Mi a különbség a Toros káposzta és a Húsos káposzta között?
Húsos káposztának a székelykáposztát nevezed?
Nos annak az EREDETI receptje egy savanyú káposzta főzelék, amit pörkölttel összekevertek és lett belőle a székelykáposzta.
Legalábbis a monda szerint, amiben Székely Bertalan festőművész szerepel kitalálóként és névadóként.
A toroskáposzta azért toros, mert DISZNÓTOROS.
Fogod a lábast és a savannyú káposzta felét beleteszed. Ráteszel borsot, egy pár szem köményt és az árpagyöngyből annyit amennyit akarsz (úgy fél marékkal) és a húsokat.
A hús disznóvágásnál egy kis oldalas, lapocka, dagadó stb, ezek kb. fél tenyérnyire vannak elvágva és előtte fokhagymás zsíron átsütve.
Szoktak közé dugdosni a kolbásztöltelékből kis gombóckákat, majd befeded a maradék káposztával.
Ráöntesz annyi vizet, hogy ellepje. Mikor úgy látod, hogy megfőtt (megnézed a húst villával) fogod és kiszeded a húst. A káposztát piros paprikás rántással berántod, összekevered, hagyod egy kicsit rotyogni, majd visszateszed a húst a tetejére és tálalod.
Legalábbis a Jászságban így készítik, de tájegységenként lehet változó.
A leglényegesebb eltérés, hogy a toroskáposztához fokhagymás sült húst csinálunk, nem pörköltöt.
Előttem jól írtak.
Csak mára összekeveredtek az etelek. S fúziója is létrejött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!