Miért nem főtt meg rendesen a rizs, a rizses húsomban?
Sziasztok!
Bácskai rizses húst szerettem volna készíteni, ami egészen addig jó volt, amíg bele nem került a rizs. Felöntöttem majdnem kétszeres vízmennyiséggel, és ezután elvileg kb. 20 percig kellett volna lassú tűzön főzni. (ennél az elkészítési módnál nem sütőben) Sajnos valami balul sült el, mert a rizs egy része úgy szétfőtt, mintha valami rizspüré lenne, a többi része pedig kemény maradt. Ekkor még egy pici vizet tettem hozzá, de nem javított a helyzeten. Mi lehetett ennek az oka?
Pontosan úgy csináltam mindent, ahogyan ebben a videóban a pasas:
https://www.youtube.com/watch?v=n-dHZgL_jVo
(Hagyma, fokhagyma zsíron pirítva, rá a paprika, majd ezután a húst 7-8 percig pörkölni. Ezután mehet bele paprika, paradicsom, só, fűszerek, a zöldségek levén főztem, mikor ez elfőtt, akkor pici adagokban vizet tettem. Mikor puha volt a hús, akkor beleöntöttem az előzőleg olajon pirított sózott, borsozott rizst, és felöntöttem vízzel)
De akkor mégis mi lehetett a baj? Ízre egyébként jó, de az állaga undormány.
Kevertem közben, és rázogattam is, ahogy a videóban, és nem tapadt le egyáltalán.
A rizs minőségével elképzelhető, hogy nem okés minden? Életemben először vettem a Lidl-ben, valami "Tira dell" márkájú A minőségű rizs volt.
A rizs pirításával nem hiszem, hogy gond lehet, a sima párolt rizsnél is pirítjuk, és ott sincs gond, miután felöntöm vízzel. Szóval egyszerűen nem értem. Mindenesetre legközelebb megpróbálom pirítás nélkül is. Habár kb. 5 receptet néztem meg, és csak annál nem írtak pirítást, ami sütőben készül.
A rizseshúst mindig úgy készítem, hogy a húst megfözöm, beleteszem a rizst, meg dupla vagy picit több (a majdnem kétszeres nem elég) mennyiségü vizet hozzáöntöm, felforralom, és utána letakarva (és az elzárt tüzhelyen, de a forró lángelosztón hagyva) fél órát-negyven percet várok, közben nem nyitogatom a fedöt.
Így mindig tökéletes, nem megy szét, nem marad kemény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!