Miket érdemes bespájzolni, ha nagyon kevésszer fogunk otthon főzni?
A párommal már dolgozunk az első leendő házunkon. A konyha feltöltése még odébb van, de máris okoz némi fejtörést.
Hétköznapokon soha nem főzünk, ebédet eszünk a munkahelyünkön, vacsorára meg szendvics.
Hétvégén pedig teljesen véletlenszerű, néha 2 napig folyamatosan sütünk-főzünk több fogást meg sütit meg mindent, néha meg nem is szagolunk a konyha fele egy hónapig, mert hétvégente elmegyünk valahova, rendelünk, vagy kirándulunk és csak szendvics a menü.
Ráadásul néha egész nap ennénk, máskor meg alig kívánunk napi egy kistányér kaját.
Ilyen körülmények között milyen élelmiszerekből érdemes tartani otthon készletet?
Helyünk nagyon korlátozottan lesz ilyen célra, illetve nem szeretnénk, ha ránk romlana minden.
Konzervek, száraztészta, ilyesmik persze lesznek.
Mi mást kell/érdemes tartani otthon?
Alapdolgok mindenképp kellenek, mint liszt, cukor, só, paprika, bors, hasonlók.
De a krumpli, hagyma, egyéb zöldségféléket kár bevásárolni.
Inkább amikor főzni akartok, főzzetek többet, és adagonként fagyasszátok le, és ismét csak a kész ételt fagyasztani. Húsleves, pörköltek, sültek, előre panírozott csirke = csak ki kell sütni, vagy májat, percek alatt készen...
Bár a helyetekben én inkább esténként összeütnék valami gyorsan kész meleg vacsorát, egyrészt olcsóbb másrészt az is készen lenne annyi idő alatt, mint elmenni bárhova vacsorázni. És ez esetben a krumpli, hagyma, zöldpaprika, uborka, stb. is ott lenne kéznél, kismillió féle gyors kaja alapja.
Egyelöre nem érdekes még bespájzolni, viszont amit javasolnék, az az, hogy írjatok montantól kezdve egy listát, hogy mit esztek, de ezt hosszabb ideig. Így idövel meglátjátok, mi az, amiket rendszeresen fogyasztotok és milyen mennyiségben.
Ezekböl a tartósabb élelmiszereket érdemes utána bevásárolni.
A másik, ami nagy segítség, ha van egy fagyasztó, abban lehet húsokat, zöldségeket - azaz romlandó ételeket is - tárolni, természetesen itt is az általatok felhasznál mennyiségben.
De mindennek az alapja, hogy felmérjétek, egy-két hónap alatt miböl mennyi fogy átlagosan. (Meg esetleg azt is, hogy mit vettetek és végül kidobtátok)
Ja, hát fűszerek nyilván. :)
Nem annyira szeretnék fagyasztózni, igazából mi azért főzünk, ha főzünk, mert jó időtöltés, amit szeretünk csinálni. :D
Meleg vacsorát mindketten utáljuk, fene se kíván este főtt kaját. :D
#6
Szuperül hangzik, pont eltaláltad, hogy kb miket szoktunk használni, pont ilyesmikre gondoltam. :D Köszi!
Nálunk liszt, cukor, tojás, tejföl, paradicsompüré, és rizs mindig van. Illetve pár doboz konzerv vagy fagyasztott zöldség, plusz hús a fagyasztóban.
Menutervezés van amúgy, minimum egy hetre, de inkabb tobbre. Szeretek fozni és főzök is mindennap, úgyhogy ezeken kívül is rengeteg alapanyag és fűszer van itthon, de a felsoroltakból mindig kell higy legyen elég, különben ideges leszek
Nekem ezek mindig vannak a szekrényben, hátha segít:
Tésztaszósz (paradicsomos/tejszínes/grill zöldséges), lencse, vöröslencse, bab, kukorica konzerv, olívabogyó, halkonzervek, zabpehely/müzli, mandula, mák, méz, rizs, passzírozott paradicsom, kávé, tea, kapribogyó, kakaópor, kókuszreszelék, aszalt szilva, datolya, uht szójatej, kókusztej, olívaolaj, balzsamecet, köles, uht tejszín
A hűtőben: fokhagyma, lilahagyma, vöröshagyma, bacon, mustár, ketchup, majonéz, pecorino/parmezán sajt, feta, vaj, tojás, chorizo kolbász, avokádo, lime, citrom. Ezek hosszan eltarthatóak és mindig lehet készíteni valamit.
Ehhez csak friss zöldség, gyümölcsöt szoktam venni és néha rozs kenyeret.
A fagyasztóban pedig tartok 2kg csirkemellet, 2kg sertéscombot kiporciózva, illetve 2 doboz fagyasztott málnát és 2kg áfonyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!