Palacsintasutes lepesrol lepesre. Leirna nekem valaki?
Kezedet ne fogjuk közben?
Millió recept, videó van a neten róla.
Néztem a linket, én fordítva csinálom:
- 2 db. tojást habosra keverek a fakanállal, bele egy csipet só, egy csipet cukor.
- kb. 2 deci tejet apránként bele, majd ebbe apránként annyi lisztet kavarok, hogy olyan legyen, mint a hígra sikerült nokedli tészta. Ezt addig kavarom míg teljesen síma, csomó-mentes lesz.
- Utána még apránként annyi tejet adok hozzá, hogy az egész egy sűrűn folyós állagú tészta legyen. (Mint a hideg, dermedt gép-olaj.)
Hagyd állni 20-25 percet, ha túlságosan besűrűsödött, adj még neki egy kis tejet.
Persze a link is jó, az eredmény ugyanaz. Van, aki egy kis olajat is kavar bele a tésztába, akkor elég lesz a serpenyőt csak a legelső palacsinta sütés előtt kikenni olajjal... egyszerű és nagyszerű, csak gyakorolni kell!
A saját arányaimat nem írom, mert nálam a tojás a folyadék, jó kis tartalmas cucc, de szerintem így jó :D Keress egy szimpatikus receptet, könnyű.
A folyékonyságot leírták már, sűrűn folyós legyen. Utána csinálni kell, eleinte elrontod itt-ott, de majd belejössz, ezt szerintem nem lehet leírásból megtanulni, csinálni kell.
Nekem új kerámiaserpenyőben se jó, ha nem kenem ki a serpenyőt (ha nem is ragad le, más lesz a felülete, én zsírosabban szeretem), de ha van zsiradék a tésztában, akkor ritkábban kell azért kikenni, nem palacsintánként egyszer, de inkább kétszer :D De csináld, ahogy gondolod, én nem teszek zsírt a tésztába, már írtam, hogy szeretem, ha zsírosabb a külseje, máshogy is sül, érdekesebb lesz a mintája.
Pihentetni nem szoktam, csak megkeverem és kisütöm.
A tésztát el is lehet rakni és később kisütni, elvan a hűtőben. De ha sokat áll (akár csak sütés közben 10 percet), hajlamos besűrűsödni, akkor még kell bele folyadék. De ne túl sok.
A sűrűn folyós is lehet kicsit hígabb vagy egészen sűrű s mind a kettő adhat jó, kezelhető palacsintát. Ki a vékonyabbat, ki a vastagabbat szereti. Én a kettő között. Tojásonként 2 dkg liszt s egy korty szóda nekem pont jó. De a tipikus palacsinta ugyebár jóval lisztesebb. Vízzel is működik, de tejjel, még növényi tejjel is finomabb, lágyabb, legalábbis nekem ez a véleményem, tapasztalatom.
A gyümölcsös, főleg a banános palacsintákat szeretem egészen vastagon készíteni, de az végülis már más recept és étel...
A tökéleteshez persze recept kéne, de engem így "tanított" az anyukám
Ütsz 1 (adagtól függően több) tojást, öntesz rá 1-2 deci tejet (csak vízzel/szódával is működik) ezután annyi lisztet teszel bele, hogy nokedli tészta állagú legyen. Eztán felöntöd annyi vízzel (folyamatosan keverve hogy ne legyen csomós), hogy palacsinta tészta állagot kapj. Pár kanálnyi olaj, só, cukor és kész
Nálam a tökéletes recept:
25 dkg liszthet 2 tojás + annyi tej (vagy szóda), amitől palacsintatészta állagú lesz (nem beton, de nem is híg).
Értelemszerűen kevesebb palacsintához felezheted az adagot, vagyis 13 dkg liszt 1 tojás Stb.
Egy csipet sót is tegyél bele, mert ízetlen lesz + egy kicsi cukrot, de ne sokat, mert különben ragadni fog.
A gáztűzhely mellé készíts ki egy kis bögrényi olajat, és a serpenyőre csöppents mindig egy kicsit, kb. egy kávéskanálnyit, és billegesd a serpenyőt, amíg az olaj mindenhol beteríti. Az első palacsinta előtt akár ecsettel is rásegíthetsz, hogy biztos mindenhol olajos legyen. Hevítsd fel a serpenyőt a gázon, és ha már elég meleg, szedőkanállal merjél a tésztából egy adagot a serpenyőbe, majd szintén billegetve a seprenyőt terítsd szét rajta a tésztát, amíg teljesen a seprenyő széléig elér. Süsd pár percig, közben figyeld, nehogy túl barnára égjen, majd a mikor megfelelő a színe, akkor alányúlsz egy palacsintasütő lapáttal, és megfordítod. A másik felének már nem kell annyi idő általában. Ha az is megsült, lapos tányérra csúsztatod, és jöhet a következő adag. A serpenyőt újból olajozd meg, minden egyes adag előtt.
Nem muszáj szedőkanállal vacakolnod, ha eleve kiöntő pohárba kevered a tésztát, egyenesen abból is öntheted a serpenyőbe, csak így figyelni kell az adagot. Palacsinta lapát se kell feltétlenül a megfordításához, ha már nagyon gyakorlott vagy, akkor megpróbálhatod dobálni is. :)
Én + azt mondom, hogy pontosan a palacsinta az, ahol nem lehet dekára megmondani a lisztet, tejet, mert nincs 2 db tojás se, ami egyforma lenne!!! Márpedig a tojás nagysága a lisztnél dekákat, a tejnél centi-litereket jelenthet!
Meg kell tanulni, rá kell érezni, be kell gyakorolni!!! mikor-miből-mennyi kell!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!