki rajta kapjon.

Igen, sok rossz vegán késztermék van, de ezeket senki nem reklámozza, és a húsipari termékek legalább ugyanolyan károsak.

Hazugnak bélyegzel meg egy vagy több álláspontot, de sehol egy érv, hogy miért az, ezzel nem tudok mit kezdeni.

Ott vannak az általam említett emberek, pld. Váli Tamás prezentációi, ahol kutatásokkal támasztja alá pld. a hozzátáplálásról a szakmai véleményét. Nézd meg és vitatkozz annak az állításaival, más kutatásával, legyünk többek egymástól!

Így csak azt látom, hogy valaki farkast kiállt, hogy emberek életveszélybe vannak (kösz, teljesen jól vagyok növényi étrenden) és szektások, miközben az írásából lerí, hogy előítéletes, nem enged be, hallgat meg, fontol meg más véleményt, és így eléggé agymosott is. Amit talán a szektásokról gondolnánk inkább, ahova elvileg én is valamelyest tartozok. Akkor mi a szekta, ki a szekta? Vagy ez is csak olyan jó vezényszó, címke, amit lehet mondani, ráaggatni másikra és ezzel érvek nélkül hitelteleníteni?

2020. jan. 17. 20:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!