Melyik állat, milyen részéből készül a rántott borda?
Meg fogsz lepődni, de a bordájából. :D
Najó karaj,
Pl a sertés rántott borda a sertésből (leánykori nevén disznóból készül).
Sertéskarajból.
Ahogy az oldalasban lévő bordacsont kapcsolódik a gerinchez, ott a bordacsont a karajhoz is kapcsolódik.
Manapság teljesen ki szokás csontozni a karajt, de a régebbi hagyományos elkészítése az úgy történt, hogy a karajról csak a gerinccsontot vágták le (az nagyjából derékszögben van a bordacsonttal)
a bordacsontot viszont rajta hagyták.
Innen a kicsit félrevezető elnevezés, hogy "borda".
Más országban, a borda (pl angol nyelvterületen "rib") az ténylegesen az állat bordája, azt mi oldalasnak hívjuk.
Hát igen... ez egy nehéz nyelv. :)
Itt a megfejtés.
A karaj részei:
- hosszú karaj: a fej felőli rész
- rövid karaj: a comb felőli rész
- borda: a karajból levágott szelet
- szűzpecsenye: a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús
Oldalas: a hússal fedett bordákat hívják így – füstölve, vagy sütve használják leggyakrabban, de töltve vagy párolva is elkészíthető.
A hús elhelyezkedését az utolsók jól leírtak. Én az állattá reflektálok.
A hagyományosan elterjed a sertés (disznó) de közel sem ez a legfinomabb. Készítjük marhából is sőt bárányból ami igazán különleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!