Bevalt, olcso elronthatatlan sajtos rud receptet irna valaki? Melyik gazdasagosabb, jobb a s. rud, vagy a sajtos pogacsa?
Kedves barátnöm receptje, amit nagyon nehéz elrontani:
Sós-sajtos-ropogós, ami sokáig eláll
30 deka liszt, 25 deka margarin vagy 20 deka zsír (keverve is lehet, fél margarin, kiegészítve 7-8 deka zsírral), 10 deka reszelt sajt bele a tésztába, meg egy kevés a tetejére.
Hat evőkanál hidegvíz, egy ek. 10 %-os ecet, egy teáskanál só, de ez ízlés szerint lehet egy kicsit több is.
A zsiradékot apróra vágva összemorzsókáljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fél órát pihentetjük, majd kb egy centis vastagra kinyújtjuk.
Kb egy centis csíkokat vágunk derelyevágóval, amiket 4-5 centis darabokra vágunk. Lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal/köménnyel/szezámmal.
Nem túl közel tesszük egymás mellé (sütőpapíros tepsibe), mert az ecettől szépen megnőnek.
Nagyon finom, sokáig ropogós marad, érdemes dupla adagban is elkészíteni.
Én évek óta csinálom, tetszés szerint lehet formázni, akár pogácsának is jó, vagy többször csináltam "ropi"-vékoynra vágva is.
A tésztát nyersen is le lehet fagyasztani (egy menetben lehet akár három-négy adagot összeállítani, és egyenként a fagyasztóba tenni, akkor bßarmikor gyosan lehet sütni belöle), a készet is lehet fagyasztani (habár elöbb el szokott fogyni).
Az ecet íze nem érzödik, ettöl sem kell félni.
Próbáld ki, nem fogsz benne csalódni.
én is az utolsóra szavazok, évek óta sütöm, de nem juhtúróval, sima túróval.
25 dkg tehén túró
25 dkg liszt
25 dkg rama margarin
1 teáskanál só
ebből 2 tepsi lesz
ha vendégeknek lesz, érdemes dupla adagot készíteni.
Előző este kell begyúrni, vagy 2-3 órával előtte, mert hűtőbe kell tenni.
Deszkán kinyújtod ujjnyi vastagra, lekened felvert tojással és megszórod bőven sajttal. Stanglikra szeled, 1 cm széles, 10 cm hosszú kb.
180 fokon alsó-felső sütéssel kb. 15-20 perc alatt pirosra sütöd. Figyelni kell, mert mindenkinek más a sütője. Elronthatatlan és nagyon finom, egyszerű.
javítanám másfél teáskanál sóra!
és még azt is hozzátenném, hogy eleinte ragadós a tészta, de érdemes nem lisztezni, hűteni, mert ha túllisztezed, nagyon száraz lesz! deszka alá is kicsi liszt és tökéletes.
Én is a 25 dkg túró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszteset szoktam csinálni, csak nálunk egyből duplázni kell. :)
Plusz annyi, hogy én hideg hozzávalókat morzsolom a liszttel és csak fél órát hűtöm folpackba csomagolva.
Nálunk az első tepsi még azelőtt elfogy, mielőtt a második kisül...
Szóval ezért duplázok. :)
Így 4 tepsi lesz és az másnapig kitart. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!