Nyers céklából milyen finomságokat lehet készíteni a céklakrémen kívül?
Szeretnék minél több céklát nyersen enni a vitaminok miatt... De a legtöbb recept amit találok, főtt vagy sült céklát igényel....
Céklakrémet már csináltam, az bevált, hol joghurttal, hol krémsajttal...
Esetleg van még valakinek ötlete, hogy mi mást lehetne belőle csinálni nyersen????
Nyers almás, répás céklasaláta
Hozzávalók:
25 dkg cékla
2 db alma
1 db répa
1 db citrom
1 evőkanál méz
1 csipet só
Elkészítés:
A nyers céklát és a répát hámozd meg, mosd meg alaposan, majd az almával együtt nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. Keverd össze a citrom frissen facsart levével, a mézzel és a csipet sóval. Jól forgasd össze. Ha van lehetőséged, pihentesd egy-két órán keresztül, hogy az ízek jól összeérjenek.
Egyébként meg szinte minden étel mellé lehet egy kis sóval és/vagy citromlével ízesített, finomra reszelt céklát enni, köretként, vagy csak kiegészítőként.
Céklás melegszendvicset is el tudnék képzelni: vajas vagy krémsajtos kenyérre pár karika főtt tojás, arra reszelt cékla, pár szem kapribogyó, a tetejére jó sok reszelt sajt és csak annyira megsütni, hogy a sajt ráolvadjon.
Vannak jó kis céklás nyersvegán ételek, pl. az egyik nyersvegán zöldségfasírtba is lehet tenni, jó színe lesz :) (De az ettől nem elaléló családtagoknak ki is lehet sütni tojássárgájával összekeverve, ha azért a zöldségfasírtokat szeretik.)
Az aszalatlan nyers zöldségfasírtot én kenőkének alkalmazom, mert az állaga miatt annak jó. Hagyma, sárgarépa, darált len és dió, só, fűszer van benne és szerintem igen finom. Cukkinis változata is van, amiben nincs cékla, az lágyabb és nincs olyan határozott íze, mint a céklának.
Más zöldségekkel levet is lehet belőle készíteni, de ez nem az én asztalom, nem szöszölök ilyesmivel.
Cékla gazpacho
2 db közepes cékla
1 szál kígyóuborka
1 fej vöröshagyma
1 szelet rozskenyér
Ízlés szerint fehérbor ecet, olívaolaj, só, bors
Friss kapor
Jégkockák
Tálaláskor pár kanál tejföl
A céklát megtisztítom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Az uborkát és a vöröshagymát kockára vágom, a rozskenyér héját levágom és ezt is felkockázom.
Az összes hozzávalót a turmixgépbe teszem, a jégkockákat is, és pépesítem, utánna ízesítem ecettel, kaporral, sózom, bosozom, meglocsolom olívaolajjal, ha szükséges kevés vízzel hígítom és még egy rövid ideig turmixolom. Tálaláskor tejföllel és kevés olívaolajjal meglocsolom és friss kaporral megszórom.
Tormás cékla
Remek kiegészítője a sült vagy főtt húsoknak.
Nálunk a húsvéti sonka el sem képzelhető nélküle.
Hozzávalók
4 közepes db cékla
100 g ecetes torma
1 teáskanál só
3 ek cukor
3 ek almaecet
Elkészítés
A céklákat hámozás után a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük.
Hozzákeverjük a tormát, sót, cukrot, ecetet.
Hűtőben hagyjuk összérni az ízeket néhány óráig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!