Nem hétköznapos rizsköreteket keresek (? )
Olyan rizsköreteket keresek, amik nem a megszokott párolt rizs, rizibizi, gyuvecyrizs, stb., hanem különlegesebb.
Nagyon megköszönöm, ha megosztjátok velem a receptjeiteket.
A volt párom perzsa, állandóan tahdigot kellett neki csinálnom, imádják, a perzsa konyha egyik alapköve. Magyar szájízzel is nagyon finom szerintem :)
Ja, tálalni tényleg úgy tálalod, mint a tortát, és szeleteket vágsz belőle.
Egy másik rizsköret, amit inkább lakodalmakkor, jelesebb eseményeken, "házibuliban" szoktak fogyasztani a jeweled rice, talán magyarul felékszerezett rizsként fut.
Fűszeres basmati rizs
Először is a rizst készítem elő kiválogatom és alaposan megmosom (addig kell mosni, amíg teljesen tiszta a víz rajta, hogy ne maradjon keményítő a rizsszemeken, ettől lesz pergős), ezután annyi vízben ami ellepi hagyom állni fél órát, majd lecsöpögtetem. Közben egy fej vöröshagymát egészen finomra vágok. Kevés olajon megdinsztelem, de nem kell hogy színe legyen,csak veszítse el az erős hagyma ízét, meg szoktam kóstolni, amikor édes akkor jó. Hozzáadom a lecsöpögtetett rizst,egy kicsit pirítom. Felöntöm másfélszeres vízzel, sózom, és egyszer megkeverem ( többször nem szabad kevergetni). Amikor felforrt, takarékra állítom alatta a lángot,a közepébe 1 egész fahéj rudat, 1 összeroppantott zöld kardamomot, 2-3 szegfűszeget és 1 babérlevelet teszek ( így később könnyen ki lehet szedni), lefedem és 11 percig párolom, majd elzárom alatta a gázt és 5 percig pihentetem.
Kiszedem a fűszereket, és egy villával óvatosan fellazítom ,hogy pergős legyen.
Azonnal tálalom.
Egyszerű rizsköretbe szoktam mazsolát keverni és apróra vágott csonthéjasokat amiket előzőleg kicsit serpenyőben lepirítok. dió , mandula , kesudió.
A másik rizsköret inkább a rizottó parmezánnal és pirított erdei gombával.
Ez a recept eredetileg főétel, de szeretem köretként is tálalni. Nagyon jól mutat sültek mellett. Előre i előkészíthető, tálalás előtt csak meg kell melegíteni a sütőben.
Maradék rizsből pedig egy salátával kiegészítve kitűnő ebéd , vagy vacsora.
Paprikával töltött sajtos rizs.
Hozzávalók: 4 adag
1 közepes méretű vöröshagyma
2 evőkanál olaj
3 dl rizs
6 dl víz
1 evőkanál só
4 db nagy TV paprika
25 dkg reszelt eidami sajt
Kevés olajon megdinsztelem a finomra vágott vöröshagymát, csak addig amig üvegessé válik, nem szabad megpirítani.
Hozzáteszem a rizst, és kifehéredésig melegítem.
Felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, megsózom, amikor felforrt lefedve addig főzöm a legkisebb fokozaton, amíg minden víz eltűnik és a tetején kis kráterek keletkeznek (kb.12 perc). Ekkor leveszem a tűzhelyről és hagyom langyosra hűlni.
Az alatt a rizs elkészül, szép tölteni való paprikákat (még szebb ha színes kaliforniai paprika is van köztük) hosszában, a szárával együtt félbevágok, a magházát kiveszem,vigyázta, hogy a szára rajta maradjon és lereszelem a ( általában eidami, vagy trapista) sajtot.
A langyosra hűlt rizsben elkeverek 20 dkg sajtot, megtöltöm vele az előkészített paprikákat, megszórom a maradék reszelt sajttal és mikróban addig melegítem, amíg a sajt elolvad a tetején.
Sütőben is el lehet készíteni, de vigyázni kell,hogy ne pirulni meg a sajt, csak átmelegedjen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!