Van valakinek jó kenyér receptje?
A kenyér összetételét nézve elég egyszerű étel, az alap kenyérreceptek eléggé egyformák... Persze sok apró dologban lehet variálni. Nekem is volt már krumplis, nagyon tojásos, köleslisztes kenyerem is...
Rengeteg élesztőből elég sok kenyér lesz. Nekem most 8 van itthon, 7 bent ül a fagyasztóban.
Az én alapreceptem:
1 kg liszt (nálam főleg tk, mert az ízlik, de szezám is akad benne rendesen. ez egyéni. jobb, ha jelentősebben van benne fehérliszt is, mert akkor rendesen meg tud kelni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom)
kb. 5.5 dl víz (lisztfüggő is a dolog, lehet, hogy több kell)
10-20g kókuszzsír (nyilván más zsiradékkal isműködik, sőt el is lehet hagyni. én nem szeretem zsírtalanul)
2.5-3 tk só (ízlésfüggő, nagyon tág határok közt változik. tuti van 1 és 10 tk-t használó ember, de ezek kirívó esetek, az általam írt az átlagember ízléséhez áll közel)
egy élesztő (nekem 42 grammosak vannak, az 50 grammos is ugyanúgy jó. bőven elég, sok receptben duplaennyit látok, de ezzel is kiválóan megkel, 20 perc alatt is, ha jók a körülmények)
Nos, én kellemes fürdővíz hőmérsékletű vizet öntök az elmorzsolt élesztőre, rászórom a sót, elkeverem, ez egész jól felolvad, jön a liszt, zsír és összekeverem. Egyszer (bizonyára lágy tészta volt) simán kanállal is ment, az gyors volt, máskor dagasztani kell picit, de amikor homogénnek látszik, abbahagyom. Állítólag van értelme a dagasztásnak, de éppúgy nincs rá szükségem, mint az élesztő felfuttatására. De olvass más recepteket, ha neked ezek is kellenek valamiért. Cukrot már a jól sütő parasztasszony nagyanyám sem használt, teljesen felesleges, az élesztő remekül elvan a liszttel is.
A langyos víz, jó esetben megfelelő helyen kelesztés (ilyenkor kirakom a napra, konyharuhával letakarva) megteszi a dolgát, akár a már említett 20 perc után süthető a kenyér. De a hűtőben is elvan egy ideig a tészta s ott is kel, csak lassabban.
Soha nem melegítek elő semminek, úgyhogy berakom a sütőbe és megsül. Az idő több dologtól függ, nekem speciel kb. 40 perc, zsemléknél kicsit kevesebb. 180-190 fokon szoktam sütni, mert az nekem bevált szinte mindenre.
Ez ehető kenyér, de a kedvenceimben a víz egy része helyett tojás van. Néha csak egy tojásfehérje, máskor 1-2 egész tojás... Kezd egyre pogácsásabb lenni így a kenyér, ami nekem szimpatikus. De a liszten múlik igen sok, aki a fehér kenyeret szereti, annak nem jön be az én 15% fehér tönkölyt tartalmazó kenyerem, én pedig a fehéreket nem tudom szeretni.
Valószínűleg bele kell jönni, az első években nekem is elég ingadozó volt a teljesítményem, igaz, kenyérsütőgépem volt, ami szerintem nagyon megnehezíti s idegesítővé teszi a kenyérsütést. A lisztek különböznek, erre nem árt ügyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!