Cukor-dió-túró nélküli süti receptet tudtok írni?
A Nyírfacukor:
A xilánból származó cukoralkoholból hidrogénezés útján állítanak elő xilitet vagy nyírfacukrot. Ez az anyag nem csupán a nyírfa kérgében, de a szalmában, a kukoricacsőben és a mandula héjában is megtalálható. A cukor kalóriatartalmának kétharmada
Édesítőereje megegyezik a répacukoréval, viszont energiatartalma, csupán kétharmada - 2,4 kalória/gramm. Előbbi négy kalóriát tartalmaz grammonként.
A nyírfacukor sütéshez-főzéshez ideális, hiszen nem kell átszámítani a receptben megadott cukormennyiséget.
Ugyanakkor karamellizálásra nem alkalmas, valamint kelt tésztát sem készíthetsz belőle - hiszen a nyírfacukor nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így az élesztőnek sem.
Tehát ha xilitet használsz, egyszerűen a kedvedre való receptben mindenféle átszámítás nélkül kicseréled a cukrot.
Linzer tészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj , 10 dkg porcukor (xilit porrà őrölve), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, csipet só, 1 teáskanál sütőpor; az összeragasztáshoz: lekvár
Elkészítés:
A sütőport a lisztbe keverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojássárgáját elkeverjük a vaníliás cukorral, majd a lisztes-vajas keverékhez adjuk. Addig gyúrjuk, amíg le nem válik a kezünkről (ekkor lesz jól kidolgozott a tészta).
Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük, hogy egy órát pihenjen a tészta (ez nagyon fontos!), majd lisztezett deszkán kinyújtjuk – kb. 3-4 mm vastagra.
Tetszés szerinti süteményformákat szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell vele, nehogy túlsüssük, mert akkor omlós helyett kőkemény lesz. (A sütő teljesítményétől függ a sütési idő, de az sem mindegy, milyen vastagra nyújtottuk ki a tésztát.)
Amikor kihűlt, két-két darabonként tetszés szerinti lekvárral összeragasztjuk.
Almás kefíres kevert sütemény
Hozzávalók a (kefíres pohárral mérve)
1 db 175 gr-gr-os kefír
1 pohár barnacukor
0,5 pohár olaj
2 db tojás
2 pohár liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 db savanykás alma
Elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, alsó-felső sütés (hőlégkeverés nélkül). Egy 20x30 tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Az almákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A kefires pohárral kimérjük a hozzávalókat.
Egy keverőtálba tesszük a kefirt, a tojást, az olajat és a cukrot. Összekeverjük.
A lisztben alaposan elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A folyékony keverékbe szitáljuk és gyorsan összekeverjük. Nem kell sokáig keverni, csak amíg nincsenek benne lisztcsomók.
Az előkészített tepsibe simítjuk, rászórjuk az almakockákat.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad semmi, vagy a tetejét enyhén megnyomva rugalmas. Amikor kihűlt, kockára vágjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!