Elronthatatlan piskóta recept? Amit 2szintre tudjak vágni. Hogyan jobb dolgozni a tojásokkal? Hűtő v szoba hőmérsékletűvel? A cukor vagy a só miatt lesz kemény a tojásfehérje hab?
A piskóta nekem sem mindig tökéletes, így majd arra válaszol más:) De a tojásokkal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy a lisztnek, cukornak, tojásnak nagyjából egyforma, szomahőmérsékletűnek kell lenni, kivéve a habnak szánt fehérje, mert az- akár a tejszín- hidegen keményebbre verődik fel.
Szóval érdemes a tojásokat feltörni, elválasztani, és a fehérjét még visszatenni a hűtőbe.
a keménységet elősegíti mind egy csipet só, egy kis cukor, de 1-2 csepp ecet is.
Mindegyikkel nagyon szép fényes, kemény habot lehet verni.Még annyit, hogy először alacsonyabb fokozaton kezd verni, majd kb félidőben kapcsolj magasabb fordulatszámra.
Akkor jó, ha felfordítod a tálat és meg sem mozdul a hab benne.
Ez a piskóta recept egy picit más mint a szokványos,de mindig magas és nagyon sokszor készítem .
Hozzávalók:
3 tojás
2 teáskanál citromlé
185 gramm liszt
150 gramm cukor
75 ml olaj
75 ml víz
Fél csomag sütőpor
1. A sütőt 180 fokra melegítem
2. 20 cm tortaforma aljába sütőpapírt teszek, az oldalát kivajazom, kristályukorral megszórom.
3. A tojásfehérjét pár csepp citromlével keményre verem.
4. A tojás sárgákat a cukorral, citromlével, habosra keverem,amíg egészen világossá válik. Apránként hozzáadom az olajat majd a vizet.
5. A lisztet a sütőporral átszitálom. /ez azért fontos,mert így több levegő lesz a lisztben/
6. A tojássárgás keverékhez adom a lisztes keveréket, majd óvatosan beledolgozom a kemény habot.
7. Az előkészített tortaformába öntöm, 180 fokon tűpróbáig sütöm.
8. Amig sül egy tálcát meghintek kristálycukorral. Amikor a piskótát kiveszem a sütőből a tortaformát erre a tálcára borítom ,és hagyom legalább 15 percig „fejjel lefelé" pihenni,így nem tud össze esni a piskóta.
Ez a fejjel lefelé fordítás minden piskóta sütésénél fontos,mert ez teszi lehetővé ,hogy a sok levegő amit a tésztába juttatunk benne is maradjon,ha így hül ki biztosan nem fog összeesni.
És még egy a piskótát nem szabad hőlégkeveréssel sütni,mert nem tud egyenletesen feljönni.
Még egy kiegészítés :
Az a legjobb ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű.
A tojásfehérjét néhány csepp citromlével, vagy 1-2 csepp gyenge ecettel lehet a lekeményebbre verni.
Óh, hát olajos piskóta receptem nekem is van, igaz legtöbbször gyümölcstorta formában szoktam sütni. De egy másik receptemhez (almás gesztenyetorta ) két adagot csinálok, és két önálló lapot sütök belőle kb 22- centis kapcsos tortaformában. Kb 4 centis lesz egy piskótalap.
Délután megírom, ha érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!