Szoktatok heti menüt készíteni? Írnátok egy két példát?
Kb. 2-3 napra előre gondolok csak. De attól függ a boltban mit kapok, mert hiába megyeszékhely, Spar hol ez nincs, hol az nincs, hol fonnyadt, vagy rohadt zöldség, gyümölcs. Ilyenek.
Egy héten 4x-5x főzök, szeretem a friss nem fagyasztott húst, a ropogós zöldséget, gyümölcsöt.
Nem szoktam. Ötletszerűen főzök. Bemegyek a boltba, látom van szép hátszín (nem mindig van), és a lelki szemeim elött megjelenik a tejfölös szelet, krumplipürével, fejes salátával.
A tegnap a youtube-on keresgéltem, megakadt a szemem a borsos tokány készítésén, megjött a kedvem hozzá.
De én nem vagyok egy módszeres ember. Nem osztom be előre az időmet.
A reggelik általában pirítós, zsemle, kifli valamivel.(felvágott, tojáskrém, körözött, stb.)
Kenyeret teljes kiőrlésű tönkölykenyeret veszünk, kifli, zsemle korpás.
Sajnos a munka és iskola miatt, a hétköznapokban a vacsora a családi főétkezés, még sincs elhízva senki, mert le is mozogjuk.
A heti menünk:
Töltött paprika, rakott krumpli, zöldborsó leves csirkeaprólékkal és palacsinta, paradicsomleves krumplifőzelék sült kolbásszal, fejtett bableves túrós csusza, szombat-vasárnap székelykáposzta van, mert vasárnap nem fogunk ráérni főzni.
Jövő hét:
Tárkonyos raguleves rizskoch, tejszínes töltött karalábé, milánói makaróni, resztelt csirkemáj krumplival kovászos uborkával, lencseleves diós guba, paprikás csirke nokedlival uborkasaláta, húsleves töltött hús krumplipüré fejes saláta kapros-túrós lepény.
Ez nem azt jelenti, hogy szentírás, lehet eltérni, de általában betartjuk. Két hetente vásárolunk, akkor igyekszünk akciós dolgokat beszerezni és ezekhez igazítjuk a következő 2 hetet.
Szoktam. Soha nem tudom betartani, a másnapi terv is 5-ször változik, mire odajutok, valahogy az én agyam így működik, felbukkannak más szempontok, miegymás.
A mostani ez:
Hétfő: maradék zöldségleves és gombás vadas tésztával
Kedd: lecsó és nekem még kenyérpótló szezámsüti, maradék banánjégkrém
Innen csak az ételek vannak meg, az egyes napok nem, de pl.
Szerda: sült káposzta, esetleg még palacsinta is
Csütörtök: zöldborsófőzelék a fagyasztóból, sajtos sült tojáshab
Péntek: normál és zelleres tócsni vagy töltött tojás...
A mai az nem fog változni, mert nem kell főznöm, a holnapi is marad szerintem, szeretem a lecsót és nincs hamarabb elkészítendő zöldség... De utána?
Bármelyik pillanatban akarhatok kenyeret, piskótát vagy kekszet sütni...
Nem akarok sok időt tölteni a konyhában, de sokszor van, hogy 3-4-féle dolog készül, persze nem ennyi komplett étel, csak leves, zöldségétel, köret a zöldséghez, édesség 1, édesség 2... Nem teljesen én irányítom a dolgokat, legalábbis nem a fegyelmezettebb és tudatos részem.
Viszont van egy hozzávetőleges alapértelmezett váz. Hétfő a maradéknap (ami néha áthúzódik még keddre és szerdára is, de az ritka), kedd a zöldségételnap (amióta nem eszem zöldségételt minden étkezésre, mint rég), szerda a sárgaborsónap (ekkor 3 napig van, az egyiken sült habbal), csütörtök a levesnap (persze van utána valami, főleg édesség), péntek a dedikált sütinap. Ez még teljesül is néha, de ha ok van rá, borul. Nem lehet sárgaborsó, ha 3 napig zöldborsót eszünk előtte.
Néha számolok makrókat, ehhez is jó az esti előzetes terv. Ami ha 50%-ban borul, akkor roppant sikeres voltam.
Látom, nincs nagy összhang a hozzászólók között, de miért is lenne? Különbözőek vagyunk, ahogy a körülményeink is. Nekem IRREÁLIS, hogy tudjam, 2 nap múlva mit tartok megfelelő ebédnek. A fagyasztóm pici és tele van gyümölccsel, egyszer fogyjon el a zöldborsófőzelék onnan, más étel nem kerül a helyébe.
Nekünk szuper dolog 4 napig ugyanazt a finom ételt enni, csak sajnos erre szinte semmi esélyünk, könnyed zöldségételből egyetlen étkezést sem tudok összehozni 2 főre, túl kalóriaszegény, én pedig a serpenyős cuccokat szeretem, a serpenyőbe pedi tényleg nem fér semmi. Lecsót egy alkalomra készítek, de utána még kalóriát is kell dobálni, hogy ne éhezzünk.
Össze kell hangolni az összes személy szempontjait és szükségleteit. Milyen zöldség nem bírja sokáig a hűtőben, kell-e reggelire is főzni, mi passzol a maradék kenyérhez, amit ebédnek nevezhetnék (bár ezt sokszor vacsorára hagyom, majd kitalálnak hozzá valamit, bár most épp nincs sok opció az ebben válogatós fő kenyérevőnek. nem baj, majd elfogy, van rá vagy egy hete, a kenyér tartós élelmiszer). Néha mindent szeretnék egyszerre teljesíteni, ami nehéz (az én fogyásom pl. nem gond, ahhoz nem kell külön étrend, a páromé pedig eleve reménytelen. csak lakjunk jól és legyen tápláló az étel, az fontos).
Megtervezem, az agyam sem talál ki újakat... Aztán nem fogy el a maradék olyan gyorsan, ahogy gondoltam és borul a terv s megfonnyad a káposzta, míg nem nézek oda.
Úgyhogy ez igenis nehéz dolog.
9!
Külföldön élek, itt mondjuk januárban is pong ugyanannyiból sikerülne későt készítenem, mint júliusban. A menuterv és a spórolás közötti összefüggés az, hogy ha menut írsz, akkor elvileg csak azt vásárolod, ami ahhoz szükséges. Az impulzív vásárlás a legdrágább, nem véletlenül vannak az édességek a kasszánal. Emellett nálunk senki nem szereti sem a másnapos, sem a fagyasztott ételt, így mindig mindennap friss készül, ezt pedig menuterv nélkül több idő és pénz kenne kivitelezni.
Na megtaláltam a multhavi menutervemet:
Ropogós csirke cukkinival és gnoccival
KungPao csirke rizzsel
Hawaii csirkemell tésztával
Bakonyi csirkemell rizzsel
Sos tésztában sült fasírt lapított krumplival
Tavaszi tészta füstölt csirkemellel
Curry madras
Rakott karfiol
Pörkölt
Provanci tészta húsgombóccal
Pirított rizs bazsalikomos csirkével
Ropis csirkemell
Marokkói husgolyok
Cacciatore csirke
Kínai pirított tészta mogyorós csirkével
Grillezett csirkemell
Spagetti
Thai zöld curry
Sült hal
Hentestokany
Hortobágyi palacsinta
Lecsós gombás csirkemell
Barnasorben párolt marha gnkccival
Hamburger
A menü nekem nem megy mert sosincs pont ahhoz kedvem amit tervezek... mindig csak kedv, hangulat szerint tudok főzni. De azt szvívesen leírom mit ettünk az elmúlt héten:
- gnocchi cukkinivel paprikával koktélparadicsommal paradicsomos szószban rukkolával es vegán parmezánnal megszórva
- pirított rizstészta wok zöldséggel, gombával és tofuval, szezámmaggal, szójaszószban, sok sok bambuszrüggyel
- vegán hot dog avokádós szósszal és rukkolával mellé házi steak burgonya és friss zöldsaláta
- csicseriborsós és feketebabos, zöldséges tortilla wrap guacamole szósszal
- teriyaki padlizsán és gomba rizzsel
Én általában csak vadon bevásárolok minden alapanyagot ami megtetszik meg aminek szezonja van aztán ötletelés mi legyen belőle. Heti 4-5 nél többször nem szoktunk főzni mert azért néha marad másnapra is elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!