Tudnátok nekem mondani ilyen ételeket?
Sziasztok!
Tudnátok nekem írni olyan ételeket,amelyekben sok a zöldség,nincs benne hús,sajt lehet benne(nem feltétlen),nem kell olajban sütni,hanem inkább tepsiben ? :)
Szia!
Például köles vagy quinoa felhasználásával készíthetsz egytálételt. Én ilyesmit tűzhelyen szoktam főzni, kihagyhatod teljesen az olajat, ha ez szempont.
Felkarikázott répát pici olajon vagy csak pici vízben felhevítek, adok hozzá sót, natúr ételízesítőt. Utána hozzáadom a quinoát és a vizet, és a rövidebb főzési idejű zöldség(ek)et, például borsót, cukkinit, vagy zellerszárat, kinek mi szimpatikus. Ezután kb. 10 percig kell még főzni, majd fedő alatt párolni.
Töltött cékla
Hozzávalók:
4 nagyobb cékla
1 fej hagyma
1 alma
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
só
bors
kevés reszelt trappista sajt
Elkészítés: A céklákat mosd meg jó alaposan, majd főzd őket félkészre, hűtsd ki.
Ezalatt a hagymát és az almát pucold és darabold kis méretű kockákra, a fokhagymát is pucold meg.
A hagymát egy nagyon kevés olajon, lassú tűzön párold meg, majd amikor a hagyma megpárolódott, rakd hozzá az almát és az átnyomott fokhagymát, sót, borsot, és párold össze őket. Amikor már minden puha, add hozzá a tejfölt, kevergetve 1-2 percig még főzd össze az ízeket.
Ezután a kihűlt céklát vágd félbe, a belsejét egy kanállal szedd ki úgy, hogy maradjon is benne. A kiszedett céklát botturmix-szal pépesítsd, és add a hagymás-tejfölös töltelékhez. Ezt újra pár percig közepes lángon főzd össze, csak annyira, hogy az ízek átjárják egymást.
A kivájt céklákat tedd tűzálló tálba, kanalazd bele a tölteléket, és fél órára tedd 200 fokos sütőbe. 1/4 óra múlva a reszelt trappista sajtot is tedd a tetejére.
Rakott zöldségek
Hozzávalók: 4 személyre
1,5 kg zöldség (sárgarépa, karfiol, kelbimbó, brokkoli)
10 dkg reszelt sajt
450 g tejföl
2 tojás
1 csokor petrezselyemzöld
2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
1 csipetnyi reszelt szerecsendió
a főzővízbe: só, őrölt bors
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítés
A megtisztított, feldarabolt zöldségeket keménységüktől függően öt-tíz percre forrásban levő, sós, borsos vízbe dobjuk, majd leszűrjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét!)
A tejfölt összekeverjük a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, a sóval, a borssal,
a szerecsendióval és a sajttal. (Ha nagyon sós a sajt, kevesebb sót használunk.)
Ezután a zöldséget tűzálló tálba rendezzük, majd meglocsoljuk a tejfölös keverékkel
úgy, hogy mindenütt befedje; kicsit megrázzuk, hogy az aljára is lefolyjon a mártás.
180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.
Édesburgonyás lencsefőzelék
Hozzávalók:
1 kisebb édesburgonya
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 zellerszál
1,5 bögre barna lencse
1 kis sűrített paradicsomkonzerv
0,5 tk. kömény
0,5 tk. kurkuma
0,5 tk. curry
2 babérlevél
fél citrom leve és héja
ízlés szerint só, bors
1 ek. olaj
Elkészítés:
Pucoljuk meg, majd apró kockákra vágjuk fel a vöröshagymát, a répát, a petrezsemgyökeret, a zellerszárat és az édesburgonyát. ' evőkanálnyi olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd alacsony lángon adjuk hozzá a zöldségeket, és pár percig dinszteljük őket. Adjuk hozzá a lencsét, 7 dl vizet és 2 babérlevelet. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 20 percig. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a többi fűszert is - kivéve a citromot. Még 10 percig főzzük a főzeléket, a vizet, ha szükséges, pótoljuk. Amikor már minden jól megpuhult, botmixerrel kicsit pépesítsük, de nem kell teljesen. Végül facsarjuk bele a fél citrom levét, és szórjunk bele kevés citromhéjat is, ez teszi pikánssá és utánozhatatlanul egyedivé az ízét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!