Mit fözzek vegán vendégeknek egy hétig, semmi ötletem sincs!?
Egy hétig három vegán vendégünk lesz, és oylan ételeket keresek, amik nekik is megfelelnek, meg a család is jóízüen meg tudja enni, nincs benne semmi különleges alapanyag (szója, tofu, szejtán, tejtermékpótlók, müsajtok, stb), hanem csak megszokott dolgokat tudok felhasználni hozzá.
A reggeli nem gond, de az ebéd és a vacsora igen, semmi ötletem sincs.
Nagyon kérem, akinek van tapasztalata, segítsen receptekkel! (Ne olyan ötletekkel, hogy hagyd ki az állati cucckat - ezzel nem tudok mit kezdeni most!)
Sosem értettem, hogy az én étkezési szokásaim miatt miért a háziasszony szenvedjen. (Szerencsére bármit elpusztítok, jó vendég vagyok :) ) Soha nem is várnám el, hogy hozzám alkalmazkodjon egy egész család.. megoldanám szépen magamnak a kaja részt.
A többiek viszont jókat mondtak.
Folytatom-
Krumplistészta,szilvásgombóc, karfiolfasírt, pirított tofu zöldségpürével, lecsóval töltött tök, hamis lasagne( zöldséggel töltve, növényi tejből besamellel), ..
Gombóc leves
Hozzávalók:
25 dkg krumpli, só, 8-10 dkg tönköly fehérliszt, 2 dkg margarin, 1 kis hagyma, olaj,3 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika, nyáron 1 zöld paprikát és 1 paradicsomot is belefőzök.
Elkészítés:
½ krumplit sós vízben megfőzök. Leszűröm, és a levet félrerakom. Krumpli nyomón átnyomom. Kihűtöm, majd hozzáteszek dió nagyságú margarint, sót és először 7-8 dkg lisztet, ha túl lágy lenne, akkor még hozzá egy kis lisztet,és fél órát állni hagyom, majd a tésztából csinos kis gombócokat formálok.
Olajon apróra vágott hagymát dinsztelek, liszttel enyhe rántást készítek,félre húzom, megszórom őröltpaprikával és felengedem a sós vízzel, amely egy krumpli főtt, beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Amikor felforrt lassan a kis gombócokat is belerakom. Miután feljöttek a leves tetejére, még 5-6 percig csendesen főzöm.
Zabpelyhes süti
Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj
2 db érett banán
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál vanília kivonat
50 gramm kesudió (vagy mogyoró, mandula, dió)
50 gramm zabpehely
50 gramm kókuszreszelék
1 db reszelt alma
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kell turmixgépben összeturmixolni ( néhány másodpercig kell minden összetevő után turmixolni)
Egy 20x20 cm-es kiolajozott tepsibe simítani és 190fokos sütőben 25 percig sütni.
Kihűlés után szeletelhető.
Minden értelmes válaszolónak köszönöm a segítséget meg a tippeket, tényleg rengeteg olyasmi is van, ami megszokott, csak éppen nem is gondoltam rá, hogy vegánként is tökéletes.
Most tényleg össze tudok szedni annyi ételt, hogy kitartson a héten, ne kelljen sokszor ugyanazokat feladni nekik. Emellett van jópár olyan, ami kimondottan érdekes ötletnek tünik és feltehetöleg megéri kipróbálni nekünk is.
A kötözködös válaszolókat meg inkább nem minösítem, de elég siralmasnak tartom, hogy ilyenek is vannak.
Imam bayildi (az imám elájult)
A vegánok álma is lehetne ez a töltött padlizsánféle, amelynek szó szerinti jelentése: az imám elájult. A legenda szerint történt egyszer, hogy egy hosszabb vallási ünnep után egy derék muszlim annyira megszédült a friss, gőzölgő padlizsán illatától, amellyel kínálták, hogy eszméletét vesztve rogyott össze. Hozzávalók: 1 kg hagyma, 6 db kisméretű padlizsán, 2 db tölteni való paprika, 0,5 kg paradicsom, 2 fej fokhagyma, petrezselyem, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, fél pohár olívaolaj, étolaj (a sütéshez)
Elkészítési módja: Megtisztítjuk a hagymákat és karikára vágjuk. Az egyik paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk. A hagymát megpirítjuk az olívaolajban és hozzáadjuk a paprikát és az aprított fokhagymát. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd ismét 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megcukrozzuk, felöntjük kb. egy pohár vízzel, felforraljuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és a levét félre tesszük. A padlizsánt - két végét kihagyva - meghámozzuk. A két végét azért nem hámozzuk meg, hogy ne essen szét. A padlizsánt egyik oldalán felhasítjuk, és sós vízben egy óráig állni hagyjuk. Miután kivettük, kinyomjuk belőle a vizet. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetjük róla az olajat és vágott részével felfelé tepsibe helyezzük. Kanál végével kinyitjuk a hasítékot és beletöltjük a tölteléket. Hosszában vágott paprikával és paradicsom-szeletekkel lefedjük a padlizsánt. A félretett lével meglocsoljuk és 2-3 percig forró sütőben átsütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegen kínáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!