Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit csináljak, ha tészta nem...

Mit csináljak, ha tészta nem akar megkelni?

Figyelt kérdés
Fánkot szeretnék készíteni de most szárított élesztőből. Már 30 perce pihen, de nem történt semmi:-(
2008. nov. 10. 14:05
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszoka :-((((((((((((((((((((((((((((((
2008. nov. 10. 14:15
 2/12 anonim ***** válasza:
80%

Az élesztőt felfuttattad mielőtt beleraktad a tésztába? Langyos tejbe tetted, és egy kis cukrot tettél bele? Ugye nem raktad a tejjel együtt a mikróba melegedni? Fém eszközzel sem szabad belekavarni. A tésztát tedd meleg helyre, és takard le.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

2008. nov. 10. 14:21
 3/12 anonim ***** válasza:
79%
Sajna az élesztővel lehet gond. Nekem sem sikerül szárítottból, hiába annyit és úgy csinálom, mint a rendesből.
2008. nov. 10. 14:53
 4/12 anonim ***** válasza:
70%
Szárított élesztőből nekem csak akkor sikerül a fánktészta, ha a kenyérsütővel dagaszttatom ki. Ha kézzel akkor nekem sem jött össze. Rendes élesztőt kell használni.
2008. nov. 10. 15:22
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Cukrot tettél a tejbe? Mert én már jártam így, igaz rendes élesztővel, és vártam vártam semmi. Ki is dobtam! Aztán rá egy hónapra megint. Mire végül rájöttem én süsü mit csinálok rosszul. A cukor hiánya volt a bűnös. Na tettem bele cukrot mindjárt felfutott az.

A másik fontos még hogy a tej langyos legyen, kellemes kézmeleg. Ha hideg az a baj, ha meleg az a baj.

Fontos hogy a helyiségben se legyen hideg, kellemes hőmérséklet legyen! Ha túl meleg van akkor meg kel mint a nemtudom mi.

Fontos hogy a liszt amit hozzáadsz az se legyen hideg!

Na ennyi jutott eszembe!

Igaz száraz élesztőt még nem próbáltam csak rendeset! Dea abból csináltam már úgy is hogy le volt nekem otthon fagyasztva és még fagyott állapotba tettem bele a cukros tejbe. Felfutott! Pedig volt hogy a szav. ideje is lejárt egy két hónapja!

Kipróbálom már szárított élesztővel is!

Amúgy azt szokták mondani hogy azért szeretik sokan a szárított élesztőt mert hogy azzal nem lehet elrontani! Érdekes hogy neked nem sikerült! Nem tudom mi lehet az oka!

2008. nov. 10. 15:56
 6/12 anonim ***** válasza:
77%

lányok, a szárított élesztőt nem kell felfuttatni tejben!! csak simán bele kell keverni a tésztába

sajnos sokszor előfordul, hogy döglött az élesztő, ha van még otthon, akkor gyúrd át egy újabb csomag élesztővel

2008. nov. 10. 19:57
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
A szárított élesztő az életben nem fog megkelni, ha nem futtatod fel tejben!!!! Én már ezerszer próbáltam, és csak úgy a jó, ha felfuttatod.
2008. nov. 10. 21:23
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Lányok!!!!

Pék vagyok 10 éve,úgyhogy fogadjátok meg a tanácsom!

Szárított élesztőt soha nem szabad felfuttatni!!!

Épp ezért szárított élesztő,hogy nekünk háziasszonyoknak ne kelljen azzal bíbelődni,hogy futtatgassuk.Zutty bele a többi hozzávalóhoz és kész.A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek (a víz és a tej is).

Maszatka

2008. nov. 10. 23:26
 9/12 anonim ***** válasza:
25%

Sziasztok! Maszatka: Elhiszem, hogy pék vagy, de ha a szárított élesztőt nem futtatom fel, nekem hol sikerül, hol nem, mint a mesében :) Szóval én maradok a rendes élesztőnél...

Üdv.

2008. nov. 11. 08:39
 10/12 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó válaszoló!

Az nem a te hibád,hogy nem akar megkelni a tészta a szárított élesztőtől.Sajnos a minőségével vagy a gyártás során keletkezett hibával is számolni kell.

Én a tscos szárítottat használom itthon,és bevált,nagyon jó a minősége,szemben a francia nevezetűvel,ahhoz képest hogy az sokkal drágább,nem az elvárt eredmányt produkálta.

Ha hagyományos élesztőt használsz,ajánlom,hogy fagyaszd le felhasználás előtt,nagyon szép tésztád lesz tőle,mivel fagyasztáskor felfrissülnek az élesztőgombák.

maszatka

2008. nov. 12. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!