Miért nem sikerülnek soha a sütik, pedig mindent ugyanúgy csinálok ahogy a recept írja?
Eddig nem voltam nagy sütős, de a sütiket viszont nagyon szeretem, így az utóbbi időben megpróbálkoztam párral.
Sajnos kb egyik sem sikerült. Néhány példa:
Először megcsináltam ezt: https://www.youtube.com/watch?v=dOqwpDSr0tU
Egyáltalán nem olyan lett mint a videóban, sülés közben szépen feljött, aztán beesett az összes. A papírból nem lehetett kiszedni, csak darabokban letépkedni róla, kb kanállal is alig lehetett enni.
Aztán itt volt ez: [link]
Na ennek pedig a csokis alapja teljesen kiszáradt, kemény és rágós lett.
Ma pedig ezzel próbálkoztam, mondván, hogy ez tényleg könnyű, nem lehet elrontani: [link]
Hát tévedtem. A teteje megbarnult, a belseje pedig nedves, mállik szét az egész, lehetetlen szeletelni, kanállal kell a tepsiből kikaparni.
Az a közös mindhárom próbálkozásomban, hogy mindig mindenhol pontosan követtem a receptet. A megadott hozzávalókat grammra pontosan mértem ki, úgy kevertem össze, ahogy kell, a sütési időket és a hőfokot mindig betartottam.
Mégis mindig katasztrofális az eredmény. Most már ott tartok, hogy nincs is kedvem sütni, inkább elmegyek a cukrászdába, mert ott legalább tudok venni normális süteményt, nem pedig ilyen ócska moslékot kell megenni.
Borzasztóan ideges és csalódott vagyok, és fogalmam sincs, mit rontok el, hogy tényleg egyik recept sem akar sikerülni. Ha a feltöltője is ugyanígy csinálta, akkor neki miért sikerült? Ezt nem értem.
Van valami tanácsotok, hogy min kellene változtatnom, vagy szerintetek mit csinálok rosszul? Ezek után pl egy tortának már neki sem mernék állni.
1) milyen sütőpapírt használsz? A fehéret felejtsd el, a barna viaszos kell neked, az könnyen lejön. Ja és a leszedés nem úgy műödik hogy abból vágod ki, hanem úgy, hogy miután hűlt valamennyit a sütemény megfordítod és az egészet egyben szeded le, ez a legtöbb esetben működik, esetleg zsiradékkal ki lehet kenni a tepsit, de ha nagyon nem érzel rá erre, vannak azok a szilikonos hőálló izék amikből szépen ki lehet szedni a végén.
2) tűpróba - keress rá, nem addig kell sütni, amíg a recept írja, hanem amíg jó nem lesz, láng erősségét, hőfokot bátrabban lehet variálni: ha kívül megsült, belül még nem, leveszed takarékra, belül sül tovább, kívül nem ég meg
3) minden sütő más, neked kell kitapasztalni, hogy a tied hogy működik, nyilván rosszul állítasz be rajta valamit (nekem nincsenek ilyen légkeveréses okos szerkentyűim, ősrégi szoci gázsütőben is rendesen megsült eddig nekem minden)
A receptek arra szolgálnak, hogy az arányokat megmondják, konyhai mérleget mutatóban se láttam, sütni-főzni úgy tanultam, hogy "ízlés szerint", "amennyit felvesz", "amíg jó nem lesz", és még sosem fürödtem be süteményekkel.
Amúgy a torta mind közül a legkönnyebb, hiszen ahhoz csak piskóta kell, a krémhez meg csak a fantázia szab határt.
Mondjuk, valami egyszerűbbel kéne kezdeni a tanulást.
Kell gyakorlás és ráérez az ember, mit hogyan.
Szerintem senki nem úgy kezdte, kinézett egy sütit és már is sikerült tökéletesen.
Barna, viaszos sütőpapírt szoktam használni, többen is ajánlották, hogy ez a legjobb.
A tűpróbát is szoktam csinálni, az utolsó zabos sütinél is megcsináltam, és nem ragadt rá semmi, azért hittem, hogy készen van.
Légkeveréses a sütőm. Lehetséges egyébként, hogy ez is éget? Vagy olyat csak a régi gázsütők szoktak? Mert a zabos sütinél is olyan hamar megbarnult a teteje, a belseje pedig még folyós volt, pedig az előírt 180 fok helyett levettem 150-re, amint barnulni kezdett. A képen a csajnak pedig egyáltalán nem barnult meg, viszont belül is szépen megsült. Hogyan kellene akkor a sütőt beállítani?
Én ezekre a receptekre azt hittem, hogy egyszerűek, azért is mertem nekiállni.
Szerintetek akkor miket kellene sütnöm, ami ennél is egyszerűbb, és sikerülhet?
Küldjetek pár tippet, olyan jó lenne végre valami olyat csinálni, amivel lehet egy kis sikerélményem is :)
Ezek nehéz alapanyagok, főleg a zab.
Csinálj egyszerű piskótát hozzá valamilyen krémet.
Ezt használom alap piskóta tésztának
A siker sokszor olyan dolgokon mulik, amiket a receptben nem mondanak/mutatnak.
Pl a piskota. Alapbol, hogy hogy kevered ossze a tojashabbal, az a mechanika sem mindegy, mindig fakanallal (legalabbis nem habverovel) alulrol felfele, korkoros mozdulatokkal, ovatosan, hogy ne torjon nagyon a hab.
A sutesnel az elso 20 percben meg veletlen se nyisd ki a sutot, mert tuti osszeesik.
Utana pedig - en legalabbis - a "hangja" alapjan szoktam nézni, hogy jo-e, ovatosan megnyomom a tetejet, es akkor ilyen sziszego hangot ad ki. Na most ezt nem fogom tudni leirni hogy mit kene hallanod sajnos, de amikor mar "nem sziszeg ilyan intenziven", akkor jo.
Amint kivetted, forditsd fejjel lefele es hagy kihulni a formaban.
Az aranyokat tekintve ezt kell megjegyezned : 1; 2; 2,5
Ez azt jelenti: egy tojáshoz 2 deka cukor, 2,5 deka liszt.
En egy normal tortakarikat (26cm atmeroju) 8 tojasbol szoktam megcsinalni.
(! Ha piskotalapot akarsz csinalni, pl. Tekercshez, akkor az arany 1;2;2 , erre nyilvan nem ervenyes a 20 percig ne nyisd ki szabály mert kb ennyi ido alatt sul meg!)
Meg egy fontos dolog, ami sok receptben furan van megadva:
Piskotat sosem sutjuk magas hofokon, mert akkor a teteje megeg, a beljese pedig nyers marad. Kb 150 fok az optimalis.
Es egy trukk a vegere: ha csak annyi a gobd, hogy kormol a suto es fekete lett a teteje, akkor fogj egy kis lyukú sajt reszelőt es huzohasd vegig az egett reszeken, szepen leszedi!
Remelem tudtam segiteni, sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!