Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ti is mindenbe tesztek hagymát...

Ti is mindenbe tesztek hagymát? Én utálom a hagymát

Figyelt kérdés
Anyukám majdnem minden ételt azzal kezd, hogy hagyma. Ti is ezt csináljátok? Velem van a baj?
2019. márc. 11. 15:28
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

Elég sok dologba teszek, de a magyar(os) kaják többségébe elvileg kell is.


Viszont nem mindegy, hogy mennyi, meg hogy hogy!

Valami sok hagymát igényel, de valami nagyon keveset, nem szabad mindenbe ész nélkül pakolni.


A másik része a dolognak, hogy sokan csak belerakják a hagymát a fövő ételbe, az meg majd csinál valamit... vagy nem.

Vagy jobb esetben úgy csinálnak, mint ha lepirítanák, de fogalomzavarban vannak, hogy mi is valójában a lepirítás.

Így egy "nyers" (ízű) kesernyés, büdös, főtt hagymát kapnak, ami ráadásul szét se megy az ételbe.


Ha rendesen le van pirítva, akkor karamellizálódik, teljesen más , pirult, kicsit édeskés íze lesz, ráadásul egy kis főzés után, ha előtte jól le volt pirítva, akkor totál szétmegy az ételben, majdhogynem észrevehetetlen.


Sok ételt lehet magyaros alapon (pörkölt alapon) kezdeni, ami jól elkészítve illik az adott ételhez, csak sokan nem tudják jól megcsinálni. Ez nem annyiból áll, hogy teleb-szuk hagymával, oszt jójazúgy...

2019. márc. 11. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
Nem mindenbe, csak amibe kell. 😄
2019. márc. 11. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
40%
Én is utálom, csak olyanba teszek amiből én nem eszek
2019. márc. 11. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Pl egy olyan zöldséglevesbe, amibe karalábé meg répa van zöldség-és zellerlevéllel, kis tészta. Most ezt minek avval kezdeni, hogy olajon hagymát pirítok? Én úgy csináltam, hogy sima vízbe tettem fel a zöldségeket, aztán kis vegeta és ennyi.
2019. márc. 12. 10:37
 5/8 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem pont azért, hogy ne vegetát és társait kelljen beletenni.

Nálunk szerencsére nincs gond a hagymával, így nem zavar, hogy a legtöbb magyaros ételt azzal kezdi a párom. De ismerek olyan embereket, akik nem szeretik vagy nem ehetik a hagymát, pl. reflux miatt.

2019. márc. 12. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
90%

Azért, mert úgy jobb. (1-es vagyok amúgy)


Nem csak ízesítőktől meg fűszerektől lesz ìze az ételnek, és nem csak ezektől nőhet az élvezeti értéke.

Hanem alapanyagoktól technológoáktól is.

Pl a zsiradék hozzáadása egy ételhez, alapból teltebbé, teljesebbé élvezetesebbé teszi.

Ez általánosságban elmondható, még akkor is ha a kóstolónak fogalma sincs a különbség okáról. Ha egy ételhez pl illik a vaj, mindenki a vajjal dúsított verziót fogjakihozni jobbnak. Nem föltétlen ízben jobb, hanem pl textúrában, állagba. Olvass utána az ízlés és a zsiradék összefüggésének.


Ugyanez elmondható a pirításról, mint ízfokozó technológiáról. Més sószegény diétában is ajánlják, hogy lehetőleg minél több alapanyagot pirítsunk le, így só hozzáadása nélkül is elviselhetően ízes lesz az étel.

Még az említett zöldségleves is finomabb úgy, ha nem főzöd a zöldségeket, hanem kevés zsiradékon párolod puhára. Kap egy enyhe pirulást is, és utána húzod fel a levest, és főzöd össze egy kicsit .


Hogy veled van e baj, vagy édesanyád nem tudja megfelelő mennyiségben vagy mértékben alkalmazni ezt, ahhoz nyilván egy független kóstoló kéne, aki egy általános ízlést képvisel, de az mindenesetre biztos, hogy amit eddig leítál azzal semmi baj nincs.

Illetveba te verziódban a zöldségleves az nekem is,meg a legtöbb embernek csak vegetás vízben főtt zöldség, amit enyhén szólva is lenéznének, ha olyat főznék... mondom ezt úgy, hogy kb közelítek az 1 millió emberhez, akit már eddig megetettem.


Meg az is biztos, hogy attól, hogy eltér az átlagtól az ízlésed, még nem jelenti, hogy baj van veled. Mindenkinek nem lehet megfelelni, hogy valami mindenkinek jó legyen

Csak egy általános ízlést lehet megcélozni, amibe minél több ember belefér annál jobb, de olyan soha nem lesz, hogy ne legyenel kivételek.


Bocs, ha untattalak, kösz ha végigolvastad. :)

2019. márc. 12. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Noblesse Oblige ***** válasza:
44%

Én imádom a hagymát. Amikor levesbe csak az íze miatt belefőzik pl. paradicsom leves, ott is kérem, hogy ne vegyék ki, hanem adják nekem.


Szóval én is sok ételt úgy készítek, hogy hagyma... de van amikor hagyma nem, de fokhagyma biztos kerül bele :D pl. székelykáposztába.


Nincs veled baj. Nem szereted a hagymát. Én sokáig a paradicsomot (nyersen) nem tudtam elfogadni. Egy lecsó vagy lecsós rántotta az nekem maga volt a terror.

2019. márc. 12. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
70%
Ha nem szereted, hát nem, mondd meg anyudnak, hogy ha úgy van ne tegyen vagy csak nagyon keveset az ételekbe.
2019. márc. 13. 03:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!