Ha a fehérlisztet kiszeretném váltani teljes kiőrlésű liszttel vagy zabpehellyel, milyen arányokat kell használnom?
Ízlés és étel kérdése. Nekem a krumplis pogácsám 100% tk, a sima kenyér 60% tk, 30% fehér, 10% olajos mag és gluténmentes liszt. Az erősebben tojásos kenyereimben már alig van fehér liszt, az is jól bírja a tk-t. De én speciel nem szeretem a fehér kenyeret, főleg az ilyen kis bolti habkenyeret, ami főleg levegő, más pedig azért van oda. Ha a fehéret szoktad meg, szerintem fokozatosan keverd a tk-val s meglátod, mennyire ízlik :)
A fenti a kelt tésztákra vonatkozik. Nem kelt tésztánál sosem használok glutént, nem hiszem, hogy nekem különösebben számítana (évekre kipróbáltam a gluténmentes étkezést), de nem bízok semmit a véletlenre. Ízre nincs különösebb változás (illetve ha más is, nem rosszabb vagy jobb), árban nekem ugyanannyi, úgyhogy vegyes gluténmentes lisztet vagy valami teljesen más dolgot használok (rántani általában szezámmaggal szoktunk, egyes ételeknél azért felesben liszttel, nincs sok ilyen, aminél hiányozna a keményítő).
A zabpehely nekem ízre közel sem olyan jó, mint a gluténmentes keverékem (amiben zabliszt is van, de barnarizsliszt, kölesliszt is és mikor mi még). De aki szereti a zabot, az használhatja önállóan is, rengeteg ilyen receptet láttam már. Galuskához még nekem is jó úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!